Κυριακή 10 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
Ιμπεριαλιστικές αγκωνιές και προοπτικές...

Ενώ το βεβαρημένο κλίμα στα Βαλκάνια με επίκεντρο τη Σερβία εξακολουθεί να διατηρείται, νέες έντονες πολιτικές νότες ακούγονται. Αυτές εκπέμπονται από την εντεταλμένη δύναμη του ΝΑΤΟ στην περιοχή και μάλιστα με αγωνιώδη (;) τρόπο. Αυτή τη φορά δε στρέφονται εναντίον της καθημαγμένης υλικά και ηθικά Σερβίας όπως συνηθιζόταν τα τελευταία χρόνια.

Αντίθετα, στρέφονται κατά των οργανώσεων των ένοπλων αλβανικών συμμοριών, οι οποίες «απειλούν την υπάρχουσα σταθερότητα στην περιοχή». Διακρίνει κανείς πόσο εύκολα οι μιλιταριστές του ΝΑΤΟ μετονομάζουν την ένοπλη κατοχή που ασκούν στα νότια Βαλκάνια σε σταθεροποιημένη περιοχή. Επίσης και πόσο εύκολα στρέφονται εναντίον των ένοπλων αλβανικών συμμοριών, τις οποίες οι ίδιοι εξέθρεψαν. Μετά την κατ' ουσία πραξικοπηματική άνοδο της δυτικόδουλης «Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης» στην κυβέρνηση της Σερβίας, με επικεφαλής τον Βόγισλαβ Κοστούνιτσα, ήταν λογικά αναμενόμενη η επανεξέταση της δυτικο-συμμαχικής πολιτικής στην αλβανο-σερβική διένεξη.

Μπορεί, μάλιστα, να ειπωθεί ότι εάν δεν υπήρχε η δυσκολία των ΗΠΑ στα Βαλκάνια εξαιτίας της Σερβίας του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, πολύ λίγη θα ήταν η σημασία της Αλβανίας από στρατηγική, τουλάχιστον, πλευρά. Τώρα που η νέα πολιτική ηγεσία της Σερβίας βρίσκεται στον αστερισμό της ευρωατλαντικής κυριαρχίας, είναι επόμενος ο περιορισμός του αγγλο-αμερικανικού ενδιαφέροντος στην Αλβανία. Αυτό δε σημαίνει ότι αμέσως θα καταργηθούν οι ένοπλες αλβανικές συμμορίες. Σημαίνει ότι θα χρησιμοποιούνται ως μια απολύτως ελεγχόμενη δύναμη απειλής κάθε φορά που η σερβική κυβέρνηση θα αντιστέκεται σε ουσιώδεις επιδιώξεις των ευρω-ατλαντιστών.

Ηουσιωδέστερη σήμερα επιδίωξή τους είναι η αποκοπή της Ρωσίας από τα Βαλκάνια. Η Σερβία αποτέλεσε το τελευταίο μετερίζι αντίστασης σε αυτή την επιδίωξη. Γι' αυτό κι η σημασία της μετά την ανατροπή του Σλ. Μιλόσεβιτς έχει τεράστια διάσταση. Αλλωστε, αυτό αποδείχτηκε με τον απροκάλυπτο τρόπο της πολεμικής επίθεσης του ΝΑΤΟ στη Σερβία κι η πραξικοπηματική ανατροπή του Σλ. Μιλόσεβιτς εν μέσω εκλογών. Οι άνθρωποι, ούτε μια βδομάδα καθυστέρηση δεν άντεξαν! Οι μέχρι στιγμής ενέργειες των ευρωατλαντιστών δείχνουν εγκράτεια, που ενισχύεται από την ανάγκη διαμόρφωσης κατάλληλου κλίματος για τις επικείμενες σερβικές εκλογές. Τα τύμπανα θα αρχίσουν να χτυπούν μετά τις εκλογές ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Στην απίθανη περίπτωση αποφασιστικής ενίσχυσης και νίκης πολιτικών δυνάμεων που πρόσκεινται στον Σλ. Μιλόσεβιτς θα επαναφερθεί η απειλή εκτέλεσης ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών κι η ένοπλη χρησιμοποίηση αλβανικών συμμοριών. Εάν αντίθετα συμβεί το πιθανότερο, να νικήσουν οι δυτικόδουλες πολιτικές δυνάμεις, η πολιτική, οικονομική και μιλιταριστική διείσδυση στη Σερβία θα είναι σε μεγάλη κι έντονη κλίμακα. Από εκείνη τη στιγμή θα αρχίσει να διαμορφώνεται ένας νέος ενδοσυμμαχικός συσχετισμός. Το κυριότερο, όμως, θα είναι η έναρξη μιας νέας δοκιμής της ρωσικής αντοχής χωρίς ορατή κατάληξη. Μια γενναία ρωσική αντίδραση θα περιπλέξει τα πράγματα και θα ενταθούν οι φωνές ειδημόνων στις ΗΠΑ.

Είναι οι φωνές που, από την πρώτη στιγμή της ανατροπής της ΕΣΣΔ και της εξ αυτής ανατροπής του μέχρι τότε διπολισμού, έλεγαν ότι αυτή η εξέλιξη θα αποβεί μακροπρόθεσμα σε βάρος των αμερικανικών συμφερόντων. Δεν είναι άσχετη με όλα αυτά η προσπάθεια σύνδεσης της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Κυρίως, όμως, δεν είναι άσχετη η προσπάθεια επαναπροσέγγισης Ρωσίας - Γαλλίας στα χνάρια της προγενέστερης, Γαλλίας - ΕΣΣΔ. Μόνο που τώρα το πολιτικό μείγμα θα είναι απείρως εκρηκτικότερο. Ολα έδειχναν και δείχνουν ότι η πορεία της Σερβίας είναι το σημαντικότερο ζήτημα που ωθεί τα Βαλκάνια προς κάθε κατεύθυνση. Οσο κι αν φανεί αυτό παράδοξο στους κάθε λογής «εστέτ», που μετρούν την πολιτική με το κουμπάσο της απλής λογικής, ίσως έρθει η στιγμή να γίνει η δυτικοκρατούμενη Σερβία ένα από τα κυριότερα ιμπεριαλιστικά παράκεντρα.

Ομως, για να γίνει αυτό, θα πρέπει προηγούμενα να υπάρξει πλήρης ανημπόρια της Ρωσίας να αντισταθεί στην αμερικανο-ΝΑΤΟική περικύκλωση. Το ζήτημα βρίσκεται στην κονίστρα των ιστορικών στοιχημάτων. «Τι θα κάνει η Ρωσία:» Να, ένα άκρως ενδιαφέρον ερώτημα.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ