Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εγκαίνια της συλλογής Μητσοτάκη

Εγκαινιάστηκε το Σάββατο στη νέα πτέρυγα του Μουσείου Χανίων η δωρισμένη στο κράτος, αρχαιολογική συλλογή του Κ. Μητσοτάκη. Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν οι δωρητές, ο υπουργός Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος και ο προκάτοχός του Θ. Πάγκαλος.

Λόγω έλλειψης χώρου ωστόσο, εκτίθεται μόλις το 1/3 της συλλογής, γεγονός που απαιτεί τη δημιουργία νέου αρχαιολογικού μουσείου στα Χανιά, κάτι που θέλει και ο Κ. Μητσοτάκης. Ο ίδιος βέβαια, ως συλλέκτης και όχι ως πρώην πρωθυπουργός, άσκησε «κριτική» σ' λες τις κυβερνήσεις για τον «παραμελημένο τομέα του πολιτισμού», για να εγκωμιάσει ύστερα τον νυν και τέως υπουργό Πολιτισμού, αφού και ο Ε. Βενιζέλος έπλεξε το εγκώμιο των συλλεκτών.

Τα εκθέματα ακολουθούν χρονολογική σειρά, από την 4η χιλιετία π.Χ. έως τον 3ο αι. π.Χ., και χωρίζονται σε κατηγορίες (Μινωική κεραμική, Πηλοπλαστική, Λιθοτεχνία, Κοσμήματα, Σφραγιδογλυφία, Μεταλλοτεχνία, και αντικείμενα από διάφορες περιοχές). Ξεχωρίζουν μινωικές σφραγίδες με το μοναδικό σφραγιδόλιθο, που απεικονίζει μινώταυρο (1350 π.Χ), μινωική φιάλη του 16ου αι. π.Χ κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ