Κυριακή 17 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δισκογραφικές συναντήσεις

«Σφεντόνα Live» με τους Θ. Μικρούτσικο - Β. Παπακωνσταντίνου
«Σφεντόνα Live» με τους Θ. Μικρούτσικο - Β. Παπακωνσταντίνου
Μέρες γιορτινές πλησιάζουν και η δισκογραφική παραγωγή απογειώνεται προσβλέποντας στο πορτοφόλι του καταναλωτή. Από την πληθώρα των δίσκων, που κυκλοφορούν αυτή την περίοδο, σημειώνουμε ορισμένους, όπως και κάποιους λίγο παλιότερους, που έχουν ξεχωρίσει. Με την επιφύλαξη, πάντα, ότι από την αναφορά μας μπορεί ν' απουσιάζουν δισκογραφικές εκδόσεις για τις οποίες δεν έχουμε ακόμη πληροφορηθεί.

  • Το διπλό CD «Σφεντόνα - Live» , των Θάνου Μικρούτσικου - Βασίλη Παπακωνσταντίνου, από την αξέχαστη σύμπραξή τους στη γνωστή μουσική σκηνή της Αθήνας. Μια ζωντανή ηχογράφηση - μαρτυρία του εκπληκτικού προγράμματος, που πρόσφερε απλόχερα συγκινήσεις. Το διπλό άλμπουμ, μέσα από τα 35 τραγούδια που περιλαμβάνει συνολικά, αποκαλύπτει τη δύναμη της ερμηνείας των δύο καλλιτεχνών, η οποία απογειωνόταν με τη συμμετοχή του κοινού. Περιλαμβάνει τραγούδια από τη δισκογραφική συνεργασία τους «Θάλασσα στη σκάλα», κομμάτια από την ανεξάρτητη και κοινή πορεία τους.
  • Η Δήμητρα Γαλάνη γιορτάζει τα 30 χρόνια της στο τραγούδι με την έκδοση 10 CD, που απαρτίζουν ένα μελωδικό «κουτί». Σημαντικές στιγμές μιας πορείας γόνιμης και δημιουργικής, που πρόσφερε πολλές συγκινήσεις, περιλαμβάνονται σε αυτή την ξεχωριστή δισκογραφική έκδοση, η οποία τιτλοφορείται «1969 - 1999. Εφ' όλης της ύλης».
  • Τραγούδια σμιλεμένα με τα ηχοχρώματα και την ευαισθησία του Σωκράτη Μάλαμα περιλαμβάνει ο τελευταίος δίσκος του με τίτλο «O φύλακας κι ο βασιλιάς». Περιλαμβάνει 13 κομμάτια σε στίχους του ίδιου και των Αλκη Αλκαίου, Φωτεινής Λαμπρίδη, Οδυσσέα Ιωάννου και Θανάση Παπακωνσταντίνου, που ερμηνεύουν ο συνθέτης, η Μελίνα Κανά κι ο Μανώλης Λιδάκης.
  • Δυο δίσκους, με διαφορετικό άρωμα ο καθένας τους, κομίζει η μελωδική φωνή της Χαρούλας Αλεξίου. Είναι οι «Ψίθυροι» - ένα σεργιάνι της ερμηνεύτριας σε τραγούδια που έχει αγαπήσει, των Καλδάρα, Χατζιδάκι, Ιωαννίδη, Ασιμου κ.ά. - και η πιο φρέσκια δισκογραφική δουλιά της με τίτλο «Παράξενο φως».
  • «Παράξενο φως» από τη Χ. Αλεξίου
    «Παράξενο φως» από τη Χ. Αλεξίου
    Ο ταλαντούχος συνθέτης Θανάσης Παπακωνσταντίνου στην τελευταία του δισκογραφική δουλιά με τίτλο «Βραχνός προφήτης» προσφέρει δεκατρία τραγούδια ξεχωριστής ευαισθησίας. Υπογράφοντας μουσική και στίχους καταφέρνει να ενώσει δυο κόσμους, παράδοση και ηλεκτρισμό. Στην ερμηνεία ο ίδιος, καθώς και ο Γιάννης Αγγελάκας (Τρύπες), σε τρία κομμάτια, και η Λιζέτα Καλημέρη, σε ένα.
  • Οι «Χαΐνηδες» προσκαλούν σ' ένα ταξίδι στου κόσμου, στην απεραντοσύνη και συνάμα στα μύχια της ψυχής, μέσα από το διπλό άλμπουμ τους με τίτλο «Ο ξυπόλυτος πρίγκιπας». Περιλαμβάνει είκοσι καινούρια τραγούδια σε στίχους, μουσική και ερμηνεία των μελών του συγκροτήματος (Δ. Αποστολάκης, Δ. Ζαχαριουδάκης, Μ. Κώτη, Αντ. Σκαμνάκης, Αλ. Νόνης, Μ. Σταυρακάκης), αλλά και των Ψαραντώνη, Αλκίνοου Ιωαννίδη και Βασίλη Σταυρακάκη.
  • «Γράμματα στην πατρίδα» τους, την Αρμενία, στέλνουν οι «Nor Dar», το τρίο που δημιουργήθηκε πριν πέντε χρόνια στο Ερεβάν, ξεδιπλώνοντας σκέψεις και συναισθήματα μέσα από τη μουσική και την ποίηση, που συνθέτουν το άλμπουμ. Περιλαμβάνει ορχηστρικά κομμάτια και τραγούδια, σύγχρονα ενορχηστρωμένα, στα οποία ενώ είναι έντονα τα στοιχεία της τζαζ και της κλασικής μουσικής, εμπεριέχονται και παραδοσιακά ακούσματα της αρμένικης μουσικής. Η έκδοση είναι δίγλωσση (ελληνικά και αγγλικά).
  • Ενας ακόμη ξεχωριστός δίσκος μας έρχεται από την αναζωογονημένη «His Master's Voice», στο «τιμόνι» της οποίας είναι ο Θάνος Μικρούτσικος. Ο λόγος για το δίσκο «Χάδια Κόκκινα» της Αλις Φουρουτζιάν, αρμενικής καταγωγής, με τραγούδια παλαιών και νεότερων Αρμενίων συνθετών, αλλά και με αρμένικα παραδοσιακά κομμάτια, που για πρώτη φορά τραγουδιούνται στη χώρα μας, με ελληνικό στίχο. Περιλαμβάνει συνθέσεις του πολυβραβευμένου Χατσαντούρ Αβεντισιάν, του μεγάλου τροβαδούρου του Καυκάσου Σαγιάτ Νοβά και του Αλεξέι Χεκιμιάν, που όπως και τα παραδοσιακά τραγούδια, ερμηνεύει με γνώση κι ευαισθησία η μελωδική φωνή της Αλ. Φουρουτζιάν. Τους στίχους έγραψε ο Γ. Καλαμίτσης, ενώ την ενορχήστρωση έκανε ο συνθέτης Μιχάλης Νικολούδης.
  • «Βραχνός Προφήτης» του Θ. Παπακωνσταντίνου
    «Βραχνός Προφήτης» του Θ. Παπακωνσταντίνου
    «Στου παραδείσου τα μπουζούκια» ταξιδεύει η Λένα Αλκαίου μέσα από την τελευταία της δισκογραφική δουλιά. Με την εκφραστική, ξεχωριστή φωνή της ερμηνεύει δεκαπέντε άφθαρτα τραγούδια των Πλέσσα, Ξαρχάκου, Λοΐζου, Σπανού, Καπνίση, Ζαμπέτα κ.ά., σε ενορχήστρωση του συνθέτη Γιάννη Νικολάου. Στο δίσκο ακούγεται ένα ντουέτο της ερμηνεύτριας με τη Ρένα Κουμιώτη, ενώ ο Μίμης Πλέσσας παίζει στο πιάνο το αξέχαστο «Ποιος το ξέρει».
  • Ο Κώστας Μακεδόνας ερμηνεύει τραγούδια, πλημμυρισμένα με «Του Ερωτα το Φως», όπως τιτλοφορείται η τελευταία του δισκογραφική δουλιά. Ο γνωστός τραγουδιστής συναντάται δημιουργικά με τους Δ. Γαλάνη, Μ. Λιδάκη, Χρ. Νικολόπουλο, Αντ. Ανδρικάκη, Θ. Γκόνη, Θ. Παπαδόπουλο κ.ά., ενώ στο δίσκο υπάρχει ένα ντουέτο του με τη Γλυκερία.
  • Η μουσική και τα τραγούδια που έγραψαν δυο καταξιωμένοι δημιουργοί, ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας για δυο ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες κυκλοφόρησαν σε δυο CD. Ο λόγος για το CD-single «Φτηνά τσιγάρα» με τη μουσική που εμπνεύστηκε ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος για την ταινία του Ρένου Χαραλαμπίδη και δυο τραγούδια ερμηνευμένα από την Ελλη Πασπαλά. Το δεύτερο CD περιλαμβάνει τη μουσική και τα τραγούδια, που έγραψε ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας για την ταινία «Ενας κι Ενας» του Νίκου Ζαπατίνα - μια μπλουζ περιπλάνηση. Δύο ξεχωριστά σάουντρακ, που προσφέρουν συγκινήσεις και εκτός κινηματογραφικής αίθουσας.
  • «Μην πετάς θα σε δουν» τιτλοφορείται η δεύτερη δισκογραφική εμφάνιση των «Οναρ». Δεκατρία τραγούδια που παντρεύουν τη θρακιώτικη γκάιντα με την τζαζ και τον ηλεκτρικό ήχο με το λαϊκό παίξιμο. Ανάμεσά τους και «Η μπαλάντα του νερού της θάλασσας» σε στίχους του Λόρκα, στο οποίο συμμετέχουν οι Πορτογάλοι «Μαντρεντέους».

«Ο ξυπόλυτος πρίγκιπας» από τους «Χαΐνηδες»
«Ο ξυπόλυτος πρίγκιπας» από τους «Χαΐνηδες»

Ρ.Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ