Τρίτη 22 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ελιγμός «χαλάρωσης» του εμπάργκο από το Τελ Αβίβ

TEΛ ΑΒΙΒ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Λεπτομέρειες «χαλάρωσης» του αποκλεισμού στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε επισήμως την Κυριακή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, χωρίς, ουσιαστικά, να αίρεται «το καθεστώς ασφαλείας» στο παλαιστινιακό έδαφος, ούτε ο απόλυτος έλεγχος του ισραηλινού στρατού επί των επίγειων συνόρων του, ούτε φυσικά ο θαλάσσιος αποκλεισμός. Είναι ξεκάθαρο ότι, υπό τη διπλωματική πίεση ΕΕ, ΗΠΑ και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων προκειμένου να αποκλιμακωθεί η διεθνής κατακραυγή που προκλήθηκε από την επέμβαση στη νηοπομπή βοήθειας στις 31 Μάη και η, εξ αυτής, ανάδειξη, και πάλι, στην επικαιρότητα της απάνθρωπης κατάστασης που επικρατεί στη Γάζα, η ισραηλινή ηγεσία απλώς προχώρησε σ' έναν ελιγμό εντυπωσιασμού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Νετανιάχου, επιτρέπεται πλέον να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας όλα τα «πολιτικά αγαθά» εκτός από «όπλα και το οποιοδήποτε υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή τους». Μεταξύ των αγαθών που πλέον θα εισέρχονται στη Λωρίδα είναι και «οικοδομικά υλικά τα οποία θα επιβλέπονται από τις εκεί υπηρεσίες του ΟΗΕ». Επίσης, τονίζεται ότι θ' αυξηθούν τα μέτρα ελέγχου στα μεθοριακά φυλάκια έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η διευκόλυνση της εισόδου και εξόδου ανθρώπων από την περιοχή.

Για «βήμα που μπορεί να οδηγήσει στη βελτίωση της ζωής του πληθυσμού» έκανε λόγο ο Λευκός Οίκος. Για «ενθαρρυντική κίνηση» μίλησε η εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ, Κάθριν Αστον, επαναλαμβάνοντας την «πρόθεση» των Βρυξελλών «να συνεισφέρουν πρακτικά στους ελέγχους με αποστολή δύναμης». Τα «εύσημα» για την ισραηλινή απόφαση, όπως όλα δείχνουν, αποδίδονται στον εκπρόσωπο του Κουαρτέτου (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία, ΟΗΕ), Τόνι Μπλερ, ο οποίος υποστήριξε ότι πρώτος στόχος είναι «η βελτίωση των όρων ζωής στη Γάζα, κάτι που αν επιτευχθεί μπορεί να βοηθήσει και την ειρηνευτική διαδικασία». Μάλιστα, εκτίμησε ότι η «Χαμάς μπορεί να γίνει μέρος της ειρηνευτικής διαδικασίας αν απελευθερώσει τον Ισραηλινό στρατιώτη Σαλίτ και αποκηρύξει τη βία».

Κανέναν ενθουσιασμό, από την άλλη, δεν εξέφρασε η παλαιστινιακή πλευρά. Τόσο η Παλαιστινιακή Αρχή όσο και η «Χαμάς» υπογράμμισαν ότι μοναδική λύση είναι η πλήρης άρση του αποκλεισμού και όχι τα ημίμετρα. Αρνητική ήταν και η αντίδραση ισραηλινών ανθρωπιστικών οργανώσεων, όπως η Guisha, που υπογράμμιζαν ότι «νέες λίστες φέρνουν νέες απαγορεύσεις», ενώ παραμένει η απαγόρευση των εξαγωγών.

Τριβές

Παρ' ολίγον διπλωματικό επεισόδιο προκλήθηκε μεταξύ Γερμανίας και Ισραήλ, επειδή οι ισραηλινές αρχές δεν επέτρεψαν στον Γερμανό υπουργό Αναπτυξιακής Βοήθειας Ντερκ Νίμπελ να μεταβεί στη Γάζα για να ελέγξει τη λειτουργία ενός δικτύου υδροδότησης - αποχέτευσης που έχει χρηματοδοτήσει το γερμανικό κράτος. Η ισραηλινή πλευρά υποστήριξε ότι πρόκειται για πάγια τακτική και η Βόννη διαμήνυσε ότι «η τακτική αυτή δε διευκολύνει τους φίλους του Ισραήλ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ