Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Κίνηση τακτικής με τους μισθοφόρους

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Προθεσμία τεσσάρων μηνών για την αναστολή της λειτουργίας όλων των ιδιωτικών εταιρειών που παρέχουν μισθοφόρους, οι οποίοι από τη πλευρά τους «φρουρούν» τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, έδωσε χτες με την υπογραφή συγκεκριμένου διατάγματος ο Αφγανός Πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, ως δήθεν κίνηση ανάκτησης της κυριαρχίας της χώρας. Στο Διάταγμα του κατοχικού Προέδρου ορίζεται ότι οι δεκάδες χιλιάδες μισθοφόροι στο Αφγανιστάν θα πρέπει είτε να ενταχθούν στη δύναμη της αφγανικής αστυνομίας είτε να παύσουν τη «λειτουργία» τους μέσα στο συγκεκριμένο διάστημα. Ωστόσο, οι διευκρινίσεις που δίνονται είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικές και δείχνουν και τον ψευδεπίγραφο χαρακτήρα της συγκεκριμένης κίνησης: Εξαιρούνται όσοι προσφέρουν τις ...υπηρεσίες τους στις κτιριακές εγκαταστάσεις όπου στεγάζονται πρεσβείες, διεθνείς οργανισμοί, επιχειρήσεις και οι λεγόμενες μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοί τους, εξάλλου, έσπευσαν να εκφράσουν τους φόβους πως οι δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις μέχρι τώρα «υπηρεσίες» των συγκεκριμένων μισθοφόρων. Η εκπρόσωπος της πρεσβείας των ΗΠΑ, Κέιτλιν Χέιντεν, δήλωσε μεν πως η Ουάσιγκτον στηρίζει την πρόθεση της αφγανικής κυβέρνησης «να ρυθμίσει τη δράση των ιδιωτικών αυτών εταιρειών στο Αφγανιστάν», πρόσθεσε ωστόσο πως υπάρχουν «ερωτηματικά σε ό,τι αφορά την εφαρμογή».

Παράλληλα, εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε πως τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν χτες κατά τη διάρκεια επιθέσεων σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες, χωρίς ωστόσο να δίνει λεπτομέρειες για τις επιθέσεις. Επιπλέον, τρεις Αφγανοί σκοτώθηκαν από δύο διαφορετικές βομβιστικές επιθέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ