Τετάρτη 12 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Πολύμορφη ενίσχυση της συνεργασίας

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

«Εχουμε παρελθόν στενών σχέσεων και συνεργασίας και θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο» δήλωνε, χτες, ο Ρώσος Πρόεδρος, ολοκληρώνοντας τη διήμερη επίσκεψή του στη Συρία, πριν μεταβεί στην Τουρκία. Με τον Σύρο Πρόεδρο στο πλευρό του, ο Μεντβέντεφ, ανοιχτά, επιχείρησε να αναβαθμίσει το ρόλο της Ρωσίας στις διαμεσολαβήσεις και στις εξελίξεις στην περιοχή, προοπτική που υποστήριξε και ο συνομιλητής του.

Συγκεκριμένα, ο Μεντβέντεφ εκτίμησε ότι η κατάσταση «στη Μέση Ανατολή είναι πολύ, μα πάρα πολύ κακή, με την ισραηλινο-παλαιστινιακή ένταση ν' απειλεί με πρωτοφανή καταστροφή ολόκληρη την περιοχή». Ο Ρώσος Πρόεδρος, αφού αναγνώρισε τη θέση των ΗΠΑ στη διαδικασία διαμεσολάβησης, και τις κάλεσε «ν' αναλάβουν ενεργότερο ρόλο», κάτι στο οποίο συμφώνησε και ο Μπάσαρ αλ Ασαντ. Ταυτόχρονα, ο Μεντβέντεφ υποστήριξε ότι «όπως δείχνουν τα πράγματα δεν υπάρχει αρκετή βούληση από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να βρεθεί λύση, και αυτή η βούλησή τους θα πρέπει να τονωθεί», και σε αυτό το σημείο «προσφέρθηκε» να συνεισφέρει η Ρωσία με δυναμικότερη διπλωματία.

Ο Ρώσος Πρόεδρος μίλησε για «καθοριστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Συρία», για να εισπράξει την «ανταπόδοση» του Σύρου ομολόγου του ότι η Μόσχα έχει εξίσου σημαντικό ρόλο στην περιοχή. Τέλος, ο Μεντβέντεφ, υπό το ικανοποιημένο βλέμμα του Ασαντ, υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή, αν δεν αποχωρήσει το Ισραήλ από το σύνολο των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών, συμπεριλαμβανομένων των υψωμάτων του Γκολάν (που έχουν καταληφθεί από τη Συρία), και δεν ιδρυθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος».

Εκτός της διπλωματίας, οι δύο άνδρες συζήτησαν για ενίσχυση της συνεργασίας τους στον τομέα ενέργειας, (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) και ειδικότερα της πυρηνικής ενέργειας. Αν και δε δόθηκαν λεπτομέρειες, φαίνεται ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για την κατασκευή κάποιου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Συρία, στο περιθώριο των οικονομικών και επιχειρηματικών συμφωνιών. Αναλυτές εκτιμούσαν ότι η συριακή ηγεσία επιδιώκει να επανέλθει στο ρόλο του σταυροδρομιού ενέργειας στην περιοχή με τη βοήθεια της Ρωσίας, η οποία με τη σειρά της, εκτιμάται, ότι θα επιδιώξει ν' αναβαθμίσει την παρουσία της στην διπλωματία και στην άσκηση επιρροής διά μέσου της σύσφιγξης των σχέσεών της με τη Συρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ