Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ»
Παραιτήσεις, απειλές και συσκότιση

Ενα πλέγμα απειλών  βαραίνει τις έρευνες για τις αιτίες του τραγικού ναυαγίου του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ», ενώ χτες παραιτήθηκε ο πραγματογνώμονας Ηλ. Στεφανάκος 

Την παραίτησή του υπέβαλε χτες ο ένας από τους πραγματογνώμονες που ερευνούν το ναυάγιο του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ», ο Ηλίας Στεφανάκος, ο οποίος επικαλέστηκε πιέσεις και απειλές που τον οδήγησαν στην απόφασή του. Ο πραγματογνώμονας δήλωσε, στην έγγραφη παραίτησή του, ότι τα προσωρινά συμπεράσματά του από τις έρευνες θα τα κρατήσει για τον εαυτό του, αφήνοντας υπονοούμενα ότι κάποιοι ενοχλήθηκαν και θέλησαν να αποκρυφτούν αυτά τα συμπεράσματα. Ο Ηλίας Στεφανάκος βρισκόταν στα γραφεία της MFD, όταν σκοτώθηκε ο Π. Σφηνιάς, κάτι που αρχικά είχε αρνηθεί και παραδεχτεί στη συνέχεια.

Οι εξελίξεις αυτές συμβαίνουν ακριβώς την περίοδο που οι έρευνες για την ανάδειξη των αιτιών και των υπευθύνων, που έστειλαν στον πάτο της θάλασσας το σαπιοκάραβο «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» και 81 ανθρώπους στον τάφο, είναι σε πλήρη εξέλιξη και συντελούν στο «κουκούλωμα» της υπόθεσης. Ερχονται ως συνέχεια της επιχείρησης που στήθηκε, λίγα λεπτά μετά το άκουσμα του θανάτου του Π. Σφηνιά, αφεντικού του εταιρικού μεγαθηρίου MFD και πλοιοκτήτη του σαπακιού. Χτες ο πρωτοδεύτερος μηχανικός του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ», Αν. Σορόκας, ο άνθρωπος, δηλαδή, που λίγες μέρες πριν το ναυάγιο είχε καταγγείλει εγγράφως ότι το πλοίο ήταν άκρως επικίνδυνο, επισκέφθηκε τον εισαγγελέα Πειραιά, για να του καταγγείλει ότι δέχεται απειλές και ζήτησε άδεια οπλοφορίας.

Προχτές ανάλογη καταγγελία έκαναν προς τον υπουργό Δικαιοσύνης ο παραιτηθείς Ηλ. Στεφανάκος και ο συνάδελφός του Δ. Μανιός. Οι δύο κατήγγειλαν ότι δέχονται απειλές για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Την υπόθεση, τελικά, ανέλαβε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης. Επίσης χτες ο δικηγόρος του κ. Ψυχογιού, υποπλοιάρχου του «ΣΑΜΙΝΑ», ζήτησε την εξαίρεση από τις έρευνες του πραγματογνώμονα Η. Στεφανάκου, καθώς ήρθε στο φως έγγραφο, το οποίο αποδίδει στον πραγματογνώμονα 91% αναπηρίας για ψυχολογικές αιτίες.

Να σημειωθεί ότι πληροφορίες που διαρρέονται στο λιμάνι μιλούν για τον εντοπισμό στοιχείων, που αποδεικνύουν ότι το «ΣΑΜΙΝΑ» ήταν αναξιόπλοο και επικίνδυνο, γεγονός που γνώριζε η εταιρία και προσπάθησε να καλύψει, καταγράφοντας στα έγγραφα του πλοίου ψευδή νούμερα, που αφορούν τις παχυμετρήσεις των ελασμάτων και άλλα.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση του θανάτου του Π. Σφηνιά, χτες το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής παρέδωσε το φάκελο της δικογραφίας, στον οποίο περιέχονται οι καταθέσεις και τα στοιχεία που συλλέχτηκαν από τις αυτοψίες που διενεργήθηκαν, στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πειραιά Αρ. Φραγκιαδάκη. Ο τελευταίος καλείται να αποφασίσει, αν θα κλείσει την υπόθεση ή θα διατάξει συμπληρωματικές έρευνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ