Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΟΗΕ
Επί τάπητος το Κοσσυφοπέδιο...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Την «αντικατάσταση» του ψηφίσματος 1244 του ΟΗΕ στο οποίο υπάρχει ρητή αναφορά στα εδαφικά και κυριαρχικά δικαιώματα της Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο απαίτησε ο υπουργός Εξωτερικών των Κοσσοβάρων Αλβανών Σκεντέρ Χισένι κατά την προχτεσινοβραδινή συνάντησή του με τον γγ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν στη Ν. Υόρκη.

Ο Μπαν απέφυγε να δώσει ευθέως απάντηση στην απαίτηση του Κοσσοβάρου αξιωματούχου, αν και αργότερα εκπρόσωπός του, δήλωσε πως η πρόταση για αντικατάσταση του ψηφίσματος 1244 θα συζητηθεί στην προγραμματισμένη για αργά χτες συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο. Σ' αυτήν τη συνεδρίαση του ΣΑ (η πρώτη μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Διαιτησίας της Χάγης στα τέλη του περασμένου Ιούλη για τη «νομιμότητα» της διακήρυξης ανεξαρτησίας του προτεκτοράτου το Φλεβάρη του 2008), θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, η έκθεση του γγ του ΟΗΕ, που θα παρουσιάσει ο επικεφαλής της αποστολής του Οργανισμού στο Κοσσυφοπέδιο (UNMIK) Λαμπέρτο Ζανιέρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην έκθεση του ΟΗΕ η κατάσταση στο προτεκτοράτο χαρακτηρίζεται γενικά «ειρηνική» με εξαίρεση την κατάσταση στο βόρειο τμήμα που αποκαλείται «πολύ ευαίσθητη». Ζητείται επίσης από την επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Κάθριν Αστον, «να ερευνήσει όλες τις εναπομείνασες προκλήσεις για το Κοσσυφοπέδιο» ενώ προτείνεται να υπάρξει «μία κοινή προσέγγιση» μεταξύ ΟΗΕ - ΕΕ για την περιοχή.

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας αναμενόταν να τοποθετηθούν και οι υπουργοί Εξωτερικών Σερβίας Βουκ Γέρεμιτς και Κοσσοβάρων Αλβανών Σκ. Χισένι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ