Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Συνέχιση της ένοπλης κοινωνικής σύγκρουσης

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

«Με βαθιά οδύνη ενημερώνουμε τον κολομβιανό λαό και τους Λατινοαμερικανούς αδελφούς μας ότι ο διοικητής Χόρχε Μπρισένιο έπεσε στη μάχη, στο πλευρό των ανδρών του», αναφέρεται σε νέα ανακοίνωση της επταμελούς κεντρικής διοίκησης των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), καλώντας συνάμα τους μαχητές τους να εντείνουν τον αγώνα.

Στην ανακοίνωση της οργάνωσης τονίζεται η δέσμευσή της στον αγώνα για κοινωνική αλλαγή και ότι μάχες, ακόμη και απώλειες που μπορεί να υπάρξουν, αν και προξενούν οδύνη, ωστόσο ενδυναμώνουν τον αγώνα για τη δημοκρατική ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Παράλληλα, επαναδιατυπώνουν τη δέσμευσή τους, «όπως έχουμε πράξει πολλές φορές αυτά τα 45 χρόνια του αγώνα», για την εξεύρεση μίας πολιτικής λύσης στην εμφύλια σύγκρουση αλλά τονίζουν ότι η πρόθεσή τους να προσέλθουν στο διάλογο επουδενί σημαίνει την αποδοχή μονομερώς εκ μέρους των FARC των όρων και των συνθηκών που θέτει η κυβέρνηση - όπως εκεχειρία και αφοπλισμός.

Η ανακοίνωση επιβεβαιώνει τη δολοφονία του Χόρχε Μπρισένιο ή αλλιώς Μόνο Χοχόι αλλά και «άλλων 9 ανταρτών», και όχι 20, όπως ισχυρίζονται οι αρχές της Κολομβίας, κατά τη διάρκεια της «Επιχείρησης Σόδομα» του κολομβιανού στρατού κοντά στη Λα Μακαρένα στην επαρχία Μέτα στις 22 του Σεπτέμβρη, και σημειώνει ότι ο στρατός διεξήγαγε ένα βομβαρδισμό και μία επιχείρηση επάξια του «κεραυνοβόλου πολέμου των ναζί» (blitzkrieg), όπου δολοφονήθηκαν ο Χόρχε Μπρισένιο και οι 9 σύντροφοί του. Μάλιστα, προς τιμήν του οι FARC ανακοίνωσαν ότι πλέον το Ανατολικό Μέτωπο μετονομάζεται σε «Μέτωπο του διοικητή Χόρχε Μπρισένιο» και τη διοίκησή του αναλαμβάνει ο Μαουρίσιο Χαραμίγιο.

Τέλος, οι FARC δηλώνουν πως ο διοικητής Παστόρ Αλάπε, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Φέλιξ Αντόνιο Μουνιός Λασκάρο, επικεφαλής του Κεντρικού Μετώπου Μαγκνταλένα, επιλέχτηκε για να αντικαταστήσει τον Μπρισένιο στην επταμελή κεντρική διοίκηση.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, το αντιδραστικό καθεστώς του Προέδρου της Κολομβίας, Χοσέ Μανουέλ Σάντος, μέσω του γενικού εισαγγελέα, ανακοίνωσε ότι απαγορεύεται στη γερουσιαστή Πιεδάδ Κόρδοβα για 18 χρόνια να κατέχει δημόσια αξιώματα «εξαιτίας των σχέσεών της με τις FARC», παρά το γεγονός ότι το δικαστήριο είχε απορρίψει την υπόθεση ενάντια στην Κόρδοβα, λόγω ελλιπών στοιχείων. Η συγκεκριμένη αστή πολιτικός έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία απελευθέρωσης κρατουμένων της αντάρτικης οργάνωσης και στηρίζει την ανθρωπιστική ανταλλαγή, είχε επαφές με ηγετικά στελέχη των FARC, που δημοσιοποιούνταν, και υποτίθεται κατηγορείται λόγω ...στοιχείων που βρέθηκαν στον περιβόητο υπολογιστή του ηγετικού στελέχους της οργάνωσης Ραούλ Ρέγιες, ο οποίος δολοφονήθηκε σε έναν ισοπεδωτικό βομβαρδισμό, όπου όμως διασώθηκε ...ο φορητός υπολογιστής.

Να σημειωθεί πως η Κόρδοβα εδώ και χρόνια είναι «διαμεσολαβήτρια» με τις FARC για την επίτευξη μίας ανθρωπιστικής συμφωνίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ