Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Υπό απέλαση 25χρονος Αμερικανός

ΑΓΚΥΡΑ.--

Την απέλαση του 25χρονου Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέικ Χες ανακοίνωσαν χτες οι τουρκικές αρχές χωρίς να του απαγγείλουν επίσημα κατηγορίες. Ωστόσο, ο Τούρκος δικηγόρος του υπό απέλαση Αμερικανού, Σερκάν Ακμπάς, θεωρεί πως ο νεαρός κατηγορείται από τις αρχές για συνεργασία με το εκτός νόμου κουρδικό κόμμα PKK...

Αφορμή για τη στοχοποίησή του από τις τουρκικές αρχές αποτέλεσε η δημοσίευση δύο άρθρων του για τους Κούρδους της Τουρκίας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ιnter Press Service» με έδρα τη Ρώμη, το οποίο καλύπτει θέματα περιβάλλοντος και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε ένα απ' αυτά τα άρθρα ο Τζέικ Χες έγραφε για τους συστηματικούς εμπρησμούς δασών και χωριών Κούρδων και για την οικονομική καταστροφή που υφίστανται από τις ενέργειες του τουρκικού στρατού.

Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», ο Αμερικανός, που ανακρίθηκε για ένα τρίωρο την περασμένη Κυριακή και τώρα κρατείται προσωρινά στο Ντιγιαρμπακίρ με άλλα τρία υπό απέλαση άτομα, δήλωσε πως οι τουρκικές αρχές τον κατηγόρησαν πως με τα άρθρα του αμαυρώνει την εικόνα της Τουρκίας και ότι υποκινεί εκστρατεία κατά της Αγκυρας. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αγκυρα δεν έκανε την παραμικρή ανακοίνωση για την υπόθεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ