Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Επιτέλους τέλος;...

  Ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους είναι ο «αναμενόμενος» νικητής των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, αφού ο αντιπρόεδρος Αλ Γκορ μετά τη «μη-απόφαση» του Ανώτατου Δικαστηρίου  αναμένεται ότι θα αποσυρθεί από τη νομική διεκδίκηση της προεδρίας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΟΣΤΙΝ.-

Επεσε, τελικά, η αυλαία στη «σαπουνόπερα» των εκλογών. Οσο κι αν φαίνεται απίστευτο, είναι γεγονός: κάτι περισσότερο από πέντε βδομάδες μετά τις εκλογές, οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν επιτέλους Πρόεδρο. Οχι, βέβαια, ακόμη επισήμως αλλά ουσιαστικά νικητής είναι ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος Τζορτζ Ουόκερ Μπους.

Τα πάντα εξαρτήθηκαν από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο με ψήφους 7 υπέρ και 2 κατά, ανέπεμψε εκ νέου την απόφαση διά χειρός ανακαταμέτρησης των ψήφων στο Δικαστήριο της Φλόριντα. Για άλλη μια φορά το Ανώτατο Δικαστήριο δεν αποφάσισε αλλά προτίμησε να μη λάβει θέση, ρίχνοντας το μπαλάκι και πάλι στο τερέν του Ανώτατου Δικαστηρίου της Φλόριντα, το οποίο σύμφωνα με την εισήγηση «έσφαλλε», αποφασίζοντας τη διά χειρός ανακαταμέτρηση χιλιάδων ψήφων που θα μπορούσαν να κρίνουν το ποιος από τους δύο υποψηφίους για την Προεδρία κέρδισε το έπαθλο: τους 25 εκλέκτορες της πολιτείας.

Σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο, η απόφαση θέτει «συνταγματικά προβλήματα», καθώς δεν υφίσταντο συγκεκριμένοι τρόποι μεταχείρισης και αντιμετώπισης της διά χειρός καταμέτρησης και κατά αυτόν τον τρόπο μπορεί να υπάρξει άνιση μεταχείριση διαφορετικών ψηφοδελτίων.

Φυσικά, οι 9 δικαστές θεώρησαν εσφαλμένη την απόφαση έναρξης της διά χειρός ανακαταμέτρησης που είχε διατάξει το Ανώτατο Δικαστήριο της ΦΛόριντα, αλλά και πάλι δεν υποδεικνύουν, αν η ανακαταμέτρηση μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό διαφορετικούς όρους και συνθήκες. Είναι, όμως, σαφές πως αν γίνει ανακαταμέτρηση, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν την 18η Δεκεμβρίου. Ωστόσο, η απόφαση του «διχασμένου» Ανώτατου Δικαστηρίου, που χρειάστηκε δύο ημέρες, για να συνταχθεί και εγκρίθηκε με πλειοψηφία 7-2, δε δίνει ευθεία και σαφή απάντηση στο ερώτημα, αν η ανακαταμέτρηση πρέπει να ξαναρχίσει ή όχι - αντίθετα, περιπλέκει τα πράγματα έξιημέρες πριν, κατά το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα, το Εκλεκτορικό Σώμα συνέλθει στις 18 Δεκεμβρίου.

Η χαριστική βολή

Τώρα πώς αυτή η «μη-απόφαση» για την καταμέτρηση διά χειρός περίπου 40.000 αμφισβητούμενων ψηφοδελτίων κατέληξε τελικά να αναδείξει τον Μπους νικητή; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ακόμη πιο περίπλοκη και από την ίδια στην απόφαση, που συμπεριλαμβάνει 6 διαφορετικές γνώμες από τους 9 δικαστές, και που προκάλεσε μια σειρά απορίες στους νομικούς ειδικούς που προσπαθούν να εξάγουν πολιτικά συμπεράσματα.

Επί της ουσίας κερδισμένος από αυτήν μοιάζει να είναι ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους, αφού ο χρόνος είναι ο παράγοντας που εξανέμισε οποιαδήποτε ελπίδα του Αλ Γκορ. Ενδεικτικό είναι ότι παρά τη βιάση του δικαστηρίου να καθορίσει την ακροαματική διαδικασία χρειάστηκε δύο μέρες, για να αποφασίσει και εξέδωσε την απόφασή του μόλις δύο ώρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας για την εκλογή των 25 εκλεκτόρων της Φλόριντα και ενώ ήδη το Κογκρέσο της Πολιτείας είχε λάβει απόφαση να προχωρήσει στην εκλογή των 25 εκλεκτόρων, βάσει των αποτελεσμάτων που έδιναν τον Μπους νικητή της Πολιτείας με 537 ψήφους διαφορά σε σύνολο 6 εκατομμυρίων ψήφων.

Ο χρόνος είναι απαγορευτικός, και αποτελεσματικώς έσβησε οποιαδήποτε ελπίδα στον Γκορ, για να επιτύχει κάποιου είδους επανακαταμέτρηση και με αυτόν τον τρόπο να κερδίσει τους 25 εκλεκτορικούς ψήφους της Πολιτείας, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη του την ερμηνεία που δίνουν στην περίπλοκη πολυσέλιδη απόφαση νομικοί αναλυτές, ότι στην πράξη ακυρώνει κάθε ανακαταμέτρηση, αφού δεν υπάρχει επαρκής χρόνος. Μάλιστα, μια διατύπωση της απόφασης μοιάζει να ορίζει την τελευταία προθεσμία για την 12η Δεκεμβρίου, που τελείωνε ελάχιστη ώρα μετά την έκδοσή της!

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, οι Ρεπουμπλικανοί πανηγύριζαν αλλά με φειδώ, το δολάριο υποχωρούσε στις παγκόσμιες αγορές, ενώ οι Δημοκρατικοί έπεσαν σε κατάθλιψη. Λίγες ώρες αργότερα, το σκηνικό εξακολουθούσε να είναι συγκρατημένο καθώς στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος άρχισαν τις πιέσεις προς τον Γκορ να αποδεχτεί την ήττα. Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος, Εντ Ρέντελ κάλεσε ανοιχτά τον Γκορ να παραδεχτεί την ήττα του. Ο ίδιος ο Γκορ μελετούσε επί ώρες με τους συμβούλους του μέχρι να ανακοινώσει την απόφασή του να αποσυρθεί και παραδώσει το Λευκό Οίκο στον Μπους, τη στιγμή που ο Τζέσε Τζάκσον τον καλούσε να μην παραδεχτεί την ήττα του. Την ίδια ώρα πάντως στο Οστιν του Τέξας ο Μπους ανέμενε με αγωνία τη δήλωση του Γκορ πριν προχωρήσει σε δηλώσεις, με τις οποίες θα ταχθεί υπέρ της ενότητας της χώρας μετά την έντονη προεκλογική και μετεκλογική διαμάχη για την προεδρία.

Πάντως, έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα γεγονότα όλες αυτές τις 57 ημέρες μετά τις εκλογές τα προβλήματα τώρα αρχίζουν για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο διχασμός, η κλοπή της ψήφου των μαύρων ψηφοφόρων, η νοθεία, η συνταγματική κρίση, η ανώμαλη προσγείωση της οικονομίας, όλα συνθέτουν ένα εκρηκτικό σκηνικό με απρόβλεπτες συνέπειες για την «υπερδύναμη». Μπορεί τώρα πια να υπάρχει «τυπικώς» εκλεγμένος Πρόεδρος, αλλά ακόμη και αυτή η καθεαυτή η αμφισβητούμενη πλειοψηφία στο Εκλεκτορικό Κολέγιο -267 για τον Γκορ και 271 για το Μπους- που είναι η πιο κοντινή στην ιστορία των ΗΠΑ, μετά τη νίκη του ρεπουμπλικανού Ράδερφορντ Χέιες επί του δημοκρατικού Σάμουελ Τίλντεν το 1876 για έναν ψήφο, κάνει τον 43ο Πρόεδρο μη «νομιμοποιημένο» στα μάτια τουλάχιστον των μισών Αμερικανών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνέχεια στο μπάχαλο...(2000-12-10 00:00:00.0)
Στα δικαστήρια η Αμερική αναστενάζει...(2000-12-06 00:00:00.0)
Πρόεδρος δε βγήκε ακόμη!(2000-12-05 00:00:00.0)
Θέμιδος... υπερκόπωση(2000-12-02 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η... καλύτερη κωμωδία της χρονιάς(2000-11-19 00:00:00.0)
Εκκρεμές αβεβαιότητας...(2000-11-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ