Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Προσπάθεια εξωραϊσμού του στρατού κατοχής

Ισραηλινή περίπολος κοντά στην αποκλεισμένη Γάζα
Ισραηλινή περίπολος κοντά στην αποκλεισμένη Γάζα
Σε μια περίοδο που η επιθετικότητα του κράτους του Ισραήλ συνεχίζεται με την κατοχή παλαιστινιακών εδαφών, με τους εποικισμούς, με τη συνέχιση του αποκλεισμού της βασανισμένης Γάζας, τα μέσα ενημέρωσης της χώρας αλλά και τα διεθνή ΜΜΕ επιλέγουν να αναδείξουν την περίπτωση δημοσιοποίησης στο «Φέισμπουκ» παλιών φωτογραφιών μίας Ισραηλινής πρώην στρατιωτίνας με φόντο Παλαιστίνιους αιχμαλώτους που είχαν δεμένα τα μάτια και φορούσαν χειροπέδες, όπου ανέφερε περιπεκτικά ότι αυτά ήταν τα «καλύτερά της χρόνια στο στρατό» και ποζάρει μπροστά τους. Ο ισραηλινός στρατός έσπευσε να καταδικάσει την περίπτωση μιλώντας για «επονείδιστη συμπεριφορά πρώην στρατιώτου», με τη διευκρίνηση ότι έχει ολοκληρώσει τη στρατιωτική της θητεία εδώ και ένα χρόνο και, κατά συνέπεια, δεν μπορεί να τιμωρηθεί... Ωστόσο, αυτή η σπουδή των Ισραηλινών να καταδικάσουν το γεγονός (κάτι που δε συνηθίζεται) και να δώσει ευρεία δημοσιότητα, είναι μέρος της προσπάθειας να εξωραϊστεί ο ρόλος του στρατού κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη και να παρουσιάσει μια δήθεν εικόνα ...ευαισθησίας.

Ο διευθυντής της ισραηλινής Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων Γισάι Μενουχίμ, καταδίκασε από την πλευρά του τη συμπεριφορά της Ισραηλινής, θεωρώντας ότι «απεικονίζει μια στάση που έχει γίνει κανόνας ως προς τη μεταχείριση των Παλαιστινίων ως αντικειμένων και όχι ως ανθρώπινων όντων». Από τη μεριά του, εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής σχολίασε τις επίμαχες φωτογραφίες ως μία ακόμη ένδειξη πως η κατοχή διαφθείρει τους Ισραηλινούς...

Επιπλέον, χτες ισραηλινό δικαστήριο καταδίκασε την κυβέρνηση του Ισραήλ ως υπεύθυνη για το θάνατο 10χρονης Παλαιστίνιας, πριν τρία χρόνια σε περιοχή βορείως της Ιερουσαλήμ, από σφαίρα Ισραηλινού αστυνομικού στη διάρκεια συγκρούσεων με Παλαιστίνιους διαδηλωτές. Το σκεπτικό του δικαστηρίου ήταν ότι ο δράστης δεν πυροβόλησε στο πλήθος των διαδηλωτών που πετροβολούσε τις δυνάμεις ασφαλείας αλλά στόχευσε «αδικαιολόγητα» σε άλλη κατεύθυνση... Το δικαστήριο ζήτησε από την κυβέρνηση να αποζημιώσει την οικογένεια του θύματος.

Στο Λίβανο

Στο μεταξύ, η Βουλή του Λιβάνου ψήφισε χτες νόμο που δίνει πλήρη εργασιακά δικαιώματα στους περίπου 400.000 Παλαιστίνιους πρόσφυγες που βρίσκονται εδώ και δεκαετίες στη χώρα. Παράλληλα, εκπρόσωποι της Χεζμπολάχ παρέδωσαν χτες τα φωτογραφικά και άλλα ντοκουμέντα που δημοσιοποίησε η οργάνωση την περασμένη βδομάδα με τον ισχυρισμό ότι προέρχονταν από ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που βρίσκονταν στην περιοχή την περίοδο της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι.

Οι λιβανέζικες αρχές έδωσαν με τη σειρά τους τα στοιχεία στον εισαγγελέα του ειδικού δικαστηρίου του ΟΗΕ που ερευνά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού ενώ ο νυν πρωθυπουργός (γιος του δολοφονηθέντος), Σαάντ Χαρίρι, έκανε έκκληση για ηρεμία...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζονται οι επιθέσεις του ισραηλινού κατοχικού στρατού (2024-09-25 00:00:00.0)
Ενταση της καταστολής στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη (2022-04-05 00:00:00.0)
Αναγνωρίζουν κυριαρχία του Ισραήλ στα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν (2019-03-22 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα (2006-11-01 00:00:00.0)
Δολοφονήθηκε ο πρώην ΓΓ του Λιβανέζικου ΚΚ (2005-06-22 00:00:00.0)
«Δεν υποτασσόμαστε, δεν υποχωρούμε» (2001-05-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ