Σάββατο 26 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΙ G8 ΚΑΙ G20
Ανησυχία για την εξέλιξη της κρίσης

Προσωρινούς συμβιβασμούς αναζητούν οι ισχυρές ιμπεριαλιστικές χώρες με δεδομένη την αναιμική ανάκαμψη

Με τις αντιθέσεις «στο κόκκινο» και διάχυτη την ανησυχία για νέο κύκλο κρίσης σύντομα, ξεκινούν σήμερα και ολοκληρώνονται αύριο οι Σύνοδοι των G8 και G20 στον Καναδά.

Οπως σημείωσε σχετικά ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, σκοπός είναι «να δράσουμε συντονισμένα για έναν απλό λόγο: Η κρίση αυτή απέδειξε ότι οι εθνικές μας οικονομίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες (...) Η οικονομική θύελλα μπορεί εύκολα να εξαπλωθεί. Οι ασπίδες προστασίας σε καθεμία από τις χώρες μας μπορούν να συμβάλουν στην προστασία όλων».

«Η Ευρώπη έχει βιώσει την εμπειρία του τι σημαίνει να έχει κάποιος υπερβολικά μεγάλα ελλείμματα (...) Εφτασε ο καιρός για τη μείωση των ελλειμμάτων», υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, υπερασπιζόμενη τα σκληρά μέτρα λιτότητας και περικοπών που υιοθετούνται στην ΕΕ.

Πάντως, οι δυσκολίες οικονομικής ανάκαμψης καταγράφονται και στις ΗΠΑ, όπου η οικονομική ανάπτυξη αναθεωρήθηκε για δεύτερη φορά προς τα κάτω, καθώς το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι το αμερικανικό ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 2,7% (σε ετήσιο ρυθμό), ενώ η τελευταία εκτίμηση το Μάη μιλούσε για 3% και προηγούμενα για 3,2%.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων των Συνόδων θα βρεθεί επίσης η μεταρρύθμιση στο χρηματοπιστωτικό τομέα, καθώς και η πρόταση της Γερμανίας - την οποία υιοθετούν Γαλλία και Μεγ. Βρετανία - για επιβολή ειδικού φόρου στις τράπεζες. Αξίζει να σημειωθεί ότι προχτές το βράδυ το Αμερικανικό Κογκρέσο κατέληξε στη μεταρρύθμιση των χρηματοπιστωτικών κανονισμών, η οποία θα ψηφιστεί την Τρίτη.

Η Σύνοδος του G20 θα συζητήσει και για την «πράσινη ανάπτυξη», δίνοντας αβάντα σε μια σειρά επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους τομείς των «πράσινων μπίζνες».

Αντεγκλήσεις για το μέλλον του ευρώ

Την ίδια στιγμή, και ενώ δεν έχει αμβλυνθεί η αντίθεση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ σχετικά με τα προγράμματα λιτότητας που εφαρμόζονται στην ΕΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, υποστηρίζουν αυτόν ακριβώς το δρόμο.

Οι περικοπές «έχουν στόχο να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα, διότι αν δε λάβουμε μέτρα για τη μείωση των ελλειμμάτων μας, τότε θα υποφέρουμε από την αργή και χαμηλή οικονομική ανάπτυξη», σημειώνει ο Χ. Βαν Ρομπάι.

Πάντως, ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, με άρθρο του επιτίθεται εκ νέου στη Γερμανία και στο ευρώ, σημειώνοντας ότι «το ευρώ ήταν εξαρχής ένα ατελές νόμισμα» και υποστηρίζοντας ότι «οι πολιτικές που έχουν επιβληθεί σήμερα στην ευρωζώνη έρχονται σε άμεση αντίθεση με τα διδάγματα της Μεγάλης Υφεσης της δεκαετίας του '30 και απειλούν να παρασύρουν την Ευρώπη σε μια περίοδο παρατεταμένης αποτελμάτωσης - στην καλύτερη περίπτωση. Σε αυτήν την περίπτωση θα παρατηρηθεί δυσαρέσκεια και κοινωνική αποσταθεροποίηση. Στο χειρότερο σενάριο, η ΕΕ θα παραλύσει ή θα διαλυθεί εξαιτίας της έξαρσης της ξενοφοβίας και του εθνικιστικού εξτρεμισμού. Αν συνέβαινε αυτό, μεγάλο μέρος της ευθύνης θα αναλογούσε στη Γερμανία (...) ως η ισχυρότερη και πλέον αξιόπιστη χώρα, επιβάλλει άθελά της στην υπόλοιπη ευρωζώνη αποπληθωριστικές πολιτικές (...)».

Σε άλλο σημείο γράφει: «Με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ευρώ, ο αποπληθωρισμός θα κάνει τη Γερμανία πιο ανταγωνιστική στις διεθνείς αγορές, σπρώχνοντας τις πιο αδύναμες χώρες ακόμα πιο βαθιά μέσα στην ύφεση και ταυτόχρονα αυξάνοντας το βάρος του χρέους τους. Οι Γερμανοί θα έπρεπε να κάνουν το εξής νοητό πείραμα: Αποχώρηση από το ευρώ. Το αναγεννημένο μάρκο θα εκτινασσόταν, ενώ το ευρώ θα βούλιαζε. Η υπόλοιπη Ευρώπη θα γινόταν ανταγωνιστική και θα μπορούσε να χαράξει πορεία εξόδου από τα προβλήματα - ενώ η Γερμανία θα ανακάλυπτε πόσο επώδυνο μπορεί να αποδειχθεί ένα υπερτιμημένο νόμισμα. Το εμπορικό της ισοζύγιο θα γινόταν αρνητικό και θα παρατηρούνταν εκτεταμένη ανεργία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ