Τετάρτη 7 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Ξεκινούν κινητοποιήσεις οι ροδακινοπαραγωγοί

Αγωνιστική κινητοποίηση με τρακτέρ έξω από το εργοστάσιο της κονσερβοποιίας «ΕΛΒΑΚ» στη Λάρισα, την ερχόμενη Τετάρτη 14 Ιούλη, αποφασίστηκε σε συγκέντρωση - σύσκεψη ροδακινοπαραγωγών και αχλοδοπαραγωγών της επαρχίας Τυρνάβου, που για μια ακόμα χρονιά βρίσκονται αντιμέτωποι με την εκβιαστική τακτική των βιομηχάνων, οι οποίοι αξιώνουν να αγοράσουν τη σοδειά τους σε εξευτελιστικές τιμές. Για την καλύτερη οργάνωση της κινητοποίησης θα πραγματοποιηθεί οργανωτική σύσκεψη, μεθαύριο Παρασκευή, στις 9 μ.μ., στο παλαιό Δημαρχείο Αμπελώνα.

Οπως τονίστηκε στη συγκέντρωση που διοργάνωσαν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της επαρχίας στην κεντρική πλατεία του Αμπελώνα, για μια ακόμα χρονιά η Ενωση Κονσερβοποιών (ΕΚΕ) με την παρελκυστική της τακτική, επιχειρεί να πάρει τζάμπα τη φετινή παραγωγή, ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο όνομα της «ελεύθερης αγοράς» και της μη παρέμβασης σε αυτή, αφήνει ουσιαστικά τους παραγωγούς έρμαια των κονσερβοβιομηχάνων. Υπογραμμίστηκε, ότι η αιτία των προβλήματος είναι γνωστή και βρίσκεται στην ΚΑΠ και, γενικότερα, την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων που στοχεύει στο βίαιο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και στη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια μεγαλοαγροτών.

Τα αιτήματα των ροδακινοπαραγωγών και αχλαδοπαραγωγών, μεταξύ των άλλων, είναι:

  • Κατώτερη εγγυημένη ικανοποιητικής τιμής 35 λεπτά για τα βιομηχανικά ροδάκινα και στα 45 λεπτά στα βιομηχανικά αχλάδια έτσι ώστε να καλύπτεται το κόστος παραγωγής και το κόστος της ζωής μιας αγροτικής οικογένειας και να δίνει προοπτική για την καλλιέργεια.
  • Τιμαριθμική αναπροσαρμογή χωρίς παρακρατήσεις, της ενιαίας επιδότησης.
  • Ουσιαστική παρέμβαση του κράτους και αναβάθμιση του ρόλου των Συνεταιρισμών συνολικά στον τομέα των Οπωροκηπευτικών.
  • Σε απόγνωση βρίσκονται και οι παραγωγοί καρπουζιών και πεπονιών νομού Τρικάλων, καθώς στο πρόβλημα των εξευτελιστικών τιμών που πουλούν τα προϊόντα τους, ήρθαν να προστεθούν και οι μεγάλες καταστροφές από τη χαλαζόπτωση της περασμένης βδομάδας. Τα χωριά που επλήγησαν από τη χαλαζόπτωση επισκέφτηκαν κλιμάκια της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη» και της Τοπικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ καλώντας τους παραγωγούς να διεκδικήσουν αγωνιστικά ικανοποιητικές τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα λογικό κέρδος, και καταβολή δίκαιων αποζημιώσεων για τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειές στο 100% των ζημιών.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ομηροι στις ορέξεις των εμπόρων (2011-03-12 00:00:00.0)
Στον αγώνα η διέξοδος (2010-06-26 00:00:00.0)
Βγάζουν ξανά τα τρακτέρ (2009-07-15 00:00:00.0)
«Πατάνε» τους ροδακινοπαραγωγούς (2004-08-27 00:00:00.0)
Αγωνιστικό κάλεσμα της ΠΑΣΥ (2004-07-21 00:00:00.0)
Αρνούνται να δώσουν τζάμπα την παραγωγή τους (2004-07-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ