Τρίτη 11 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αμφισβητείται μόλις άρχισε ο έμμεσος διάλογος

Διπλωματική αναβάθμιση του Ισραήλ με την έγκριση της εισόδου του στον ΟΟΣΑ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΑΡΙΣΙ - ΒΙΕΝΝΗ.--

Ούτε ένα εικοσιτετράωρο δεν είχε συμπληρωθεί από την επιβεβαίωση, εκ μέρους όλων των εμπλεκομένων, της έναρξης των έμμεσων ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών με αμερικανική διαμεσολάβηση και δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων θέτουν υπό αμφισβήτηση τη συνέχισή τους. Ο Ζβι Χάουερ, υπουργός της κυβέρνησης Νετανιάχου, μίλησε για συνέχιση της οικοδόμησης στους εποικισμούς Χαρ Χόμα και Νέβε Γιαακόβ, δίπλα στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Μία μέρα νωρίτερα, ο ειδικός απεσταλμένος της Ουάσιγκτον, Τζορτζ Μίτσελ, εξήρε «τα μικρά βήματα προόδου των δύο πλευρών», σημειώνοντας το έμμεσο «πάγωμα» του εποικισμού στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

Αμεσα αντέδρασε η παλαιστινιακή ηγεσία, με τον Μαχμούντ Αμπάς να τονίζει ότι «περιμένει την αμερικανική αντίδραση» όταν θα επιστρέψει, την επόμενη βδομάδα, στην περιοχή ο Μίτσελ. Παρ' όλα αυτά, πηγές προσκείμενες στην παλαιστινιακή πλευρά δήλωναν ότι ο Μίτσελ μετέφερε στον Αμπάς την ισραηλινή δέσμευση «να μην ανακοινώσει νέα σχέδια ανοικοδόμησης στην ανατολική Ιερουσαλήμ», χωρίς, όμως, ανάλογη δέσμευση για τα, ήδη, υπάρχοντα έργα.

Η «Χαμάς», από την άλλη, ζήτησε να σταματήσουν τις έμμεσες συνομιλίες, μετά και από τις τελευταίες ισραηλινές δηλώσεις, τονίζοντας ότι είναι προφανής η απροθυμία του Ισραήλ να προχωρήσει σε οποιαδήποτε δέσμευση.

Διπλωματική αναβάθμιση του Ισραήλ

Δεκτό στους κόλπους του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης έγινε, χτες, το Ισραήλ, μετά από τρία χρόνια επίσημης εκστρατείας και 14 χρόνια ανεπίσημων προσπαθειών. Η υποψηφιότητα του Ισραήλ υποστηρίχτηκε από τις ΗΠΑ και ψηφίστηκε ομοφώνως (δηλαδή και από την ελληνική αντιπροσωπεία) παρά τις έντονες διαμαρτυρίες Παλαιστινίων και Αράβων, που επισήμαναν ότι ουσιαστικά αποτελεί αναγνώριση και ενθάρρυνση της κατοχής, αλλά και των σοβαρότατων διακρίσεων σε βάρος της αραβικής κοινότητας εντός του Ισραήλ, δηλαδή καταπατούνται οι δήθεν «θεμελιώδεις αρχές περί σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» του ΟΟΣΑ. Αξίζει, δε, να επισημανθεί ότι η ελληνική αντιπροσωπεία ούτε καν εξέφρασε επιφυλάξεις για τη χρήση στοιχείων από τους εποικισμούς στον ισραηλινό φάκελο, όπως έπραξαν οι Ιρλανδία, Ελβετία, Νορβηγία.

Την ίδια ώρα, για πρώτη φορά στα 52 χρόνια της ύπαρξής της, η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας έθετε ως θέμα συζήτησης τις πυρηνικές ικανότητες του Ισραήλ, μετά από έντονες αραβικές πιέσεις.

  • Δύο Ισραηλινούς Αραβες (ένα μέλος του αραβικού κόμματος «Μπάλαντ» και τον Πρόεδρο της Ενωσης Αραβικών Οργανώσεων Βάσης) συνέλαβαν οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες ασφαλείας ως υπόπτους για κατασκοπεία υπέρ της «Χεζμπολάχ».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ