Τετάρτη 12 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Απαίτηση για αυξήσεις

Μειώθηκαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης

ΛΑ ΠΑΣ.--

Την έναρξη διαλόγου αποφάσισαν από κοινού η κυβέρνηση του Προέδρου, Εβο Μοράλες, και η Συνομοσπονδία Εργαζομένων Βολιβίας (COB) προκειμένου να αποφευχθεί μία απευθείας σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και του τμήματος των εργαζομένων που αποτελούν έναν εκ των πυλώνων στήριξης της διαδικασίας αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση Μοράλες, καθώς η COB είχε ανακοινώσει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση.

Στο επίκεντρο του διαλόγου βρίσκονται οι αυξήσεις των αποδοχών των εργαζομένων, με τη COB ήδη να έχει απορρίψει από την πρώτη στιγμή την αύξηση της τάξης του 5% που πρότεινε η κυβέρνηση και για το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, τονίζοντας ότι οι ανάγκες των χαμηλότερα αμειβόμενων εργαζομένων είναι πολύ μεγάλες, προτείνοντας αύξηση 8% στις αποδοχές μέχρι 1.000 μπολιβιάνος (144 δολάρια) και 3,5% για όσους κερδίζουν περισσότερα από αυτά.

Χτες επίσης ο υπουργός Εσωτερικών, Λουίς Αρσε, ανακοίνωσε σειρά μέτρων για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού με κυριότερη τη ριζική αλλαγή του νόμου 1732 του 1996, σύμφωνα με τον οποίο το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης ήταν τα 65 χρόνια. Πλέον, το όριο θα είναι τα 58 χρόνια. Ειδικά για τους ανθρακωρύχους το όριο ηλικίας διαμορφώνεται στα 56 έτη, και τα 51 έτη για εργαζομένους που έχουν τουλάχιστον 10 συνεχή έτη σε υπόγεια ορυχεία. Τέλος, σύμφωνα με τον Αρσε, το ύψος της σύνταξης αυξάνεται από 800 μπολιβιάνος σε 2.400 όταν κατά το 58ο έτος ο εργαζόμενος έχει συμπληρώσει 35 εργάσιμα χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ