Τετάρτη 16 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σίγουρες πλάτες στα αντεργατικά μέτρα

Συνάντηση με το προεδρείο της ΓΣΕΕ είχε χτες ο Αντ. Σαμαράς, που είδε στη συνέχεια και τους μεγαλοεργοδότες του Τουρισμού

Κυβέρνηση και εργοδότες, χέρι χέρι με τη ΝΔ και τη συνδικαλιστική πλειοψηφία, μεθοδεύουν την πλήρη ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων. Οι εργαζόμενοι έχουν συμφέρον και καθήκον να σταθούν μαχητικά απέναντί τους, να αντεπιτεθούν
Κυβέρνηση και εργοδότες, χέρι χέρι με τη ΝΔ και τη συνδικαλιστική πλειοψηφία, μεθοδεύουν την πλήρη ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων. Οι εργαζόμενοι έχουν συμφέρον και καθήκον να σταθούν μαχητικά απέναντί τους, να αντεπιτεθούν
Αναντικατάστατος σύμμαχος της κυβέρνησης στον πόλεμο για το τσάκισμα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων αποδεικνύεται στην πράξη η ηγεσία της ΝΔ, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και στη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο Αντ. Σαμαράς με το προεδρείο της ΓΣΕΕ.

Οπως φάνηκε καθαρά, η υλοποίηση των βάρβαρων αντεργατικών μέτρων που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο που υπόγραψε η κυβέρνηση με την τρόικα (ΔΝΤ - ΕΕ - ΕΚΤ) αποτελεί βασική προτεραιότητα για την ηγεσία της ΝΔ, παρά το δημαγωγικό «όχι» κατά την ψήφισή του στη Βουλή.

Τα καθ' ύλην αρμόδια στελέχη της ΝΔ, στις δηλώσεις που έκαναν μετά τη συνάντηση, άφησαν σαφώς να εννοηθεί ότι το μνημόνιο αποτελεί «μπούσουλα» για τη ΝΔ ειδικά σε ό,τι αφορά τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, ενώ ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς απέφυγε οποιαδήποτε επικριτική αναφορά σε αυτά τα μέτρα. Περιορίστηκε να δηλώσει στους συνδικαλιστές ότι απλά ακούει τις απόψεις και τις προτάσεις τους, όπως είπε εξερχόμενος ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

Δεν είναι τυχαίο ότι στη συνάντηση δεν ακούστηκε ούτε μια λέξη κριτικής για τα προωθούμενα νομοσχέδια που καταργούν την Κοινωνική Ασφάλιση και τις συντάξεις και διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις.

Εκφράζοντας τη επίσημη θέση της ΝΔ, ο αναπληρωτής τομεάρχης Χρ. Σταϊκούρας ζήτησε έμμεσα πλην σαφώς από τους εργαζόμενους να βάλουν πλάτη για την έξοδο από την κρίση. «Απαιτείται ένταση των προσπαθειών», τόνισε, εκτιμώντας ότι «τα δύσκολα για την ελληνική οικονομία είναι μπροστά».

Στο ίδιο μήκος ο αρμόδιος τομεάρχης Εργασίας Γ. Βρούτσης υποστήριξε ότι «οι πολιτικές της κυβέρνησης χρησιμοποιούν ως άλλοθι (!) το μνημόνιο, οδηγούν την κοινωνία σε χειρότερες καταστάσεις».

Σε πνεύμα συναίνεσης κινήθηκε ο Γ. Παναγόπουλος. Απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στην κυβέρνηση και την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει, κάνοντας λόγο απλώς για «κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις της εργασίας» και για τα οποία ενημέρωσε τον πρόεδρο της ΝΔ.

Ο,τι συμφέρει το κεφάλαιο...

Η ηγεσία της ΝΔ υιοθέτησε πλήρως τα αιτήματα των μεγαλοξενοδόχων, κατηγορώντας την κυβέρνηση για αδράνεια σε ό,τι αφορά την άμεση λήψη μέτρων για τη στήριξη των επιχειρηματιών του κλάδου.

«Οι επαγγελματίες του τουρισμού κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά η κυβέρνηση κωφεύει και ο χρόνος κυλά, χωρίς να γίνεται τίποτα», δήλωσε η αρμόδια τομεάρχης Τουρισμού Ο. Κεφαλογιάννη, μετά τη συνάντηση που είχε αμέσως μετά τη ΓΣΕΕ ο Αντ. Σαμαράς με το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ν. Αγγελόπουλος ισχυρίστηκε προκλητικά ότι «η κάμψη (σ.σ. στον τουρισμό) οφείλεται κυρίως στην κακή εικόνα που δημιουργήθηκε από τα γνωστά επεισόδια που έχουν συμβεί ιδιαίτερα στην Αθήνα»(!).

Ο τουρισμός, η ενέργεια, οι επενδύσεις και η «Cosco» ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε ο Αντ. Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Ζανγκ Ντετζιάνγκ. «Νομίζω ότι οι Κινέζοι είναι αποφασισμένοι - και είναι πολύ ευχάριστο αυτό - να βοηθήσουν, ιδιαίτερα μέσα από τις επενδύσεις τους», εκτίμησε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΝΔ.

Σήμερα, ο Αντ. Σαμαράς θα μιλήσει στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες, ενώ μεθαύριο Παρασκευή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, όπου θα είναι ο μοναδικός ομιλητής. «Η σύγκληση της ΚΟ γίνεται για να μιλήσει ο πρόεδρος του κόμματος, για να δώσει το πολιτικό στίγμα της περιόδου που διανύουμε», δήλωσε («Real fm») ο γγ της ΚΟ Κ. Τασούλας, διαψεύδοντας ότι έχει ζητήσει να μιλήσει στη συνεδρίαση ο Κ. Καραμανλής.

Υπέρ της αναζήτησης συναινέσεων «που θα μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε σε ρήξεις που είναι απαραίτητες» τάχθηκε, σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο της «Ντόιτσε Βέλε», η Ντ. Μπακογιάννη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται αυτό το διάστημα. Δεν έκρυψε, βέβαια, ότι την απασχολεί η δημιουργία νέου κόμματος, αλλά, όπως είπε, «δεν προέχει αυτή τη στιγμή αυτό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ