Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέο μακελειό αμάχων

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος συνεχίζεται και οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις συνεχίζουν να σπέρνουν το θάνατο αδιακρίτως. Τα θύματα κυρίως άμαχοι, ασχέτως εάν πολλές φορές παρουσιάζονται ως «μαχητές» ή «Ταλιμπάν».

Τουλάχιστον 8 άμαχοι σκοτώθηκαν σε επιχειρήσεις των ΝΑΤΟικών Δυνάμεων στην επαρχία Μπαγκχλάν σύμφωνα με τον τοπικό επικεφαλής της αφγανικής αστυνομίας, Μοχάμεντ Ισμαΐλ, που πρόσθεσε ότι κατά τις επιχειρήσεις με τη συνδρομή επιθετικών ελικοπτέρων που διήρκεσαν ώρες τραυματίστηκαν επίσης δεκάδες άμαχοι. Κατά το σύνηθες, η ανακοίνωση της ISAF κάνει λόγο για επιχειρήσεις εναντίον «θέσεων των Ταλιμπάν» κατά την οποία σκοτώθηκαν και δύο ΝΑΤΟικοί στρατιώτες, ενώ «οι καταγγελίες περί θανάτων αμάχων» θα διερευνηθούν. Επίσης, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας στο Παρβουάν, οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για τη σύλληψη τοπικού θρησκευτικού ηγέτη ως «υπόπτου σε πυραυλική επίθεση», με αποτέλεσμα ένας διαδηλωτής να χάσει τη ζωή του. Τέλος, σύμφωνα με το πρακτορείο ΑΡ, οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι σε επιχειρήσεις στα ανατολικά της πρωτεύουσας Καμπούλ σκοτώθηκαν «40 Ταλιμπάν».

Την ίδια στιγμή, διατηρείται η «φιλολογία» περί της αποχώρησης των ΝΑΤΟικών Δυνάμεων το 2011, που καλλιεργείται τεχνηέντως ενόψει των ενδιάμεσων αμερικανικών εκλογών του Νοεμβρίου. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μιλώντας ενώπιον Παλαιμάχων των Πολέμων στο Εξωτερικό στην Ινδιανάπολη τόνισε, όσον αφορά την ημερομηνία του Ιουλίου 2011, δε σημαίνει πως οι ΗΠΑ πρόκειται να εγκαταλείψουν τη χώρα, αλλά απλώς ότι τα ηνία θα παραχωρηθούν σταδιακά στις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας.

Λίγο αργότερα, ο στρατηγός Μπιλ Κάλντγουελ, υπεύθυνος για την εκπαίδευση του αφγανικού στρατού και της αστυνομίας, δήλωσε ότι οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας δε θα είναι έτοιμες για την μεταβίβαση της εξουσίας πριν από τον Οκτώβριο του 2011, ημερομηνία κατά την οποία το ΝΑΤΟ πιστεύει ότι θα έχουν φθάσει την προβλεπόμενη δύναμη των 305.000 ανδρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ