Τετάρτη 14 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διορία στο πλοίο, κατεδαφίσεις στην ανατολική Ιερουσαλήμ

TΕΛ ΑΒΙΒ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Διορία μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα να κατευθυνθεί προς το αιγυπτιακό λιμάνι αλ Αρις φέρεται να έδωσε το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό στο, υπό μολδαβική σημαία, πλοίο «Αμάλθεια», που έχει ναυλωθεί από φιλανθρωπικό ίδρυμα του υιού Καντάφι και μεταφέρει 2.000 τόνους ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Λωρίδα της Γάζας. Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιδρύματος, επιμένοντας ότι, τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γίνονταν οι δηλώσεις, η απόφαση ήταν το πλοίο να προσπαθήσει να φτάσει στη Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι «υπάρχει ήδη επικοινωνία με το πλοίο», επαναλαμβάνοντας την αποφασιστικότητά του «να το σταματήσει». Στο ζήτημα αναφέρθηκε πάλι και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος αφού επανέλαβε την αναγκαιότητα να αρθεί το εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη Λωρίδα της Γάζας, κάλεσε το Ισραήλ «εφόσον αναγνώρισε μέσα από την έρευνα που διεξήγαγε ότι έγιναν λάθη στην περίπτωση της επιχείρησης στη νηοπομπή της 31ης Μάη, να λάβει και τα απαραίτητα μέτρα».

Τρία παλαιστινιακά σπίτια και μία αποθήκη κατεδάφισαν, χτες, οι ισραηλινές αρχές στη συνοικία Μπέιτ Χανίνα της ανατολικής Ιερουσαλήμ, δίνοντας τέλος στο «τυπικό πάγωμα» της εποικιστικής δραστηριότητας που είχαν εφαρμόσει σε έναν ελιγμό εντυπώσεων και κατευνασμού των διεθνών πιέσεων. Το θέμα αναμένεται να κυριαρχήσει στις επαφές που θα έχει ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Τζορτζ Μίτσελ, που καταφτάνει, εκ νέου, στην περιοχή εντός της εβδομάδας, με στόχο, όπως ανακοίνωνε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, να πετύχει τη γρηγορότερη δυνατή έναρξη άμεσων ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων.

Κατά ορισμένες εκτιμήσεις, οι κατεδαφίσεις έπαιξαν, πιθανώς, ρόλο και στη νέα αναβολή της συνάντησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Μουμπάρακ. Η συνάντηση, αντί για σήμερα, ανακοινώθηκε ότι θα γίνει την Κυριακή.

Ο Φαγιάντ στις Βρυξέλλες

Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΕ, Μανουέλ Μπαρόζο, τον επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και την Επιτροπή Προϋπολογισμών του Ευρωκοινοβουλίου είχε, χτες, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος. Ο Σαλάμ Φαγιάντ, εκτός της σπουδαιότητας «ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας ΕΕ και Παλαιστινιακής Αρχής», έθεσε ως προτεραιότητα την επίλυση των «πάντα ανοιχτών πολιτικών ζητημάτων», θέτοντας, επί τάπητος, το ζήτημα της ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ στα όρια του 1967.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με προκλητικά αιτήματα το Ισραήλ στον ΟΗΕ (2010-06-23 00:00:00.0)
Εκτελέσεις, κατεδαφίσεις και σκάνδαλα (2010-04-16 00:00:00.0)
Με αργούς ρυθμούς η ανθρωπιστική βοήθεια (2009-01-22 00:00:00.0)
Ισραηλινές προκλήσεις και φημολογίες (2007-08-24 00:00:00.0)
«Πρώτη» του απεσταλμένου Μπλερ, χωρίς προσδοκίες (2007-07-24 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι πανηγυρισμοί (2005-09-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ