Κυριακή 1 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Επιτυχημένη η προσυνεδριακή συζήτηση στη Λατινική Αμερική

Συνεχίζονται οι εργασίες ενόψει του 16ου Παγκόσμιου Συνδικαλιστικού Συνεδρίου

Στιγμιότυπο από τις εργασίες του προσυνεδρίου της ΠΣΟ στη Βενεζουέλα
Στιγμιότυπο από τις εργασίες του προσυνεδρίου της ΠΣΟ στη Βενεζουέλα
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση προσυνεδριακής συζήτησης που ξεκίνησε στη Λατινική Αμερική ενόψει του 16ου Παγκόσμιου Συνδικαλιστικού Συνεδρίου. Στις συνεδριάσεις συμμετείχε αντιπροσωπεία της Γραμματείας της ΠΣΟ με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Γιώργο Μαυρίκο.

Οι δραστηριότητες ξεκίνησαν στο Καράκας της Βενεζουέλας με τη συμμετοχή 600 αντιπροσώπων συνδικαλιστών από όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Οι συναντήσεις έγιναν σε κλίμα ταξικού ενθουσιασμού και σιγουριάς ότι η ανασυγκρότηση και η πορεία ανόδου της ΠΣΟ θα συνεχιστεί και θα ενισχυθούν τα αγωνιστικά και εργατικά της χαρακτηριστικά. Στις κεντρικές τους εισηγήσεις αγωνιστές από την Κούβα, την Κολομβία, την Βενεζουέλα, το Περού και το Εκουαδόρ παρουσίασαν τις προτεραιότητες για την εργατική τάξη των χωρών τους. Διεξοδική συζήτηση έγινε για την επιθετικότητα της Κολομβίας που έχει αναλάβει το ρόλο του χωροφύλακα των ιμπεριαλιστών στην περιοχή.

Στην ομιλία του, ο Γιώργος Μαυρίκος αναφέρθηκε στην 65χρονη πορεία της ΠΣΟ, στο ρόλο της στην Κουβανέζικη Επανάσταση, στη δράση της ενάντια στο πραξικόπημα του Πινοσέτ στη Χιλή, στη βοήθεια που έδωσε στην ανάπτυξη σκληρών, αιματηρών αγώνων για τους λαούς της περιοχής. Υπογράμμισε την αξία του προλεταριακού διεθνισμού, της αντιιμπεριαλιστικής πάλης και της έντασης του αγώνα ενάντια στο κεφάλαιο και τις αιτίες που γεννούν τις κρίσεις του καπιταλιστικού συστήματος. Κάλεσε όλους να πολιτικοποιήσουν τους αγώνες και έκανε αναφορά στην ανάγκη ανατροπής του εκμεταλλευτικού συστήματος και την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής.

Από τη συνάντηση του Προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες με τον γενικό γραμματέα της ΠΣΟ Γ. Μαυρίκο
Από τη συνάντηση του Προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες με τον γενικό γραμματέα της ΠΣΟ Γ. Μαυρίκο
Κατά την παρουσία της στο Καράκας, η αντιπροσωπεία της ΠΣΟ συμμετείχε σε εκδηλώσεις αλληλεγγύης στο λαό της Βενεζουέλας στις οποίες κεντρικός ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες. Στην εκδήλωση αυτή χαιρέτισαν ο Γιώργος Μαυρίκος μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Pietro Eouse μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚ Βενεζουέλας.

Στον Παναμά, η συζήτηση για το 16ο Συνέδριο της ΠΣΟ επικεντρώθηκε στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Εργατική Τάξη και ο Λαός του Παναμά. Η κρατική τρομοκρατία, ο νέος αντεργατικός νόμος, οι δολοφονίες συνδικαλιστών στην πόλη Βόγκα Τόρο, και το πάγωμα των μισθών είναι τα βασικά προβλήματα. Αποφασίστηκε να οργανωθεί τον ερχόμενο Δεκέμβρη στον Παναμά προσυνέδριο νέων εργαζομένων της Κεντρικής Αμερικής, με θέμα η νεολαία και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Στη Νικαράγουα, η συζήτηση σφραγίστηκε από την ανάγκη διεθνιστικής αλληλεγγύης προς τη Βενεζουέλα και στο δικαίωμα κάθε λαού να αποφασίζει μόνος του για την πορεία του.

Τέλος, στην Κόστα Ρίκα το προσυνέδριο ανάλυσε την κατάσταση για τους οικονομικούς μετανάστες και τα προβλήματα που γεννά η προσπάθεια ΕΕ και ΗΠΑ για το «Ελεύθερο Εμπόριο». Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΣΟ στην ομιλία του έκανε εκτενή αναφορά στο ρόλο της ΕΕ σε βάρος των λαών στην περιοχή και καταδίκασε το βρώμικο ρόλο που έχουν αναλάβει και παίζουν συνδικαλιστικές ηγεσίες από Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία και σκανδιναβικές χώρες στην εξαγορά συνδικαλιστών και στη διαφθορά μέσα στο εσωτερικό του συνδικαλιστικού κινήματος. Ανέφερε παραδείγματα συνδικαλιστών από τις CCOO Ισπανίας και CGT Γαλλίας που με εκατομμύρια ευρώ ρίχνουν το δηλητήριο του οπορτουνισμού στη Λατινική Αμερική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ