Πέμπτη 17 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Εκτελείται η δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση

Σήμερα στο υπουργείο Εργασίας η συνάντηση των εκπροσώπων της ΕΕ και του ΔΝΤ με την πολιτική του ηγεσία

Η τελευταία πράξη στην επιχείρηση κατεδάφισης της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης παίζεται σήμερα στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καθώς στη συνάντηση των εκπροσώπων της ΕΕ και του ΔΝΤ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα μπούνε και οι τελευταίες λέξεις στο έκτρωμα που η κυβέρνηση αναμένεται να φέρει μέχρι το τέλος του μήνα στη Βουλή προς ψήφιση.

Οι τελευταίες αυτές διευθετήσεις δεν αλλάζουν στο παραμικρό την ουσία των μέτρων, αφού αυτά με σαφήνεια καθορίζονται στο μνημόνιο που ήδη είναι νόμος του κράτους. Παράλληλα, ανάλογο νομοσχέδιο για τους δημόσιους υπαλλήλους με εξίσου επώδυνα μέτρα θα καταθέσει και το υπουργείο Οικονομίας.

Κεντρικός πυρήνας της αντιασφαλιστικής επίθεσης είναι η μετατροπή της σύνταξης σε αυστηρά προσωπική υπόθεση, η εξάλειψη κάθε έννοιας αλληλεγγύης, η συρρίκνωσή της σε επίπεδα προνοιακού επιδόματος, που ο μέσος όρος του δε θα ξεπερνά σε σημερινές τιμές τα 500 ευρώ. Γι' αυτό το εξευτελιστικό επίδομα ο εργαζόμενος υποχρεώνεται πλέον να βρίσκεται στο μαγκανοπήγαδο της δουλειάς για 40 ολόκληρα χρόνια, αν βέβαια βρίσκει δουλειά. Χρονικό σημείο αφετηρίας της επώδυνης αυτής «νέας» πραγματικότητας θα είναι το 2011, αφού, από εκεί και πέρα, όσοι βρίσκονται μέσα στην παραγωγή και πολύ περισσότερο όσοι ακολουθούν θα πληρώνουν τα λύτρα των ανατροπών. Εννοείται ότι από τη μέγκενη των μέτρων δεν ξεφεύγουν ούτε οι σημερινοί συνταξιούχοι, οι οποίοι ήδη πληρώνουν με τις περικοπές των δύο μηνιαίων συντάξεών τους και με την επιβολή πρόσθετων κρατήσεων (ΛΑΦΚΑ) από το μήνα Αύγουστο στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ.

Ο πυρήνας των ανατροπών

Οι βασικές ανατροπές που βρίσκονται προ των πυλών προβλέπουν πως η πλήρης σύνταξη, αλλά συρρικνωμένη σε σχέση με σήμερα, τουλάχιστον κατά 50%, θα κατοχυρώνεται μόνο μετά από 40 ολόκληρα χρόνια αδιάκοπης εργασίας. Από το 2011, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης όλων των ασφαλισμένων όλων των Ταμείων αυξάνονται στο 65ο έτος. Κανείς δεν μπορεί να βγαίνει σε σύνταξη πριν το 60ό έτος.

Ειδικότερα το μνημόνιο κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΔΝΤ ορίζει:

  • Από 1/1/2011 καθορίζεται για όλα τα Ταμεία ενιαίο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στο 65ο έτος. Ακόμη και οι γυναίκες στο Δημόσιο θα φορτωθούν από 5 έως 15 χρόνια εργασίας από το 2011 μέχρι το 2013.
  • Καταργείται η 35ετία με όριο ηλικίας και η 37ετία χωρίς όριο ηλικίας. Από το 2015, για το δικαίωμα στην πλήρη σύνταξη θα απαιτούνται 40 χρόνια συνεχούς εργασίας.
  • Από την 1/1/2011 κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να φεύγει στη σύνταξη πριν το 60ό έτος. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ), ακόμα και οι εργαζόμενοι που έχουν 40 χρόνια εργασίας.
  • Τα παραπάνω αφορούν όλους τους εργαζόμενους και αυτούς που είναι ασφαλισμένοι πριν από το 1993.
  • Οσοι συνταξιοδοτούνται μεταξύ του 60ού και 65ου έτους ηλικίας (πριν το ανώτερο όριο) για κάθε έτος θα τους επιβάλλεται μείωση κατά 6%. Δηλαδή στην πενταετία, η μείωση θα ανέρχεται στο 30% σε σχέση με το 65ο έτος. Η πραγματική μείωση, βέβαια, θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, αφού είναι σχεδόν αδύνατο στο 60ό έτος να έχει κάποιος 40 χρόνια εργασίας, που απαιτούνται πλέον για πλήρη σύνταξη.
  • Μειώνεται και το ανώτερο όριο συντάξεων.
  • Καταργούνται τα ΒΑΕ, αφού η νέα λίστα δε θα υπερβαίνει το 10% της σημερινής (που ούτως ή άλλως είναι αναντίστοιχη των σύγχρονων συνθηκών) λίστας του ΙΚΑ.
  • Συρρικνώνονται οι αναπηρικές συντάξεις με την «εισαγωγή αυστηρότερων όρων», αλλά και «τακτική επανεξέταση» της πλήρωσης των νέων προϋποθέσεων.
Επιδόματα αντί συντάξεων

Ο υπολογισμός της σύνταξης στο νέο σύστημα, που θα ψηφίσει η κυβέρνηση, αλλάζει και το πρώτο χτύπημα επέρχεται με τον τρόπο υπολογισμού του συντάξιμου μισθού. Συγκεκριμένα, ο συντάξιμος μισθός θα είναι ο μέσος όρος των αποδοχών όλου του εργάσιμου βίου, αντί της τελευταίας καλύτερης πενταετίας (ΙΚΑ) που ισχύει σήμερα. Και μόνο αυτή η αλλαγή είναι αρκετή για να κατακρημνίσει τις συντάξεις, αφού ο συντάξιμος μισθός θα μειωθεί μέχρι και 40%. Το δεύτερο χτύπημα επέρχεται μέσω της μείωσης του συντελεστή αναπλήρωσης από το 2% κάθε χρόνο στο 1,2% μέσο ποσοστό αναπλήρωσης. Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό αναπλήρωσης από το 70% στην 35ετία θα μειωθεί στο 48% στην 40ετία ως μέσος όρος. Στην πραγματικότητα, σε ορισμένες ασφαλιστικές κλάσεις και σε εξάρτηση από το ύψος των αποδοχών το ποσοστό αναπλήρωσης θα είναι ακόμα μικρότερο.

Το προνοιακό επίδομα των 360 ευρώ θα δίνεται μετά το 65ο έτος και μόνο σε όσους πληρούν τα «εισοδηματικά κριτήρια» που θα θέτει κάθε φορά η κυβέρνηση και αφού αυτό είναι συμβατό με «τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών». Διαψεύδεται, δηλαδή, η προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι δήθεν τα 360 ευρώ της βασικής θα αποτελούσαν αναπόσπαστο τμήμα της συνολικής σύνταξης που θα αποδίδεται.

Η συμμετοχή του κράτους στη χρηματοδότηση του συστήματος περιορίζεται σε αυτό το προνοιακό επίδομα, δε θα δίνει ούτε ευρώ για τις συντάξεις. Στην πράξη καταργείται και η τριμερής χρηματοδότηση της Ασφάλισης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ