Τετάρτη 12 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Κατοχή επ' αόριστον

Ο δωσίλογος πρόεδρος του Αφγανιστάν με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ
Ο δωσίλογος πρόεδρος του Αφγανιστάν με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

«Δέσμευση» για παράταση της κατοχής επ' αόριστον στο Αφγανιστάν ανέλαβαν χτες οι ΗΠΑ, μετά τη συνάντηση της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, με τον Αφγανό εγκάθετο πρόεδρο, Χαμίντ Καρζάι. Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε τον Αφγανό πρόεδρο ότι οι «ΗΠΑ δεν προτίθενται να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν, αντίθετα διαβεβαιώνουν ότι θα παραμείνουν στη χώρα όσο χρειαστεί», ακόμα και μετά την αποχώρηση του κατοχικού στρατού, με άλλες μορφές «υποστήριξης», υπογραμμίζοντας την ενίσχυση των δεσμών Καμπούλ - Ουάσιγκτον.

Ο Χ. Καρζάι απέδωσε τη «διένεξη» που προέκυψε μεταξύ της κυβέρνησής του και των δυνάμεων κατοχής, μετά τις εκλογές, ως φυσικό επακόλουθο δύο διαφορετικών πολιτισμών, σημειώνοντας ωστόσο ότι η συνεργασία τους θα συνεχιστεί, χαρακτηρίζοντάς τη ζωτική για την ανάπτυξη του Αφγανιστάν. Ο Αφγανός πρόεδρος τόνισε ιδιαίτερα την «αναγκαιότητα προώθησης του σχεδίου εθνικής συμφιλίωσης» και του «ανοίγματος προς τους μετριοπαθείς Ταλιμπάν». Ηδη στο Αφγανιστάν ομάδες Ταλιμπάν δηλώνουν έτοιμες να συνεργαστούν με την κυβέρνηση και τις δυνάμεις κατοχής... Σήμερα αναμένεται η συνάντηση του Αφγανού προέδρου με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπάρακ Ομπάμα, μετά από την οποία θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις.

Χτες η αφγανική κυβέρνηση, προκειμένου να δώσει δείγματα καταπολέμησης της διαφθοράς, προχώρησε στη διάλυση 172 Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Στο περιθώριο των συγκρούσεων συνεχίζονται και οι επιθέσεις Ταλιμπάν σε σχολεία θηλέων, με δεκάδες ακόμα κορίτσια να καταλήγουν σε νοσοκομεία, λόγω εισπνοής δηλητηριωδών αερίων.

Στο Πακιστάν, μετά από συντονισμένες αμερικανικές επιθέσεις με πάνω από 18 μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην περιοχή του Βόρειου Ουαζιριστάν είχαν σαν αποτέλεσμα τουλάχιστον 24 άνθρωποι φερόμενοι ως «μαχητές των Ταλιμπάν» να χάσουν τη ζωή τους, ενώ εντείνονται οι πιέσεις για κλιμάκωση των «εκκαθαριστικών επιχειρήσεων» του πακιστανικού στρατού εναντίον των «ανταρτών». Η ταυτότητα των θυμάτων δεν επιβεβαιώνεται, κατά το σύνηθες, από ανεξάρτητες πηγές...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ