Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Ευαγγέλιο» οι συστάσεις της τρόικας

Αδικαιολόγητους πανηγυρισμούς προσήψε στην κυβέρνηση και προσωπικά στον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου η ΝΔ, διά του αναπληρωτή υπεύθυνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας Χρ. Σταϊκούρα, ο οποίος με δηλώσεις του σχολίασε τις συνεντεύξεις Τύπου της τρόικας και του υπουργού. Επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική σύμπλευση των δύο κομμάτων, ο Χρ. Σταϊκούρας άσκησε κριτική απ' τη σκοπιά της μη ταχείας προώθησης των μέτρων που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων που θέτει το αντιλαϊκό αντεργατικό μνημόνιο.

Με την αξιολόγηση της τρόικας ως «ευαγγέλιο», ανέφερε ότι αυτή «δεν δικαιολογεί θριαμβολογίες», καθώς όπως είπε «οι αποκλίσεις, οι κίνδυνοι και οι συστάσεις» καταδεικνύουν ότι «οι μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού δεν πιάνουν τόπο», προλειαίνοντας το έδαφος για τα νέα μέτρα που έρχονται προς ενίσχυση των κεφαλαιοκρατών.

Ο Χρ. Σταϊκούρας επέστησε την προσοχή της κυβέρνησης στα έσοδα και αναπαράγοντας τις συστάσεις της τρόικας και τα όσα συνομολογήθηκαν με την κυβέρνηση, ζήτησε μέτρα «ενίσχυσης της φορολογικής διοίκησης», αλλά και «αυστηρότερους κανόνες για τον έλεγχο και την παρακολούθηση δαπανών» σε τομείς όπου διαπίστωσε «σπατάλες» και συγκεκριμένα σε νοσοκομεία, ταμεία Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ά.

Επέκρινε ακόμα την κυβέρνηση για τις «μειωμένες επιστροφές φόρων προς τις επιχειρήσεις», για τη μη «καταβολή των οφειλών του Δημοσίου» και για τον «αποδεκατισμό του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων» και συμπέρανε ότι «η ύφεση βαθαίνει» και ότι «η δυνατότητα πρόσβασης του Δημοσίου στις κεφαλαιαγορές για τη διάθεση βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης δεν είναι εφικτή».

Στο διά ταύτα και πέρα από ανέξοδες διαπιστώσεις και πίεση στην κατεύθυνση λήψης νέων σαρωτικών αντιλαϊκών μέτρων, ο Χρ. Σταϊκούρας κατέληξε προτείνοντας «αλλαγή του μείγματος οικονομικής πολιτικής», ισχυριζόμενος ότι το σχέδιο της ΝΔ «αντιμετωπίζει ταυτόχρονα το διαρθρωτικό και το κυκλικό έλλειμμα, είναι ρεαλιστικό και άμεσα υλοποιήσιμο, ελπίδας και προοπτικής», προφανώς για την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα της άρχουσας τάξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ