Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Απάνθρωπος βιασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Αγκυρα: Οχημα της αστυνομίας ρίχνει δακρυγόνα στους συγγενείς των φυλακισμένων που διαδηλώνουν

Associated Press

Αγκυρα: Οχημα της αστυνομίας ρίχνει δακρυγόνα στους συγγενείς των φυλακισμένων που διαδηλώνουν
«Η δικτατορία είναι δικτατορία, έστω κι αν κάποιοι προσπαθούν να την ονομάσουν δημοκρατία!». Σ' αυτήν τη φράση της νεαρής δικηγόρου κ. Γκουλάι - πρόεδρος μιας ...αντιδραστικής για την εξουσία ένωσης νομικών με το όνομα «Σύγχρονοι δικηγόροι» - συμπυκνώνεται, δυστυχώς, η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η «ευρωπαϊκή πρωτεύουσα» της Τουρκίας, η Κωνσταντινούπολη.

Δε χρειάστηκε ούτε ένα 24ωρο, για να καταλάβει η ελληνική αντιπροσωπεία - που βρίσκεται από χτες στην Ισταμπούλ για να εκφράσει την αλληλεγγύη της στους πολιτικούς κρατούμενους που κάνουν απεργία πείνας μέχρι θανάτου από τις 20 Οκτώβρη, ζητώντας την κατάργηση των λεγόμενων «λευκών κελιών» - πως τα πράγματα στη γειτονική χώρα έχουν κυριολεκτικά αγριέψει. Δεν είναι, άλλωστε, λίγοι αυτοί που έλεγαν στους Ελληνες - γιατροί, δικηγόροι και δημοσιογράφοι, στην πλειοψηφία τους - πως «η σημερινή κατάσταση θυμίζει εκείνες τις άγριες μέρες, λίγο πριν τη χούντα του 1980»...

Οσο τραβηγμένη, ωστόσο, κι αν φαίνεται αυτή η εκδοχή, έρχονται τα ίδια τα γεγονότα να επιβεβαιώσουν και τις φοβίες και την καχυποψία που συναντάς σε κάθε στενό, σε κάθε βήμα που κάνεις σ' αυτήν την πόλη. Η ελληνική αντιπροσωπεία, για παράδειγμα, παρακολουθείται σε κάθε της κίνηση. Υπήρξαν, χτες, στιγμές που εκφράστηκαν ακόμη και φόβοι για το ενδεχόμενο κάποιας προβοκάτσιας. Μόλις προχθές στην Κωνσταντινούπολη, στην Αγκυρα και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας πάνοπλοι αστυνομικοί κατέβηκαν στους δρόμους, ζητώντας την άμεση αποφυλάκιση 30 (ίσως και λιγότερων) βασανιστών - συναδέλφων τους, που είχαν καταδικαστεί για την απάνθρωπη συμπεριφορά τους εις βάρος φυλακισμένων. Μάλιστα, στην Αγκυρα, την ίδια ώρα, διαλύθηκαν οι συγκεντρώσεις των συγγενών, των φίλων και των συντρόφων των απεργών πείνας. Ολως ...τυχαίως, στους δρόμους βρέθηκαν και οι ακροδεξιοί «Γκρίζοι Λύκοι», οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους με τους αστυνομικούς κι επιτέθηκαν στους αριστερούς διαδηλωτές!

«Η Τουρκία είναι μια δημοκρατικότατη χώρα, αφού επιτρέπει επί δύο ημέρες στους αστυνομικούς να διαδηλώνουν ελεύθερα, να πυροβολούν στον αέρα και να απαιτούν με τη δύναμη των όπλων τους την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης», ήταν το ειρωνικότατο σχόλιο του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Κωνσταντινούπολης, κ. Σεϊμάν.

«Τα πράγματα σήμερα είναι πολύ χειρότερα από το 1980, γιατί τότε οι "Γκρίζοι Λύκοι" είχαν πολύ μικρή δύναμη - σήμερα ξεπερνούν τις 150.000», τόνισε η πρόεδρος των «Σύγχρονων Δικηγόρων».

Από την άλλη πλευρά, οι συντηρητικότεροι λογαριασμοί ανέβαζαν τον αριθμό των πολιτικών κρατούμενων σε ολόκληρη την Τουρκία σε 11.000. Χτες, 54η μέρα της απεργίας πείνας μέχρι θανάτου των συνολικά 250 ανθρώπων (πολιτικοί κρατούμενοι και οι συγγενείς τους), οι μητέρες αυτών των αγωνιστών έδωσαν συνέντευξη Τύπου στα τούρκικα ΜΜΕ. Κι ενώ μισή ώρα πριν οι μητέρες - που επίσης κάνουν απεργία πείνας, συμπαραστεκόμενες στα παιδιά τους - έλεγαν στην ελληνική αντιπροσωπεία πως τα ΜΜΕ «θάβουν» το θέμα των «λευκών κελιών», στην αίθουσα, όπου θα δινόταν η συνέντευξη, έγινε το αδιαχώρητο. Εξήγηση; Εννιά στους δέκα ήταν αστυνομικοί με ...κάμερες, στιλό και μπλοκάκια! Η είδηση, πάντως, της συνέντευξης ήταν πως 10 πολιτικοί κρατούμενοι βρίσκονται ένα βήμα πριν το τέλος, αρνούνται, ωστόσο, κάθε ιατρική βοήθεια μέχρι να υλοποιηθούν τα αιτήματα του αγώνα τους. Σε εκκρεμότητα, εξάλλου, βρισκόταν έως αργά χτες το βράδυ, η σύσκεψη του υπουργού Δικαιοσύνης της Τουρκίας με τους δικηγόρους, τους γιατρούς και τους αρχιτέκτονες (οι σύλλογοί τους συμπαραστέκονται στον αγώνα των πολιτικών κρατουμένων). Από τη μία πλευρά, ο υπουργός απαιτούσε να σταματήσει «εδώ και τώρα» η απεργία πείνας μέχρι θανάτου, κι από την άλλη η απάντηση ερχόταν ξεκάθαρη: «`Η υπογράφεις πως τα "λευκά κελιά" καταργούνται, ή πεθαίνουμε».

Αργά το βράδυ χτες, έγινε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Ταχίμ της Κωνσταντινούπολης, για την κατάργηση των «λευκών κελιών». Ο Ιατρικός και ο Δικηγορικός Σύλλογος απέτρεψαν την ελληνική αντιπροσωπεία στο να πάρει μέρος σ' αυτήν τη συγκέντρωση, φοβούμενοι την πιθανότητα της προβοκάτσιας. Ανεκπλήρωτη παρέμεινε και η 2η επιθυμία των Ελλήνων να συναντηθούν με έναν απεργό πείνας μέσα στις φυλακές. «Δε γίνονται αυτά τα πράγματα σε μια τόσο ...δημοκρατική χώρα», ήταν - και πάλι ειρωνικό - το σχόλιο του προέδρου του ΔΣΚ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαρκές έγκλημα - με «ευρωπαϊκά κριτήρια»...(2002-01-09 00:00:00.0)
Να σταματήσει το έγκλημα των «λευκών κελιών»(2001-10-24 00:00:00.0)
Ενας χρόνος από την έναρξη της απεργίας πείνας(2001-10-18 00:00:00.0)
Τερατώδες έγκλημα με τους απεργούς πείνας(2001-05-11 00:00:00.0)
Στην Κωνσταντινούπολη η Επιτροπή Αλληλεγγύης(2001-05-10 00:00:00.0)
Απεργοί πείνας και στα Προπύλαια(2000-11-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ