Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
Φουντώνει ο ανταγωνισμός για την αγορά σιτηρών

ΜΟΣΧΑ - ΚΙΕΒΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ._

Οι τραγικές συνέπειες από το φονικό πύρινο μέτωπο που έπληξε το τελευταίο διάστημα τη Ρωσία με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 52 άνθρωποι, να καούν εκατομμύρια στρέμματα δασών αλλά και να καταστραφεί, όπως φαίνεται από τα πρώτα στοιχεία το ένα τέταρτο της σοδειάς σιτηρών, παίρνουν νέες διαστάσεις καθώς αξιοποιούνται στα ανταγωνιστικά παιχνίδια των καπιταλιστών.

Η πρόσφατη απαγόρευση της εξαγωγής των σιτηρών από τη Ρωσία (15 Αυγούστου) που θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2010 και πιθανά να επεκταθεί και το 2011, έχει «ανοίξει» τον ανταγωνισμό των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για το κρίσιμο ζήτημα της αγοράς σιτηρών και το κυνήγι του κέρδους, καθώς ήδη υπήρξε άνοδος της τιμής τους στις διεθνείς αγορές, δημιουργώντας έτσι νέα βάρη στις πλάτες των λαών.

Η Ουκρανία, που είναι η μεγαλύτερη χώρα σε εξαγωγές κριθαριού και η έκτη στις εξαγωγές σιταριού, σχεδιάζει να περιορίσει τις εξαγωγές της στα 3,5 εκατομμύρια τόνους μέχρι το τέλος του χρόνου, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Αγροτικής Πολιτικής Μικόλα Πρισιαζνιούκ. Ο ίδιος δήλωσε πως το θέμα αυτό αναμένεται να εξεταστεί σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο σε συνεργασία με τους εμπόρους σιτηρών, τονίζοντας παράλληλα πως θα ζητήσει να επιτραπεί η εξαγωγή 2,5 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έσπευσε χτες να διαβεβαιώσει πως η απόφαση της Ρωσίας να απαγορεύσει τις εξαγωγές σιτηρών θα έχει «σχεδόν μηδενική» επίπτωση στην Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς «εισάγει λιγότερο από ένα εκατομμύριο τόνους σιτηρών από τη Ρωσία. Η εσωτερική παραγωγή σιτηρών της Ενωσης ανέρχεται σε 280 έως 300 εκατομμύρια τόνους ετησίως» και πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει καμία ανησυχία» καθώς η ΕΕ διαθέτει «μεγάλα αποθέματα σιτηρών». Ωστόσο και αυτές οι δηλώσεις δείχνουν πως στα πλαίσια του καπιταλισμού, με κάθε ευκαιρία επιδιώκεται από το κεφάλαιο, μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, εμποροβιομήχανους να αυξήσουν τα υπερκέρδη τους παίρνοντας με ψίχουλα τα σιτηρά από τους παραγωγούς για να τα πουλήσουν στους εργαζόμενους - καταναλωτές στα προϊόντα διατροφής ως χρυσάφι. Το ίδιο παιχνίδι που γίνεται σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο (η αύξηση στην τιμή του ψωμιού κατά 20% είναι γεγονός στη Ρωσία) γίνεται και στη χώρα μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ