Τετάρτη 7 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ρυθμίσεις - εμπαιγμός για τα νοικοκυριά

Τα μέτρα της κυβέρνησης για τη «ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων» στην πραγματικότητα στηρίζουν τις τράπεζες και όχι τους δανειολήπτες που στενάζουν από τα τοκογλυφικά επιτόκια των τραπεζιτών. Το νομοσχέδιο συζητείται, από χτες, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και όπως τόνισε και ο εισηγητής του ΚΚΕ Α. Νάνος, παρά τους κυβερνητικούς κομπασμούς, το νομοσχέδιο δεν προσφέρει καμία ανακούφιση στους δανειολήπτες. Αντίθετα τους κοροϊδεύει, αφού, για παράδειγμα, δεν υπάρχει ουσιαστική μέριμνα για την προστασία της μοναδικής κατοικίας από την κατάσχεση ούτε πρόνοια για τους ανέργους ή όσους έχουν προβλήματα υγείας.

Μπροστά, συνέχισε, στην ανησυχία που προκαλεί στους τραπεζίτες η υπερχρέωση των νοικοκυριών, η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο βοηθάει τις τράπεζες και τις διευκολύνει στην είσπραξη των δανείων, στηρίζοντας έτσι το τραπεζικό σύστημα, που είναι και βασικός πυλώνας του συστήματος. Αλλωστε, τόνισε, διαδοχικά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ προικοδότησαν γενναία τις τράπεζες με 28 δισ. ευρώ και σήμερα τις ενισχύουν με ακόμα 10 δισ. τη στιγμή που αυτές δανείζονται με επιτόκιο 1% και ληστεύουν τους δανειολήπτες με επιτόκια της τάξης του 17% αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Οι τράπεζες, είπε, δεν περίμεναν την κυβέρνηση, αλλά προχώρησαν μόνες τους σε αναδιαρθρώσεις των δανείων προκειμένου να εισπράξουν τα δάνειά τους.

Υπέρ του νομοσχεδίου επί της αρχής τάχθηκε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, ο ΛΑ.Ο.Σ. επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια και η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε κατά.

Υπερασπιζόμενη τις διατάξεις του νομοσχεδίου, η υπουργός Οικονομίας Λ. Καστέλη ισχυρίστηκε ότι αυτό έρχεται να αντιμετωπίσει το κοινωνικό πρόβλημα της «υπερχρέωσης» με ουσιαστικό τρόπο, σύμφωνα με τις επιταγές του «κράτους δικαίου». Είπε ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε δυσκολίες και ενστάσεις προκειμένου να καταρτίσει το νομοσχέδιο και ανέφερε ότι χώρες όπως η Ιταλία, η Πολωνία και η Ισπανία προσπαθούν επί πέντε χρόνια να περάσουν τέτοιο νομοσχέδιο και μέχρι τώρα δεν το κατόρθωσαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ