Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Η διάσωση των ανθρακωρύχων θα διαρκέσει μήνες

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Μέχρι τα Χριστούγεννα θα διαρκέσουν οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού των 33 ανθρακωρύχων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι εδώ και 18 ημέρες σε βάθος 700 μέτρων και σε 50 τετραγωνικά στο ορυχείο Σαν Χοσέ, στην έρημο Ατακάμα, 800 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Σαντιάγκο.

Η επιχείρηση κρίνεται εξαιρετικά δύσκολη ενώ τα συνεργεία διάσωσης έχουν ήδη εγκαταστήσει ένα σύστημα παροχής οξυγόνου, τροφής, νερού και τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους εγκλωβισμένους. Η υπόθεση πλέον που έχει πάρει διαστάσεις και γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από την κυβέρνηση του αντιδραστικού Προέδρου Σεμπάστιαν Πινιέρα, έχει προκαλέσει τείχος σιωπής όσον αφορά τις πολυήμερες διαμαρτυρίες των συγγενών των εγκλωβισμένων και τις καταγγελίες για την κακή κατάσταση του ορυχείου χαλκού και άλλων μετάλλων, ακόμη και της ανακοίνωσης της ιδιοκτήτριας εταιρίας του ορυχείου ότι αδυνατεί να καταβάλει μισθούς και πώς πιθανότατα θα κηρύξει πτώχευση.

Μία ανακοίνωση χαρακτηριστική της στυγνής εκμετάλλευσης των κεφαλαιοκρατών προς τους εργάτες που τους θεωρούν εργαλείο παραγωγής κέρδους δίχως να εξασφαλίζονται ούτε οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις και τα εχέγγυα για τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ