Τετάρτη 16 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Πόλεμος νομισμάτων και οικονομιών με θύμα το λαό

Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο «Moody's» προσθέτει έναν ακόμα κρίκο στους ανταγωνισμούς και στις ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις

Πανηγύρι έχουν στήσει στις πλάτες του λαού η πλουτοκρατία και οι κυβερνήσεις της, καθώς οι καπιταλιστικοί ανταγωνισμοί και τα μέτρα καταλήγουν σε αφαίμαξη εισοδημάτων και δικαιωμάτων

ASSOCIATED PRESS

Πανηγύρι έχουν στήσει στις πλάτες του λαού η πλουτοκρατία και οι κυβερνήσεις της, καθώς οι καπιταλιστικοί ανταγωνισμοί και τα μέτρα καταλήγουν σε αφαίμαξη εισοδημάτων και δικαιωμάτων
Χαρακτηριστικά ακόμη μεγαλύτερης όξυνσης προσλαμβάνουν οι ανταγωνισμοί ιμπεριαλιστικών κέντρων και μερίδων της πλουτοκρατίας τόσο μέσα όσο και έξω από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ. Ο καθένας από την πλευρά του και όλοι μαζί απέναντι στα λαϊκά συμφέροντα, διαμορφώνουν δεδομένα και κλίμα προκειμένου να περάσουν πρόσθετα σαρωτικά «πακέτα».

Η νέα «υποβάθμιση» της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τους μεγαλοραντιέρηδες του οίκου «Moody's» έρχεται σε συνέχεια των μέτρων που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται στο πλαίσιο του μνημονίου, το οποίο έχει ανοίξει την όρεξη στο επιχειρηματικό κεφάλαιο στις δυο όχθες του Ατλαντικού.

Στελέχη των «αξιολογητών» τόνιζαν με νόημα ότι παρά τις «δικλίδες ασφαλείας» που προβλέπονται στις «συμφωνίες» και παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «δεσμεύτηκε να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο», η επίτευξη των στόχων προσκρούει σε «αντικειμενικούς περιορισμούς».

Στους «παράγοντες κινδύνου» - δηλαδή στη δυνατότητα αποπληρωμής του χρέους - βάζουν την πιθανότητα ακόμη μεγαλύτερης πτώσης του παραγόμενου ΑΕΠ, την «υστέρηση» των φορολογικών εσόδων», κ.ο.κ.

Πόλεμος νομισμάτων και οικονομιών

Η νέα υποβάθμιση είναι ενταγμένη στον αδυσώπητο πόλεμο ανάμεσα στο δολάριο και στο ευρώ, ενώ στηρίζεται και στα αναπόφευκτα δεδομένα που γεννάει η διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης από τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου, όπως η συρρίκνωση των φορολογικών εσόδων, λόγω της μείωσης των εισοδημάτων και των καταναλωτικών δαπανών.

Οι διαπιστώσεις της αμερικανικής «Moody's» έρχονται από άλλη μπάντα να επιβεβαιώσουν και τις ανησυχίες του κεφαλαίου ότι η ανάκαμψη μετά την κρίση θα είναι βραχύχρονη και αναιμική.

Προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και με στόχο να νομιμοποιήσει τα βάρβαρα μέτρα, υπό την απειλή των «οίκων αξιολόγησης», το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει σε ανακοίνωσή του: «Ολες οι διαρθρωτικές δράσεις που προβλέπονται στο μνημόνιο συνεργασίας υλοποιούνται κανονικά και πολλές είναι ήδη μπροστά από το χρονοδιάγραμμα».

Τους αδυσώπητους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς φανερώνουν και οι χτεσινές δηλώσεις ευρωενωσιακών στελεχών, όπως ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση της «Moody's» «παράλογη», ισχυριζόμενος ότι «δεν καταλαβαίνει» τους λόγους της υποβάθμισης.

Τόνισε ακόμη ότι τα βασικά οικονομικά δεδομένα στην ΕΕ είναι καλύτερα από αυτά των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, δηλαδή των άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων με τα οποία συναγωνίζονται στην απόσπαση αγορών και κερδών. «Αιφνιδιαστική και ατυχή» χαρακτήρισε την «αξιολόγηση» και ο επίτροπος της ΕΕ για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Ολι Ρεν, προσθέτοντας ότι η «σημερινή ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται υποστήριξη και όχι κριτική».

Εργαλεία στα χέρια του κεφαλαίου

Την υποκρισία των πολιτικών εκπροσώπων του κεφαλαίου επιβεβαιώνει ένα ακόμα γεγονός: Οι οίκοι αξιολόγησης («Moody' s», S&P, «Fitch») είναι συστατικό στοιχείο του μηχανισμού που έχει στηθεί από την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Με βάση τις γνωματεύσεις τους και το βαθμό αξιολόγησης που δίνουν στην «πιστοληπτική ικανότητα», η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης διαμορφώνει ανάλογα και τους όρους χορήγησης ρευστότητας, με συμβολικό επιτόκιο μόλις 1%.

Με βάση και την τελευταία υποβάθμιση, οι ντόπιες τράπεζες και άλλοι μπορούν να αντλούν τζάμπα ρευστότητα στο 95% της αξίας των ελληνικών κρατικών ομολόγων που πρέπει να βάζουν ως ενέχυρο, έναντι του 100% με το οποίο «δουλεύουν» τα άλλα σαπρόφυτα. Πρόκειται για πακτωλό από χρήμα που διοχετεύεται στις τράπεζες και στη συνέχεια στις άλλες μερίδες της πλουτοκρατίας.

Σήμερα, τα τζάμπα δάνεια στις τράπεζες της Ευρωζώνης φτάνουν στο αστρονομικό ύψος των 450 δισ. ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο είναι που αναπτύσσονται και οι συμφύσεις εθνικών κυβερνήσεων με τις τράπεζες, που καθεμιά έχει κάτω από τη δική της ομπρέλα προστασίας. Σε συνέχεια της απόφασης για την αξιολόγηση στο κρατικό χρέος η «Moody's» προχώρησε χτες και στην υποβάθμιση 6 τραπεζών (Εθνική, Γιούρομπανκ, Αλφα, Αγροτική, Εμπορική, Γενική).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δέσμευση (2023-09-21 00:00:00.0)
Υποβάθμιση από τον οίκο «Moody's» (2017-05-25 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2012-06-24 00:00:00.0)
Υποβάθμιση από τον οίκο «Φιτς» (2011-05-28 00:00:00.0)
Σινιάλο για συγχωνεύσεις και εξαγορές (2010-06-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ