Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
«Θυμήθηκαν» πάλι τη σορό του Λένιν

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Νέος παροξυσμός «τυμβωρυχίας» κατέλαβε τη χώρα. Στο τέλος της περασμένης βδομάδας η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών της Κρατικής Δούμας υιοθέτησε τη μελωδία του ύμνου της Σοβιετικής Ενωσης, με άλλα λόγια, ως κρατικό ύμνο της Ρωσίας. Σύμφωνα με τα λόγια ενός από τους δημοφιλέστερους στη χώρα συγγραφέα, του Μιχαήλ Ζαντόρνοφ, που δεν μπορεί κανείς να τον υποψιαστεί για συμπάθειες προς τους κομμουνιστές, κατά της επαναφοράς του ύμνου της ΕΣΣΔ τάχθηκαν εκείνοι που κατόρθωσαν να κλέψουν κατά την περίοδο των οργανωμένων, από τους ίδιους τους κλέφτες, «μεταρρυθμίσεων».

Ο ιδεολογικός αρχηγός των «δημοκρατών», Ανατόλι Τσουμπάις, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να «αντισταθμίσει» μια τέτοια απόφαση με μια άλλη - να απομακρυνθεί η σορός του Β.Ι. Λένιν από το Μαυσωλείο στην Κόκκινη Πλατεία. Ετσι λοιπόν, ξανάρχισε νέα εκστρατεία γύρω από την κάθε άλλο παρά νέα «ιδέα». Η νέα επίθεση ξεκίνησε μετά την «ημέρα του Συντάγματος» στις 12 Δεκέμβρη που είναι η εθνική γιορτή της Ρωσίας. Τη μέρα αυτή η «Ενωση Δεξιών Δυνάμεων» κατέθεσε για εξέταση στην Κρατική Δούμα σχέδιο «έκκλησης της Κρατικής Δούμας προς τον Πρόεδρο» της Ρωσίας, σύμφωνα με το οποίο η σορός του Λένιν θα πρέπει να ενταφιαστεί και στο Μαυσωλείο του αρχηγού του σοβιετικού κράτους, να ανεγερθεί «αναμνηστικό σύμπλεγμα στη μνήμη των θυμάτων του κομμουνιστικού καθεστώτος».

Κατηγορηματικά κατά της τυμβωρυχίας δεν τάσσονται εντονότατα μόνο οι κομμουνιστές, όχι μόνο η ανιψιά του Β.Ι. Λένιν, Ολγα Ντμίτριεβνα Ουλιάνοβα και οι απόγονοι των ηρώων της σοβιετικής εποχής, που είναι ενταφιασμένοι σε κρύπτες του τείχους του Κρεμλίνου στην Κόκκινη Πλατεία, αλλά και πολλοί άλλοι παράγοντες της κοινωνικοπολιτικής ζωής της χώρας. Ετσι, ενάντια σε μια τέτοια «ιδέα» τάχθηκε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στην Κρατική Δούμα «Λαϊκός Βουλευτής» Γκενάντι Ράικοφ. Στην πραγματικότητα κανείς, εκτός από τον γνωστό για τις εκκεντρικές δηλώσεις του Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι, δε συμμερίστηκε την άποψη του Τσουμπάις. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμας Γκενάντι Σελεζνιόφ, δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι όλο το σύμπλεγμα της Κόκκινης Πλατείας, μαζί και το Μαυσωλείο του Λένιν, βρίσκεται υπό την προστασία της ΟΥΝΕΣΚΟ ως αρχιτεκτονικό μνημείο. Πιστεύει ότι η πρωτοβουλία αυτή των δεξιών δε θα έχει την υποστήριξη της Κρατικής Δούμας, ούτε της κοινωνίας, ούτε του Προέδρου Πούτιν. Η θέση των κομμουνιστικών κομμάτων της Ρωσίας είναι πασίγνωστη από καιρό: «Κάτω τα χέρια από τον Λένιν και την Κόκκινη Πλατεία!».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκρυψαν το Μαυσωλείο του Λένιν(2010-05-07 00:00:00.0)
ΟΧΙ στην επιχείρηση αμαύρωσης της ιστορικής μνήμης του Β. Ι. Λένιν(2005-11-22 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία του ΚΚΕ στη ρωσική πρεσβεία(2005-11-02 00:00:00.0)
Λένιν(1999-07-02 00:00:00.0)
Απορρίφθηκε πρόταση κατάργησης του Μαυσωλείου(1998-12-05 00:00:00.0)
Η Δούμα απορρίπτει τα γιελτσινικά σύμβολα(1998-01-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ