Παρασκευή 25 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Σινιάλο για συγχωνεύσεις και εξαγορές

Η κρίση επιτείνει τις ανακατατάξεις στο τραπεζικό σύστημα

Χέρι χέρι με το τραπεζικό κεφάλαιο η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ στέλνει τώρα καθαρό σινιάλο για κύκλο μεγάλων συγχωνεύσεων και εξαγορών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Είναι απόλυτα φανερό ότι μετά και τα σαρωτικά πακέτα για την κατεδάφιση εργατικών δικαιωμάτων οι μερίδες της πλουτοκρατίας έχουν πλέον όλες τις ευκολίες και δυνατότητες να προχωρήσουν σε νέες μεγάλου μεγέθους επιχειρηματικές συμφωνίες με μηδενικό κόστος για τους ίδιους, με λιγότερους εργαζόμενους στο προσεχές μέλλον και πάνω απ' όλα με περισσότερα κέρδη για τους ίδιους και τους μεγαλομετόχους τους.

Στη χτεσινή γενική συνέλευση της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών - συλλογικό όργανο του τραπεζικού κεφαλαίου - ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου τους έστειλε το μήνυμα «να κάνετε μεγάλες κινήσεις για το μέλλον». Συμπλήρωσε ότι το κράτος, από την πλευρά του, έχει «στηρίξει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα», δηλαδή με ρυθμίσεις όπως με το πακέτο-χάρισμα με τα 28 δισ. ευρώ, το νέο ταμείο για τους τραπεζίτες που προβλέπεται στο μνημόνιο με τα ιμπεριαλιστικά κέντρα κ.ά. Καλούν δηλαδή τους τραπεζίτες σε συστράτευση με την κυβέρνηση προκειμένου να αντεπεξέλθουν από τη φάση της καπιταλιστικής κρίσης. Ηδη εδώ και μήνες καλλιεργείται το έδαφος για συγχωνεύσεις μεταξύ ντόπιων μεγάλων τραπεζών, αλλά και για το ενδιαφέρον που εκδηλώνουν κοιναγορίτικα και άλλα τραπεζικά μονοπώλια. Οι αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις των ντόπιων τραπεζών από τους διάφορους οίκους αξιολόγησης έχουν παίξει αποφασιστικό ρόλο στη μοιρασιά της πίτας, στην τζάμπα χρηματοδότηση και στα άλλα εργαλεία που προσφέρονται μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στο χορό ξαναμπήκε χτες η Goldman Sachs, αυτή τη φορά όχι για την πιστοληπτική ικανότητα, αλλά για τις τιμές των τραπεζικών μετοχών που «βλέπει» να διαμορφώνονται στο χρηματιστήριο. Είναι φανερό ότι η πτώση της χρηματιστηριακής αξίας κάνει ευκολότερη και την εξαγορά τους από άλλους στρατηγικούς «επενδυτές». H Eπιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε χτες να δώσει δίμηνη παράταση (μέχρι τέλος Αυγούστου) στις «ανοιχτές πωλήσεις» μετοχών.

  • Σε διαδικασία συγχώνευσης προχωρούν, σύμφωνα με χτεσινές ανακοινώσεις, οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες ΚΑΕ, «Folli Follie» και EΛΜΕΚ. Η κάθε μια από αυτές ήδη συμμετέχει με σημαντικά ποσοστά στο μετοχικό κεφάλαιο των άλλων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ