Κυριακή 10 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Συνέχεια στο μπάχαλο...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΑΛΑΧΑΣΙ - ΣΑΝΤΑ ΦΕ.-

Αλ Γκορ: Ο «Λάζαρος» της «νέας εποχής». Ο αντιπρόεδρος και υποψήφιος των Δημοκρατικών πολιτικά νεκραναστήθηκε με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Φλόριντα, με 4 ψήφους υπέρ και 3 κατά, για επανακαταμέτρηση διά χειρός των περίπου 14.000 αμφισβητούμενων ψήφων και με νέα ώθηση ξεκινά και πάλι το κυνήγι του για τον προεδρικό θώκο.

Το τελευταίο κεφάλαιο περιλαμβάνει επαναλήψεις των προηγουμένων επεισοδίων, όπως εφέσεις, επανακαταμετρήσεις αλλά και αβεβαιότητα. Ωστόσο, υφίσταται μία ειδοποιός διαφορά: Η κρίση είναι στο απόγειό της και τα μαχαίρια έχουν βγει από τα θηκάρια τους.

Το μέγα πρόβλημα είναι η τάχιστη επανακαταμέτρηση των ψήφων μέχρι τις 11 του Δεκέμβρη, ώστε τα αποτελέσματά της να συμπεριληφθούν στα συνολικά αποτελέσματα που θα κρίνουν τους 25 εκλέκτορες που θα λάβουν μέρος στη σύγκληση του Εθνικού Εκλεκτορικού Κολεγίου στις 18 του Δεκέμβρη από όπου θα εκλεγεί ο 43ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ηδη μύρια προβλήματα για την εκκίνηση της επανακαταμέτρησης έχουν ξεπηδήσει καθώς ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος, Τζορτζ Ουόκερ Μπους, που υπερισχύει τώρα κατά 154 ψήφους του Γκορ στην κούρσα της Φλόριντα, προσέφυγε κατά της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Φλόριντας στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ρεπουμπλικανού υποψηφίου, Τζέιμς Μπέικερ, τονίζοντας ότι το δικαστήριο της Φλόριντα ενέκρινε τη σχετική προσφυγή του Αλ Γκορ με ψήφους 4-3, γεγονός που προσδίδει στην απόφαση το χαρακτηρισμό «ασυμβίβαστη με τη νομοθεσία της Φλόριντα, με την ομοσπονδιακή νομοθεσία και με το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών».

Παράλληλα, οι δικηγόροι του Μπους προσφεύγουν στη Θέμιδα προκειμένου να σταματήσουν την επανακαταμέτρηση που άρχισε από χτες το πρωί μετά από την απόφαση του δικαστή της κομητείας Λέον, Τέρι Λιούις, να ορίσει αργά το βράδυ της Παρασκευής -τοπική ώρα - ότι η διά χειρός επανακαταμέτρηση των 9.000 αμφισβητούμενων ψήφων από την κομητεία του Μαϊάμι - Ντέιντ θα ξεκινήσει στις 8 το πρωί, μέχρι να εξεταστεί η έφεση των Ρεπουμπλικανών.

Το Εφετείο της Ατλάντα θα είναι ο πρώτος σταθμός για την εκδίκαση της έφεσης. Ενα δικαστήριο που ήδη έχει απορρίψει προηγούμενο αίτημα του Μπους σχετικά με τη διακοπή των ανακαταμετρήσεων και μάλιστα όταν δε γίνονταν ανακαταμετρήσεις ψήφων, ούτε εκκρεμούσε καμία.

Μπουρλότο στα θεμέλια του Συντάγματος;

Σε μία άλλη Πολιτεία που εκκρεμούσε μέχρι χτες, οι πέντε εκλέκτορες του Νέου Μεξικού πάνε τελικά στην πλευρά Γκορ, αλλά δεν μπορούν να κάνουν την πολυπόθητη διαφορά στο Εκλεκτορικό Κολέγιο, αφού οι Ρεπουμπλικανοί υπαναχώρησαν και λίγα λεπτά πριν λήξει η διορία για την υποβολή αιτημάτων επανακαταμέτρησης, ο πρόεδρος του κόμματος στο Νέο Μεξικό, Τζον Ντένταλ, δήλωσε ότι το επιτελείο του Μπους αποφάσισε να μην αμφισβητήσει το προβάδισμα των 366 ψήφων, σε σύνολο 615.000, που έδωσε τη νίκη στον Γκορ.

Πάντως αυτή η νεκρανάσταση του Γκορ φέρνει δραματικά στο προσκήνιο τη συνταγματική κρίση που σοβεί και που όλοι προσπαθούσαν να αποφύγουν. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές και πολιτειολόγους, η δικαστική νίκη του Αλ Γκορ την Παρασκευή άνοιξε το δρόμο τόσο στη Βουλή της Φλόριντα όσο και στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών - και στα δύο Σώματα πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι - να παρέμβουν στην εκλογική διαδικασία, ένα γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μακρά συνταγματική κρίση.

Η κρίση θεωρείται πια αναπόφευκτη και το «σενάριο» έχει ως εξής: Σε περίπτωση νίκης του Γκορ ή αν το βράδυ της 12ης Δεκεμβρίου υπάρχει αδιέξοδο, η Βουλή της Φλόριντα που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους έχει απειλήσει να ορίσει η ίδια τους 25 εκλέκτορες της Πολιτείας - οι οποίοι εννοείται ότι θα είναι Ρεπουμπλικάνοι. Στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων η Φλόριντα θα εκπροσωπηθεί τότε με δύο αντίπαλες ομάδες εκλεκτόρων: μία των Δημοκρατικών και μία των Ρεπουμπλικάνων. Τη λύση του γόρδιου δεσμού θα κληθεί στη συνέχεια να βρει το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιτέλους τέλος;... (2000-12-14 00:00:00.0)
Προς επίλογο της κωμωδίας; (2000-12-07 00:00:00.0)
Στα δικαστήρια η Αμερική αναστενάζει... (2000-12-06 00:00:00.0)
Θέμιδος... υπερκόπωση (2000-12-02 00:00:00.0)
Γόρδιος δεσμός... (2000-11-22 00:00:00.0)
Εκκρεμές αβεβαιότητας... (2000-11-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ