Τετάρτη 12 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Πρόταση Βραζιλίας - Τουρκίας επικαλείται η Τεχεράνη

TEXEΡΑΝΗ.--

Βραζιλία και Τουρκία έχουν, ήδη, καταθέσει μια νέα πρόταση που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πλαίσιο υλοποίησης μιας ανταλλαγής του, σε χαμηλό ποσοστό, εμπλουτισμένου ουρανίου του με έτοιμο πυρηνικό καύσιμο. Αυτό υποστήριξε, χτες, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος αρνήθηκε, μεν, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες αλλά προχώρησε στην νύξη ότι «η Τεχεράνη δεν έχει, ακόμη, συναινέσει στο να πραγματοποιηθεί η προτεινόμενη ανταλλαγή εκτός ιρανικού εδάφους, χωρίς, όμως, να το αποκλείει».

Περισσότερες εξελίξεις για το ζήτημα αναμένονται την επόμενη βδομάδα, όταν στο Ιράν, διαδοχικά, θα βρεθούν ο Τούρκος και ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος. Και οι δύο χώρες είναι μη μόνιμα μέλη, στην τρέχουσα διετία, του Συμβουλίου Ασφαλείας και έχουν ταχθεί ενάντια στην επιβολή νέου πακέτου κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, έχοντας, ταυτόχρονα, αναλάβει μια σειρά από διαμεσολαβητικές πρωτοβουλίες.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, από την πλευρά του, δήλωνε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Σύρο Πρόεδρο στη Δαμασκό, ότι ελπίζει το Ιράν «να συνεργαστεί άμεσα και εποικοδομητικά με τη διεθνή κοινότητα», χωρίς, όμως, και πάλι ν' αποκλείσει το ενδεχόμενο η Μόσχα να υποστηρίξει τελικά ένα νέο γύρο κυρώσεων.

  • Ιρανός στρατιωτικός διοικητής ανακοίνωσε, χτες, σύμφωνα με τα ιρανικά ΜΜΕ, ότι ο ιρανικός στρατός προειδοποίησε αμερικανικό αναγνωριστικό αεροσκάφος και το υποχρέωσε ν' απομακρυνθεί από την περιοχή όπου το ιρανικό ναυτικό διεξάγει 8ήμερες ασκήσεις, στον Περσικό Κόλπο και στον Κόλπο του Ομάν.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ