Παρασκευή 11 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΛΑΡΚΟ»
Τραυματίστηκε σοβαρά 25χρονο παλικάρι

Προμελετημένο έγκλημα το χτεσινό «ατύχημα», κάηκε σε χέρια και μάτια εργάτης σε εργολάβο

Νέο εργοδοτικό έγκλημα με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό ενός νεαρού εργάτη συνέβη χτες το μεσημέρι στη ΛΑΡΚΟ. Πρόκειται για τον 25χρονο εργάτη Νίκο Φριγαδιώτη, ο οποίος εργαζόταν στη ΛΑΡΚΟ μέσω εργολαβίας και μάλιστα μόλις ενάμιση μήνα πριν είχε προσληφθεί στο συγκεκριμένο πόστο.

Ο εργαζόμενος δούλευε στο θόλο, στη διαδικασία τροφοδότησης του καμινιού 3. Ανοιγε τις πόρτες στο συγκεκριμένο σημείο και τροφοδοτούσε το καμίνι με υλικό που είχε 700 - 800 βαθμούς Κελσίου θερμοκρασία και το οποίο έπεφτε από ένα σιλό.

Οπως καταγγέλλει στο «Ρ» ο συνάδελφός του Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, εργαζόμενος κι ο ίδιος μέσω εργολάβου, όλοι οι εργαζόμενοι από το πρωί είχαν προσέξει ότι το υλικό ήταν «σκάρτο», δηλαδή αντί να είναι συμπαγές, είχε τη μορφή σκόνης, πράγμα που σημαίνει ότι, κατά τη μεταφορά του και την τροφοδοσία του καμινιού υπήρχε κίνδυνος να πεταχτεί και να προκληθούν ατυχήματα. «Είχε ντουμανιάσει από το πρωί το εργοστάσιο από τη σκόνη», λέει χαρακτηριστικά στο «Ρ». Το «σκάρτο» υλικό - «σουπιά» το ονομάζουν οι εργαζόμενοι της «ΛΑΡΚΟ» επειδή είναι ύπουλο - είχε σαν αποτέλεσμα την απότομη πτώση του από το σιλό και το φλεγόμενο υλικό έπεσε πάνω στον εργαζόμενο προκαλώντας του σοβαρά εγκαύματα στο χέρι και στο μάτι του.

Για την εργοδοσία η ασφάλεια των υλικών κοστίζει

Οπως τονίζει ο Π. Πολίτης, είναι απαραίτητο για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων οι πρώτες ύλες να είναι από αξιόπιστα, ασφαλή υλικά καλής ποιότητας, ενώ ταυτόχρονα, υπάρχουν τρόποι για την ασφαλή μεταφορά του υλικού, αλλά αυτό προϋποθέτει να σταματήσει για λίγο η παραγωγή. «Αυτό κοστίζει, κατάλαβες; Καπιταλιστική ανάπτυξη και μέτρα ασφάλειας για τους εργαζόμενους δεν πάνε μαζί», λέει χαρακτηριστικά.

Ενδεικτικό των εργοδοτικών ευθυνών της διοίκησης της «ΛΑΡΚΟ» είναι και το γεγονός, ότι σε αυτό το επικίνδυνο σημείο της παραγωγής είχε τοποθετηθεί μόλις ενάμιση μήνα πριν ο εργαζόμενος, ο οποίος δούλευε και παλιότερα - πάλι μέσω εργολάβου - στην επιχείρηση, αλλά σε διαφορετικό πόστο. Ενας έμπειρος και ειδικευμένος εργάτης θα αναγνώριζε ότι το υλικό είναι επικίνδυνο και πώς πρέπει να συμπεριφερθεί σε αυτές τις περιπτώσεις. «Ομως, πόσο εξοικειωμένος να είναι ένας εργάτης μέσω εργολάβου, που τους αλλάζουν πόστα όποτε θέλουν, τους διώχνουν και τους ξαναπαίρνουν, όποτε θέλουν; Επίσης, πρέπει να πούμε, ότι εμάς τους εργαζόμενους στις εργολαβίες μας έχουν συνεχώς ένα με δύο μήνες απλήρωτους», σημειώνει ο Π. Πολίτης.

Το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας καταγγέλλει το νέο εργοδοτικό έγκλημα στη «ΛΑΡΚΟ» λέγοντας πως δεν τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, καθώς η επιχείρηση λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια με γνώμονα το κέρδος και γι' αυτό προσλαμβάνει κι εργαζόμενους μέσω εργολάβων. Την ίδια στιγμή, μεγάλες είναι και οι ευθύνες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στο σωματείο της «ΛΑΡΚΟ», για τις οποίες είναι «ψιλά γράμματα» τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και οι μορφές εργασίας και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πού θα πουληθεί η «ΛΑΡΚΟ» και αν θα συνεχίσουν οι μόνιμοι εργαζόμενοι να πληρώνονται όπως σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ