Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανατροπές παντού προς όφελος του κεφαλαίου

Το στίγμα της συνέχισης της αντιλαϊκής επίθεσης της κυβέρνησης έδωσε χτες ο υπουργός Οικονομικών

Το πλαίσιο των νέων ανατροπών που θα προωθήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ως το τέλος του χρόνου, στα πλαίσια εφαρμογής του αντιδραστικού μνημονίου, παρουσίασε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Στο θέμα των «αναδιαρθρώσεων» που προωθεί η κυβέρνηση στους τομείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στην ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ και της ΔΕΗ, στις αλλαγές που επέρχονται με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» στους δήμους και τις νομαρχίες, ισχυρίστηκε ότι δε θα υπάρξουν απολύσεις προσωπικού, αν και λίγη ώρα πριν οι εκπρόσωποι της τρόικας άφηναν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Για τη ΔΕΗ ισχυρίστηκε ότι θα μείνει πλειοψηφικά στο Δημόσιο και ότι δε θα πωληθούν σε ιδιώτες λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες. Θέσεις καθ' όλα υποκριτικές, καθώς στη συνέχεια επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας ως το τέλος του χρόνου, ενώ για τη ΔΕΗ αυτή καθεαυτή εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις (συνέργειες με ιδιωτικά μονοπώλια).

Οι 10 νέες ανατροπές
  • Φορολογική διοίκηση - φοροδιαφυγή: Δίνοντας συνέχεια στις υποκριτικές δηλώσεις των εκπροσώπων της τρόικας, ότι ...τα βάρη της προσαρμογής θα πρέπει να ισοσταθμιστούν δίκαια, ισχυρίστηκε και αυτός με τη σειρά του ότι δημιουργούνται 5 ομάδες δράσης με στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής σε ομάδες που συγκεντρώνουν μεγάλο πλούτο και υψηλά εισοδήματα. Στην πράξη βέβαια καταλήγουν να κυνηγούν τη μαρίδα, δεδομένου ότι για την αστική τάξη έχει θεσπιστεί η νόμιμη φοροαποφυγή.
  • Νέος προϋπολογισμός - έλεγχος δαπανών: Προωθούνται δραστικές περικοπές στις δαπάνες των υπουργείων, αλλά και των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
  • Νοσοκομεία - κόστος Υγείας: Τους επόμενους μήνες προωθείται σχέδιο δράσης με στόχο την περιστολή της «σπατάλης» στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία βέβαια βρίσκονται σε πορεία ταχείας ιδιωτικοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση βάζει ορκωτούς ελεγκτές στα μεγάλα νοσοκομεία, ώστε τα τελευταία να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
  • Δημόσια Διοίκηση και «Καλλικράτης»: Αναφέρεται ότι ένας από τους στόχους της εφαρμογής του «Καλλικράτη» είναι τόσο η περιστολή των δαπανών, όσο και η αύξηση των εσόδων, παράλληλα με την απαλλαγή του κράτους στη χρηματοδότηση των ΟΤΑ και των Νομαρχιών. Παράλληλα, ως το τέλος του χρόνου όλοι οι υπάλληλοι του Δημοσίου θα πληρώνονται απ' την Ενιαία Αρχή Πληρωμής, ενώ προωθείται και το ενιαίο μισθολόγιο. Πρόκειται για δύο στόχους παράλληλους, που κινούνται στην κατεύθυνση της περαιτέρω μείωσης των μισθών στο δημόσιο τομέα, μέσω της κατάργησης επιδομάτων κλπ.
  • Απελευθέρωση αγορών - κλειστά επαγγέλματα: Πρόκειται για την εφαρμογή της περιβόητης Οδηγίας Μπολκεστάιν, ενώ προωθείται νομοσχέδιο για την «απελευθέρωση» της χερσαίας μεταφοράς, ενώ με νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες ανοίγουν όλα τα άλλα «κλειστά επαγγέλματα».
  • ΟΣΕ - ΔΕΚΟ: Το Σεπτέμβρη κατατίθεται νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ, καθώς και δημοσιοποιούνται στοιχεία για τις 10 πιο ζημιογόνες πρώην ΔΕΚΟ. Παράλληλα προωθούνται τα σχέδια αναδιάρθρωσης και συγχώνευσης φορέων.
  • «Αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας - ιδιωτικοποιήσεις. Η κυβέρνηση βγάζει στο σφυρί τα ακίνητα «φιλέτα» του Δημοσίου, ενώ προχωρεί και σε πρόσληψη συμβούλων για την ιδιωτικοποίηση εταιρειών όπως οι ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ κλπ.
  • Τράπεζες: Υπογράφεται τις επόμενες μέρες σύμβαση με τρεις μεγάλες εταιρείες ιδιωτικοποιήσεων, προκειμένου να συντάξουν μελέτη για το τραπεζικό σύστημα και παράλληλα να καταγράψουν τη συμμετοχή του Δημοσίου σε ΑΤΕ και ΤΤ στην προοπτική της πώλησής τους.
  • Επιχειρηματικό Περιβάλλον. Παραχωρούνται νέα κίνητρα στο τουριστικό κεφάλαιο και στο πλαίσιο αυτό προωθούν «την άρση των εμποδίων για την ανταγωνιστική λειτουργία του κλάδου». Επιταχύνουν τις δράσεις του ΕΣΠΑ.
  • Ανταγωνιστικότητα - τιμές: Ενίσχυση του ανταγωνισμού (δηλαδή ασυδοσία) στο λιανικό εμπόριο, επαναφέρουν το γνωστό αντιδραστικό αίτημα της ολοήμερης λειτουργίας των καταστημάτων, καθώς και της δυνατότητας να είναι αυτά ανοιχτά και τις Κυριακές.

Είναι φανερό ότι όλες αυτές οι σχεδιαζόμενες ανατροπές, αποφασισμένες από πριν, όπως είχε προειδοποιήσει το ΚΚΕ και το ταξικό εργατικό κίνημα, πρέπει να βρουν απέναντί τους ένα ρωμαλέο λαϊκό κίνημα, τη συμμαχία των εργατών, φτωχών αγροτών, αυτοαπασχολούμενων και μικρομεσαίων επαγγελματοβιοτεχνών, που θα αντιπαλεύει τη στρατηγική του κεφαλαίου και θα βγει στην αντεπίθεση για τα δικά της συμφέροντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ