Κυριακή 17 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
2001 εικαστικές ευχές

Δώρα καλής ποιότητας και τεκμηριωμένης προέλευσης μπορείτε να βρείτε στο πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη
Δώρα καλής ποιότητας και τεκμηριωμένης προέλευσης μπορείτε να βρείτε στο πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη
Αν αγαπάτε το κλασικό και το παραδοσιακό, ή αν είστε ενθουσιώδης οπαδός καθετί νέου και πρωτοποριακού, μια περιήγηση στο χριστουγεννιάτικο μικρόκοσμο των μουσείων της πρωτεύουσας, θα σας γυρίσει σε γοητευτικές εποχές, προσφέροντας νότες νοσταλγίας και αίσθηση οικειότητας και θαλπωρής. Βιβλία τέχνης, αντίγραφα αγαλμάτων, ειδώλια, αντίγραφα εικόνων, κοσμημάτων αρχαίων και βυζαντινών, σπάνιες εκδόσεις, αφίσες, μεταξοτυπίες σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, αλλά και αντικείμενα από την πλούσια παράδοσή μας, προσφέρονται σε εξαιρετικά προσιτές τιμές και αποτελούν αναμφισβήτητα έναν ξεχωριστό δώρο.

Δέκα χρόνια μετά, το ανανεωμένο πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη, ανοίγει τις πόρτες του όχι μόνο στους επισκέπτες του Μουσείου, αλλά και στο φιλότεχνο κοινό που ενδιαφέρεται για δώρα καλής ποιότητας και τεκμηριωμένης προέλευσης. Οι υπεύθυνοι του πωλητηρίου έχουν επιλέξει ορισμένα από τα αναρίθμητα εκθέματα από όλα τα μέρη της γης που έχει αγγίξει ο Ελληνισμός - από την πολιτιστική κληρονομιά της αρχαιότητας, της βυζαντινής περιόδου και της νεότερης εποχής - και τα έχουν αναπαράγει με σεβασμό, υπευθυνότητα και πολύ μεράκι.

Ο επισκέπτης θα βρει αντίγραφα χρηστικών και διακοσμητικών αντικειμένων σε καθαρό ασήμι και άλλα μέταλλα, όπως επίσης αγιογραφίες και κεραμικά φιλοτεχνημένα με τη βυζαντινή παραδοσιακή τεχνική, χειροποίητα κεντήματα, κοσμήματα κ.ά. Επίσης, μπορεί να διαλέξει ανάμεσα σε πολλά βιβλία, λευκώματα, ημερολόγια, αφίσες και την καινούρια σειρά ευχετηρίων καρτών. Για τα παιδιά υπάρχει μια ειδική σειρά (παζλ, παιχνίδια, βιβλία, χαρτοκοπτική), που έχει επιμεληθεί το τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων, για να φέρει τα παιδιά πο κοντά στο μουσείο.

Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων είναι ο αρμόδιος φορέας του υπουργείου Πολιτισμού για τη δημιουργία και διάθεση των αντιγράφων που βρίσκονται στα πωλητήρια των εθνικών μουσείων. Κάτω από αυστηρές προδιαγραφές αυθεντικότητας, τα αντίγραφα κατασκευάζονται στα εργαστήρια του ΤΑΠ. Πρόκειται, κυρίως, για εκμαγεία. Στον μακρύ κατάλογο των εκμαγείων που κατασκευάζουν, περιλαμβάνονται προτομές, αντίγραφα αγαλμάτων, ειδώλια, αντικείμενα κ.ά. Το ΤΑΠ, επίσης, επέλεξε μια σειρά αντιπροσωπευτικών βυζαντινών εικόνων. Τα αντίγραφα εικόνων είναι δημιουργημένα με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο, όπως και τα πρωτότυπα. Στα πωλητήρια των εθνικών μουσείων, (Εθνικό Αρχαιολογικό τηλ. 8221.764, Αρχαιολογικός χώρος Ακρόπολης τηλ. 3222.816, Βυζαντινό Μουσείο τηλ. 7211.027) μπορείτε να βρείτε ακόμη μια πλούσια συλλογή κοσμημάτων, ειδικές εκδόσεις, αλλά και αναλυτικούς οδηγούς για κάθε μουσείο και αρχαιολογικό χώρο. Επίσης, στο πωλητήριο του Βυζαντινού Μουσείου, μπορείτε να επιλέξετε τις χριστουγεννιάτικες κάρτες σας, βιντεοκασέτες αλλά και cd.

«Τραπέζι με αντικείμενα» έργο του Α. Τάσσου
«Τραπέζι με αντικείμενα» έργο του Α. Τάσσου
Το μεράκι, η έμπνευση, η καλαισθησία και η αυθεντικότητα, χαρακτηρίζουν το πωλητήριο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, που στεγάζεται στο Μέγαρο Παλαιάς Βουλής (Σταδίου 13, τηλ. 3222.266, 3237.617). Στους χώρους του μπορείτε να βρείτε, το μοναδικά φιλοτεχνημένο γούρι του 2001, τα μπρούτζινα φυλαχτά, τα γιορτινά στεφάνια, τα διακοσμητικά από φυσητό γυαλί, τις μοναδικές σειρές μεταλλίων, τη μόνιμα εμπλουτιζόμενη συλλογή κοσμημάτων, καθώς και καλαίσθητες εκδόσεις. Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο θα λειτουργεί (έως και 31/12) από τις 8.30π.μ. έως 5μμ. Σαββατοκύριακα από 8.30π.μ. έως 3μμ.

Επιλεγμένα έργα σύγχρονης χειροτεχνίας εμπνευσμένα από παραδοσιακά θέματα και μορφές, όπως ξυλόγλυπτα, έργα αργυροχοΐας, κοσμήματα, κεραμικά, κεντήματα κ.ά., καθώς και πιστά αντίγραφα από τα εκθέματα των συλλογών, διατίθενται στο πωλητήριο του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης (Κυδαθηναίων 17, τηλ. 3229.031). Είτε πρόκειται για πιστές είτε για ελεύθερες αναπαραγωγές έργων παραδοσιακής τέχνης, τα αντικείμενα αυτά είναι δημιουργήματα άξιων τεχνιτών και μπορούν να αποτελέσουν πρωτότυπα και συλλεκτικά δώρα. Ακόμη ο επισκέπτης μπορεί να βρει μεγάλο αριθμό εκδόσεων για το λαϊκό πολιτισμό, δίσκους και κασέτες παραδοσιακής μουσικής.

Μεταξοτυπίες και λιθογραφίες από έργα του Α. Τάσσου, μπορείτε να βρείτε στα γραφεία της Εταιρείας Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος (Λ. Φωτιάδου 2, τηλ. 9243100). Τα έργα κυκλοφορούν σε πολύ περιορισμένο αριθμό αντιτύπων και αποτελούν μια ξεχωριστή και ποιοτική πρόταση δώρου. Από τα έργα που θα βρείτε σημειώνουμε τη μεταξοτυπία που κυκλοφόρησε η Εταιρεία, το Νοέμβρη του 1999. Πρόκειται για το έγχρωμο έργο του Τάσσου «Τραπέζι με αντικείμενα» (1947) το οποίο κυκλοφόρησε σε 300 αριθμημένα αντίτυπα. Στα γραφεία της Εταιρείας, μπορεί κανείς επίσης να βρει τα βιβλία του Α. Τάσσου «Ασμα Ασμάτων» και «Λυσιστράτη», καθώς επίσης και τις πρωτότυπες δημιουργίες του μεγάλου μας καλλιτέχνη.


Χριστουγεννιάτικα στεφάνια εμπνευσμένα από τα εκθέματα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου καλωσορίζουν τις γιορτινές μέρες
Χριστουγεννιάτικα στεφάνια εμπνευσμένα από τα εκθέματα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου καλωσορίζουν τις γιορτινές μέρες

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ