Παρασκευή 25 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΦΠΑ
Δυναμιτίζουν το λαϊκό εισόδημα

Από 1η Ιούλη μπαίνει και η δεύτερη δόση. Νέοι συντελεστές με 23% και 11%. Μέχρι και 4 μονάδες πάνω μέσα στο τελευταίο τρίμηνο

Φουρνέλο στο λαϊκό εισόδημα μπαίνει στο αμέσως επόμενο διάστημα μετά και την εφαρμογή της δεύτερης δόσης από τις ανατιμήσεις πάνω στους συντελεστές του ΦΠΑ. Τα πρόσθετα χαράτσια μπαίνουν σε εφαρμογή από την 1η του Ιούλη 2010. Είναι μέσα στους όρους της «συμφωνίας» που υπέγραψε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με την ΕΕ και το ΔΝΤ, είναι ένα ακόμη κομμάτι από τα βάρβαρα μέτρα που ξετυλίγονται απέναντι στα λαϊκά συμφέροντα και δικαιώματα.

Μέσα σε ένα τρίμηνο απογείωσαν τους συντελεστές από 9% σε 11% για όλα τα είδη πρώτης καθημερινής ανάγκης (τρόφιμα, ύδρευση, φάρμακο κ.ά.) και κατά 4 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες από 19% σε 23% για τα άλλα εμπορεύματα λαϊκής κατανάλωσης. Μέσα στο 2010 εκτόξευσαν, με σειρά από ανατιμήσεις και τους ειδικούς φόρους για καύσιμα, τσιγάρα, ποτά, προκειμένου να συμπληρωθεί η φοροαφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος και να γεμίσει το κρατικό ταμείο με φρέσκο χρήμα, το οποίο στη συνέχεια θα αποδοθεί στις μερίδες και τα τρωκτικά του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου.

Το υπουργείο Οικονομικών κοινοποίησε την εγκύκλιο για τη δεύτερη δόση του ΦΠΑ που θα επιβαρύνει τα νοικοκυριά από την 1η του Ιούλη. Η προηγούμενη εφαρμόστηκε από 15 του Μάρτη, με αποτέλεσμα ακόμη και ο επίσημος πληθωρισμός να σπάει κάθε κοντέρ και να διαμορφώνεται σε επίπεδα «ρεκόρ» για τα τελευταία 12 χρόνια. Η συνέχεια θα είναι ακόμη σκληρότερη.

Οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ διαμορφώνονται ως εξής :

  • Σε 11% από 10% σήμερα για τα είδη πρώτης ανάγκης και έναντι 9% που ίσχυε μέχρι 15 Μάρτη (συνολικά 2 μονάδες).
  • 23% από 21% στα άλλα εμπορεύματα και έναντι 19% που ήταν μέχρι 15 Μάρτη (συνολικά 4 μονάδες).
  • Στα νησιά του Αιγαίου εφαρμόζονται συντελεστές 16% (από 15%) και 8% (από 7%). Αυτοί που τάχα κόπτονται για τα νησιά, τον τουρισμό κ.ο.κ., μέσα στο 2010 φόρτωσαν ανατιμήσεις μέχρι και 3 ποσοστιαίες μονάδες.
  • Ο λεγόμενος χαμηλός συντελεστής που ισχύει για συγκεκριμένες κατηγορίες (εφημερίδες, εισιτήρια θεάτρου) φτάνει σε 5,5% από 5% σήμερα και 4,5% που ήταν μέχρι το Μάρτη.

Τα νοικοκυριά θα πληρώσουν αναδρομικά και αυξημένους λογαριασμούς για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, αφού ανεξάρτητα από το πότε έγινε η κατανάλωση, ο νέος ΦΠΑ υπολογίζεται με βάση την ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ