Τετάρτη 14 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Θέμα λαθρεμπορίου πετρελαίου προς Ιράν εγείρουν οι ΗΠΑ

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Λαθρεμπόριο δεκάδων χιλιάδων τόνων ακατέργαστου αλλά και διυλισμένου πετρελαίου γίνεται προς το Ιράν στα σύνορα με τις κουρδικές περιοχές του Ιράκ. Αν και πρόκειται για κάτι που συμβαίνει, με αυξομειώσεις, σχεδόν από τη δεκαετία του '90, στην παρούσα χρονική στιγμή, η Ουάσιγκτον, εμφανώς δυσαρεστημένη, πιέζει με αυτό το θέμα τις ιρακινές πολιτικές δυνάμεις να καταλήξουν, μετά από τόσους μήνες, σε κάποια κυβέρνηση συνεργασίας και έτσι υιοθετεί νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

Αν και δεν υπάρχει επίσημη αμερικανική ανακοίνωση, θεωρείται δεδομένο ότι πίσω από τις χτεσινές σχετικές δηλώσεις του υπηρεσιακού υπουργού Πετρελαίου, Χουσεΐν αλ Σαχριστάνι, περί «επείγουσας συνάντησης εκπροσώπων της κουρδικής αυτόνομης ηγεσίας με την κυβέρνηση της Βαγδάτης για το ζήτημα», κρύβονται αμερικανικές πιέσεις. Ο Σαχριστάνι αναγνώρισε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα «κυρίως σε διπλωματικό και διεθνές επίπεδο, δεδομένης της επιβολής επιπλέον κυρώσεων στο Ιράν».

Συμπλήρωσε, βέβαια, ότι η κατάσταση είναι προβληματική και για το εσωτερικό του Ιράκ, καθώς υπάρχει και εδώ έλλειψη διυλισμένου πετρελαίου, με αποτέλεσμα η Βαγδάτη να εισάγει βενζίνη ενώ «κάποιοι κερδίζουν πολλά χρήματα, εξάγοντας όποια βενζίνη υπάρχει».

Στην ένταση, με αφορμή το Ιράν, ήρθαν να προστεθούν και παρατηρήσεις του κατοχικού διοικητή, Ρέι Οντιέρνο, ο οποίος επανέλαβε ότι ομάδες ενόπλων εντός Ιράκ «εκπαιδεύονται και χρηματοδοτούνται» από τη γείτονα χώρα για να «κλιμακώσουν τις επιθέσεις τους και να παρουσιάσουν την προγραμματισμένη σταδιακή αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων ως δική τους επιτυχία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ