Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΥΓΕΙΑ
Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ
Ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή

Το νέο μέτρο θα αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της πολιτικής που θεωρεί το φάρμακο - εμπόρευμα, τόνισε το ΚΚΕ

«Μέτρο - τομή» που θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση ενός δισ. ευρώ από τη φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων χαρακτήρισε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, μιλώντας χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όπου συζητήθηκε το προσχέδιο του σχετικού νομοσχεδίου. Ο υφυπουργός ανακοίνωσε δε ότι από τις μέχρι τώρα κυβερνητικές ενέργειες μειώθηκαν κατά 25% οι φαρμακευτικές δαπάνες για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες πέρσι.

Το προσχέδιο αποτελεί υποχρέωση του αντιλαϊκού μνημονίου, με στόχο τη δραστική περικοπή των κρατικών δαπανών στο φάρμακο, τη μείωση των εργοδοτικών υποχρεώσεων και την αύξηση της επιβάρυνσης των εργαζομένων, τόνισε στην παρέμβασή του στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Χ. Χαραλάμπους. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, είπε, αποτελεί ακριβώς το εργαλείο για τη μείωση των κρατικών δαπανών, υπογραμμίζοντας ότι το φάρμακο θεωρείται από την κυβέρνηση εμπόρευμα, από το οποίο κερδίζουν τεράστια ποσά τα μεγάλα μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Αναφερόμενος στους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, ότι με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα παταχθεί η «διαφθορά» στον τομέα του φαρμάκου, τόνισε ότι αυτή που γεννάει τη διαφθορά είναι η οικονομία της αγοράς και η επιδίωξη του κέρδους. Είναι χαρακτηριστικό ανέφερε από το 2000 μέχρι το 2007 από τα 3.773 φάρμακα που κυκλοφόρησαν μόνο τα 256 ήταν πραγματικά νέα και τα υπόλοιπα απλώς βαφτίστηκαν νέα για να φουσκωθεί η τιμή τους.

Καταψηφίζουμε, κατέληξε, το νομοσχέδιο που αποτελεί ένα ακόμα χτύπημα στα λαϊκά στρώματα και ζητούμε πλήρη και δωρεάν φαρμακευτική αγωγή για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, κατάργηση του ΦΠΑ στα φάρμακα και έναν αποκλειστικά δημόσιο φορέα που θα διαχειρίζεται το φάρμακο σε όλα τα στάδια από την έρευνα έως τη διάθεσή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ