Τετάρτη 7 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Σε δυο χρόνια ο «παράδεισος» του κεφαλαίου

Μήνυμα με διπλή ανάγνωση, ανάλογα με τον αποδέκτη, έστειλε χτες η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, υποσχόμενη «βιώσιμη ανάπτυξη» σε 2 χρόνια. Στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες και σε ξένους ανταποκριτές, η Λ. Κατσέλη θέλησε να δημιουργήσει ψεύτικες ελπίδες στα θύματα της κυβερνητικής πολιτικής ότι σε 2 χρόνια από τώρα τα μέτρα που λαμβάνονται κάτω από τη γενική «ομπρέλα» του μνημονίου θα οδηγήσουν σε «ανάπτυξη». Παρέλειψε, βέβαια, να αναφέρει ότι αυτή η «ανάπτυξη» δε θα φέρει πίσω μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και τα εργασιακά δικαιώματα που σαρώνονται. Ουσιαστικά, έστειλε μήνυμα στις αγορές και στο μεγάλο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο ότι σε 2 χρόνια από σήμερα θα έχουν αποδώσει 100% τα αντιλαϊκά μέτρα που λαμβάνονται σήμερα και ότι οι στρόφιγγες του δημόσιου χρήματος, κι αυτού που θα λεηλατηθεί επιπρόσθετα από τους εργαζόμενους, θα είναι πλήρως ανοιχτές και στραμμένες στις τσέπες του.

Εξάλλου, όλη η τοποθέτηση της υπουργού περιστράφηκε γύρω από τη βασική επιδίωξη της κυβέρνησης για τη «στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων» και τα σχετικά μέτρα. Περίοπτη ήταν η αναφορά της στο «άνοιγμα» των επαγγελμάτων με νομοσχέδιο προς το τέλος του χρόνου. Αναφερόμενη στα κάθε είδους προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή πρόκειται να ενεργοποιηθούν, η υπουργός αράδιασε κάμποσα δισεκατομμύρια που θα διοχετευθούν στις επιχειρήσεις το επόμενο διάστημα. Λίγα από αυτά θα στραφούν και στις λεγόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στη γνωστή πεπατημένη όπου δεκάδες χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις «ωφελούνται», αλλά στο τέλος χιλιάδες από αυτές κλείνουν η μία μετά την άλλη, σε αντίθεση με τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, που διατηρούν την ισχύ τους και την μεγαλώνουν μέσα από κάθε κρίση ή μη.

Χαρακτηριστικά σημεία αποτελούν η επισήμανση ότι μέσα στον Ιούλη ο νέος «αναπτυξιακός» νόμος θα εξεταστεί στο υπουργικό συμβούλιο και θα κατατεθεί στη Βουλή για να ψηφιστεί πριν τη ΔΕΘ, αλλά και η προαναγγελία των ρυθμίσεων για την «απλοποίηση» της ίδρυσης επιχειρήσεων. Είπε, μάλιστα, ότι σήμερα χρειάζονται 49 άδειες για να ανοίξει μια επιχείρηση, γεγονός που θα ανατραπεί με τα μέτρα της κυβέρνησης. Η συνολική τοποθέτηση της υπουργού συνιστούσε επίσης μια πρόκληση προς τους επενδυτές, οι οποίοι σύντομα θα απολαμβάνουν νέα και περισσότερα προνόμια δραστηριοποίησης, χρηματοδοτήσεις, επιχορηγήσεις και κάθε είδους διευκολύνσεις. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι στο τέλος του Σεπτέμβρη θα ενεργοποιηθεί η τήρηση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου από τα Επιμελητήρια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προετοιμάζουν τους λαούς για ελλείψεις και ακρίβεια σε επίπεδα «σοκ» (2022-06-24 00:00:00.0)
Ζητάνε πίσω τα ψίχουλα που πήραν οι αγρότες το 2009! (2015-12-02 00:00:00.0)
Αιχμές για συνεννοήσεις Παπανδρέου - ΗΠΑ (2012-11-13 00:00:00.0)
Νέα «ομάδα» για αντιλαϊκή επίθεση (2009-01-08 00:00:00.0)
Λόγια για πολλούς, πράξεις για λίγους (2005-01-15 00:00:00.0)
Να γίνουν σεβαστά τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών (2001-07-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ