Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σφοδρότατες ολονύκτιες συγκρούσεις στη Γάζα

Καθημερινές είναι οι κηδείες αγωνιστών, που εξελίσσονται σε διαδηλώσεις

Associated Press

Καθημερινές είναι οι κηδείες αγωνιστών, που εξελίσσονται σε διαδηλώσεις
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΓΑΖΑ - ΚΧΑΝ ΓΙΟΥΝΙΣ - ΧΕΒΡΩΝΑ.-

Οι χειρότερες συγκρούσεις των τελευταίων ημερών έκαναν τη νύχτα μέρα, στο προσφυγικό στρατόπεδο Κχαν Γιουνίς, στη Λωρίδα της Γάζας, που βυθίστηκε στο πένθος, χτες, από τις αλλεπάλληλες κηδείες των θυμάτων και από τους δεκάδες νεκρούς. Και σε αυτήν την περίπτωση, οι δύο πλευρές δίνουν εντελώς αντιφατικές εκδοχές, ενώ ο ισραηλινός στρατός επιμένει στην τακτική του να δολοφονεί εν ψυχρώ όσους θεωρεί ότι πρωτοστατούν σε επιθέσεις εναντίον του, προχωρώντας στην τρίτη δολοφονία του είδους αυτού, από τις αρχές της εβδομάδας, στη Χεβρώνα.

Από τις πρώτες ώρες της Τετάρτης μέχρι αργά χτες το πρωί, το προσφυγικό στρατόπεδο Κχαν Γιουνίς συγκλονιζόταν από τα πυκνά πυρά, από τις οβίδες των ισραηλινών τανκς και των ελικοπτέρων. Αφορμή για την έναρξη της μάχης, το οχυρό που είχε στηθεί με σάκους άμμου στις παρυφές του προσφυγικού στρατοπέδου Κχαν Γιουνίς, γιατί, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές, τα ισραηλινά πυρά από το παρακείμενο φυλάκιο είναι καθημερινά και θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των κατοίκων του στρατοπέδου. Αντίθετα, κατά τον ισραηλινό στρατό, το οχυρό χρησιμοποιείται από ενόπλους για επιθέσεις εναντίον του.

Ισραηλινοί στρατιώτες αποπειράθηκαν να πλησιάσουν το οχυρό και να το γκρεμίσουν, τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, παραβιάζοντας, όμως, όπως καταγγέλλουν οι παλαιστινιακές αρχές την αυτόνομη ζώνη, που ελέγχεται αποκλειστικά από την Παλαιστινιακή Αρχή. Οι Παλαιστίνιοι αστυνομικοί αντέδρασαν άμεσα με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πολύωρη μάχη, στην οποία κλήθηκαν να πάρουν μέρος αστυνομικοί από όλη τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και απλοί πολίτες με όπλα. Ο ισραηλινός στρατός διαψεύδει ότι επί ώρες σφυροκοπούσε με τανκς και ελικόπτερα την περιοχή, τονίζοντας ότι χρησιμοποίησε «βαρέα όπλα» με μέτρο. Από την πλευρά του, ο γενικός επικεφαλής των παλαιστινιακών αρχών ασφαλείας, Αμπντέλ Ραζέκ αλ Ματζαγιντέχ, προειδοποιούσε ότι «όποιος Ισραηλινός αποτολμήσει να παραβιάσει τις αυτόνομες περιοχές θα φύγει νεκρός»!

Παιδιά δουλεύουν για να φτιάξουν οχυρώματα ενάντια στις ισραηλινές σφαίρες...

Associated Press

Παιδιά δουλεύουν για να φτιάξουν οχυρώματα ενάντια στις ισραηλινές σφαίρες...
Τέσσερις νεαροί Παλαιστίνιοι αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους, κατά τη διάρκεια της ολονύκτιας μάχης, και τουλάχιστον 42 άλλοι τραυματίστηκαν, αρκετοί από αυτούς σοβαρά. Ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι κηδείες των 2 Παλαιστινίων αστυνομικών στο κέντρο της Γάζας, σποραδικές ανταλλαγές πυρών σημειώνονταν, μέχρι το απόγευμα, στην περίμετρο του Κχαν Γιουνίς, ενώ χιλιάδες Παλαιστίνιοι συμμετείχαν στις νεκρώσιμες ακολουθίες φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ισραήλ και υπέρ της συνέχισης της Ιντιφάντα. Οι δύο άλλοι αστυνομικοί επρόκειτο να κηδευτούν, αργότερα χτες, στη Ράφα και στο προσφυγικό στρατόπεδο Τζαμπάλιγιε, στη Βόρεια Γάζα.

Η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη στην περίμετρο του προσφυγικού στρατοπέδου, ήδη, από το προηγούμενο βράδυ, όταν από επίθεση ενόπλων τραυματίστηκαν 2 Εβραίες έποικοι. Ενοπλοι, επίσης, άνοιξαν πυρ εναντίον σχολικού εβραϊκού οικισμού, έξω από το Κχαν Γιουνίς, χτες το πρωί, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος είχε ολονύκτια συνάντηση με τον Αμερικανό διαμεσολαβητή Ντένις Ρος στο Μαρόκο, ενημερώθηκε για τις βίαιες συγκρούσεις στο Κχαν Γιουνίς αλλά απέφυγε να κάνει δηλώσεις μέχρι την επιστροφή του στη Γάζα.

Νέα δολοφονία ακριβείας

Με τρεις σφαίρες στο στήθος εκτελέστηκε, εν ψυχρώ, από τον ισραηλινό στρατό ο 28χρονος Αμπάς αλ Αουέουι, μέλος της Χαμάς, έξω από το κατάστημά του στη Χεβρώνα. Είναι η τρίτη τέτοια δολοφονία, μέσα στην εβδομάδα. Τη Δευτέρα, ένα άλλο μέλος της Χαμάς, έπεφτε νεκρός στη Νάμπλους, ενώ την Τρίτη ένα στέλεχος της Φατάχ, στη Βηθλεέμ. Ο υφυπουργός Αμυνας του Ισραήλ Εφρέμ Σνεχ επαναλάμβανε, χτες, ότι το Ισραήλ «θα επιμείνει στη συγκεκριμένη μέθοδο, προκειμένου να πλήξει όλους όσοι ηγούνται επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών πολιτών, επιδιώκοντας να υπάρχουν οι λιγότερες δυνατές απώλειες».

Πρώτο «ναι» σε Νετανιάχου

Με 67 ψήφους υπέρ, οι 120 βουλευτές της Κνεσέτ έδωσαν, στην πρώτη από τις τρεις αναγκαίες ψηφοφορίες, την έγκριση στον πρώην πρωθυπουργό και πρώην ηγέτη του Λικούντ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, να συμμετέχει στην προεκλογική εκστρατεία και να είναι υποψήφιος για την πρωθυπουργία. Στην πρώτη αυτή συνεδρίαση, οι βουλευτές τάχθηκαν υπέρ της άρσης της νομοθεσίας που επιτρέπει την υποβολή πρωθυπουργικής υποψηφιότητας μόνο από μέλη του κοινοβουλίου.

Και στην Ελλάδα Παλαιστίνιοι τραυματίες

Με στρατιωτικό αεροσκάφος «C 130» μεταφέρθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας στην Αθήνα, 20 Παλαιστίνιοι τραυματίες, θύματα των σφοδρών ισραηλινο-παλαιστινιακών συγκρούσεων που μαίνονται στην περιοχή τους τελευταίους δύο μήνες. Δέκα Παλαιστίνιοι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Βούλας, 8 στο νοσοκομείο ΚΑΤ και 2 μικρά παιδιά, που συνοδεύονται από τους γονείς τους, στο νοσοκομείο Παίδων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τεταμένα πνεύματα μεταξύ «Χαμάς» - «Φατάχ»(2006-12-13 00:00:00.0)
Νέα αιματηρή ισραηλινή επιδρομή(2006-10-13 00:00:00.0)
Σκληρή παρέμβαση του Λατίνου πατριάρχη(2002-12-19 00:00:00.0)
Νέα αιματηρή κλιμάκωση(2001-12-13 00:00:00.0)
Σταθερά τεταμένη η κατάσταση(2001-04-13 00:00:00.0)
Στο ρυθμό των αλλεπάλληλων επιθέσεων(2001-04-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ