Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Προσέγγιση μέσω τραπεζικών δανείων επιχειρεί η ΕΕ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Δάνειο 75 εκατομμυρίων ευρώ προς την κρατική τουρκική τράπεζα Halkbank παραχώρησε χτες η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με στόχο, όπως αναφέρεται, την «ενίσχυση υλοποίησης προγραμμάτων δανειοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Το δάνειο χορηγείται με μηδενικό επιτόκιο, με την ΕΤΕ να χορηγεί να 60 εκατομμύρια και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα 15, με τις Βρυξέλλες να κάνουν ένα ακόμα βήμα προσέγγισης της Τουρκίας και ενίσχυσης των δεσμών.

Την ίδια στιγμή, ο πρώην αυστριακός Επίτροπος Φραντς Φίσλερ, υπεραμύνθηκε των δεσμών της Τουρκίας με την ΕΕ, χαρακτηρίζοντας επικίνδυνη την απώλεια ενός τέτοιου συμμάχου. Ωστόσο, ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία δε θα γίνει ποτέ πλήρες μέλος της ΕΕ, καθώς ακόμα και αν καταλήξουν ομαλά οι ενταξιακές της διαπραγματεύσεις, η ένταξή της θα απορριφθεί σε κάποιο δημοψήφισμα στα υπόλοιπα κράτη - μέλη.

Στην Τουρκία συνεχίζονται οι συγκρούσεις μελών του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν με τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας, παράλληλα με τη συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, που αποφασίζει για τις αρχαιρεσίες στο στράτευμα. Το βράδυ της Δευτέρας, ένας Τούρκος αστυνομικός και τρεις Κούρδοι φερόμενοι ως μέλη του ΡΚΚ σκοτώθηκαν σε επίθεση με ρουκέτα, που είχε στόχο κτίρια της αστυνομίας στα ανατολικά της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ