Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Σπεύδουν να προλάβουν το λαϊκό ξεσηκωμό

Το δράμα του πακιστανικού λαού συνεχίζεται στην πλημμυρισμένη χώρα που επιπλέον αντιμετωπίζει και αμερικανικές επιθέσεις
Το δράμα του πακιστανικού λαού συνεχίζεται στην πλημμυρισμένη χώρα που επιπλέον αντιμετωπίζει και αμερικανικές επιθέσεις
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Τρεις βδομάδες μετά τις πλημμύρες που έπληξαν το Πακιστάν μετατρέποντας το ένα πέμπτο της χώρας σε υγρό τάφο, καθώς η «φυσική καταστροφή» προκάλεσε ανείπωτη καταστροφή εξαιτίας της στρεβλής ανάπτυξης και της λεηλασίας της χώρας, οι «αρχές» και η «διεθνής κοινότητα» σπεύδουν κατά το δυνατόν για να αποφύγουν όχι το ξεκλήρισμα του πακιστανικού λαού αλλά τον ξεσηκωμό του. Εξ ου και οι ανοιχτές εκκλήσεις του Αλταφ Χουσαΐν, ιδρυτή και ηγέτη του Κινήματος Μουταχίντα Καούμι, ενός εκ των μεγαλυτέρων πολιτικών κομμάτων προς «τους πατριώτες στρατηγούς» να αναλάβουν την εξουσία και να κηρύξουν στρατιωτικό νόμο ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση των πληγέντων και να δοθεί ένα «τέλος στη διεφθαρμένη κυβέρνηση Ζαρντάρι».

Περισσότεροι από 800.000 οι εντελώς αποκλεισμένοι ενώ η εναέρια βοήθεια είναι η μόνη λύση για την παροχή βοήθειας σύμφωνα με τον Τζον Χολμς, επικεφαλής των υπηρεσιών βοήθειας και Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος πρόσθεσε δυσοίωνα ότι τα εναέρια μέσα δεν υπάρχουν... Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι, είχε κρούσει τον κώδωνα μετά τη σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας του Πακιστάν και εκπροσώπων του ΟΗΕ, ότι η μεγαλύτερη απειλή είναι οι μεταδοτικές ασθένειες λόγω έλλειψης υποδομών και πόσιμου νερού καθώς μεγάλο τμήμα των ιατρικών υποδομών έχει καταστραφεί και το ιατρικό προσωπικό δύσκολα αντεπεξέρχεται στις ανάγκες των περίπου 20 εκατομμυρίων πληγέντων.

Ο Πακιστανός Πρόεδρος Ασίφ Αλί Ζαρντάρι προειδοποίησε ότι η ανάκαμψη της χώρας του από τις καταστροφικές πλημμύρες μπορεί να χρειαστεί ακόμη και τρία χρόνια και πάντα πιστός στα ιμπεριαλιστικά κελεύσματα και τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» εξέφρασε «φόβους» πως ισλαμιστικές οργανώσεις μπορεί να επωφεληθούν από την κατάσταση αυτή, καταλήγοντας ότι αποτελεί μια «πραγματική πρόκληση» να μην επιτραπεί σ' αυτές τις οργανώσεις να επωφεληθούν της ανθρωπιστικής κρίσης.

Συνεχίζονται οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί

Πάντως, ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν εντείνεται. Τουλάχιστον είκοσι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε νέα πυραυλική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη του αμερικανικού στρατού στο Βόρειο Ουαζιριστάν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στόχος ήταν καταυλισμός του δικτύου του «Χακανί, συμμάχου της Αλ Κάιντα» και κατά την επίθεση σκοτώθηκαν «δεκατρείς αντάρτες» και εφτά άμαχοι, εκ των οποίων τρία παιδιά.

Στο μεταξύ, οι συνομιλίες των Πακιστανών αξιωματούχων με το ΔΝΤ συνεχίζονται ενώ ο περιφερειακός διευθυντής, Μασούντ Αχμέντ, δήλωσε στο BBC ότι ο Οργανισμός επιθυμεί να βρει τρόπο να βοηθήσει το Πακιστάν «σ' αυτή τη δύσκολη φάση», όπως με την υποβάθμιση κάποιων φορολογικών στόχων ή τη χορήγηση δυνατότητας στη χώρα να υποβάλλει αίτηση για έκτακτη οικονομική επιχορήγηση εξαιτίας φυσικών καταστροφών. Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν Σαχ Μεχμούντ Κιουρέσι, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο PBS ανακοίνωσε ότι ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν και η Αμερικανίδα ομόλογός του Χίλαρι Κλίντον είχαν «συζητήσει την πιθανότητα για μία νέα διεθνή διάσκεψη στις 19 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη», στην έδρα του ΟΗΕ, και επίσης «συμφώνησαν για μία διάσκεψη στις Βρυξέλλες, στην έδρα της ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ