Τρίτη 22 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΙΡΑΝ
Οξυνση με επιθεωρητές και στρατιωτικές κινήσεις

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΙΕΝΝΗ.-

Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ της ιρανικής ηγεσίας και της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας μετά την απόφαση της πρώτης ν' απαγορεύσει την είσοδο στο Ιράν δύο επιθεωρητών που συμμετείχαν στο νέο κλιμάκιο της επιτροπής που έφτασε στη χώρα για να ελέγξει το πυρηνικό πρόγραμμα. Οι ιρανικές αρχές κατέστησαν σαφές ότι η είσοδος δεν επιτράπηκε στα συγκεκριμένα δύο άτομα, καθώς η Τεχεράνη θεωρεί ότι ευθύνονται «για τις ψευδείς πληροφορίες που δόθηκαν σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και οδήγησαν στην αρνητική τελευταία έκθεση της ΔΕΑΕ που έδωσε το έναυσμα για επιβολή επιπλέον κυρώσεων».

Η Τεχεράνη υπογράμμισε ότι όλοι οι υπόλοιποι επιθεωρητές μπορούν να εισέρχονται κανονικά στη χώρα και να πραγματοποιούν τους ελέγχους τους. Από την πλευρά της, η ΔΕΑΕ ανακοίνωσε ότι «έχει πλήρη εμπιστοσύνη σε όλους τους επιθεωρητές της και στην αξιοπιστία τους».

Την ελπίδα ότι η συμφωνία ανταλλαγής πυρηνικού καυσίμου που υπογράφτηκε μεταξύ Ιράν, Τουρκίας και Βραζιλίας παραμένει πάντα «ζωντανή» εξέφρασε, χτες, ο υπουργός Εξωτερικών της τελευταίας. Ο Σέλσο Αμορίμ, όμως, συμπλήρωσε ότι η επιβολή κυρώσεων αποτέλεσε σοβαρό πλήγμα και οι δυνατότητες παρέμβασης της Βραζιλίας είναι πεπερασμένες.

Ανησυχητικές πληροφορίες

Την άποψη ότι η επιβολή «επιπλέον στοχευμένων κυρώσεων στο Ιράν από την ΕΕ και την Ουάσιγκτον» θα έχει αποτελέσματα διατύπωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας. Ο Ρόμπερτ Γκέιτς, όμως, συμπλήρωσε ότι «όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά ως προς την αντιμετώπιση της κατάστασης, ακόμη και η στρατιωτική λύση».

Η συγκεκριμένη αποστροφή Γκέιτς θα εντασσόταν στο γενικότερο πλαίσιο σχετικών δηλώσεων από Αμερικανούς, και όχι μόνο, αξιωματούχους για το ζήτημα, αν δε συνέπιπτε χρονικά με ορισμένες εξαιρετικά ανησυχητικές πληροφορίες. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, την περασμένη Παρασκευή αρκετά πολεμικά πλοία (ένα ισραηλινό και τα υπόλοιπα αμερικανικά), συμπεριλαμβανομένου και ενός αεροπλανοφόρου, διέσχισαν τη διώρυγα του Σουέζ με κατεύθυνση τον Περσικό Κόλπο.

Κατά τη διάρκεια της διέλευσης, Αιγύπτιοι στρατιώτες αναπτύχθηκαν στις δύο πλευρές της διώρυγας και σταμάτησε η διέλευση άλλων εμπορικών πλοίων, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η πορεία των πολεμικών πλοίων χωρίς προβλήματα. Παρά τις αλλεπάλληλες οχλήσεις, ούτε η αμερικανική, ούτε η ισραηλινή, ούτε η αιγυπτιακή πλευρά σχολίασαν τις πληροφορίες.

  • Εκτελέστηκε δι' απαγχονισμού, αφού ολοκληρώθηκε κεκλεισμένων των θυρών η δίκη του, ο επικεφαλής της σουνιτικής οργάνωσης «Τζουνταλλάχ» Αμπντουλμάλεκ Ριγκί, που είχε αναλάβει την ευθύνη για σειρά επιθέσεων κατά μελών των δυνάμεων ασφαλείας, αλλά και κατά πολιτικών στόχων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ