Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ
Οι συμβιβασμένοι εμφανίζονται ως ... αγωνιστές

Η σημερινή «ημέρα δράσης» είναι στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, που πρέπει να εντείνουν την πάλη τους σε ρήξη και με την εργατική αριστοκρατία

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Η εργοδοτική και κυβερνητική Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) έχει κηρύξει για σήμερα τη λεγόμενη «Ευρωπαϊκή Ημέρα Δράσης» με διαδήλωση στις Βρυξέλλες, αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ταυτόχρονα με την γενική απεργία στην Ισπανία, ενώ στη χώρα μας οι συμβιβασμένες ηγεσίες των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ...καλούν σε δήθεν αγώνες. Στην ΣΕΣ συμμετέχουν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές δυνάμεις, η εργατική αριστοκρατία όλης της Ευρώπης, προωθώντας την ταξική συνεργασία, τη συναίνεση και το συμβιβασμό με τα συμφέροντα των καπιταλιστών. Πρόκειται ουσιαστικά για θυγατρική των ευρωενωσιακών μονοπωλίων που συνδιαμορφώνει μαζί τους τη στρατηγική τους. Γι' αυτό και τα συνδικάτα που συμμετέχουν σε αυτό το μόρφωμα πρωτοστατούν στο ξεπούλημα των εργατικών δικαιωμάτων, όπως π.χ. στη Γερμανία όπου συμφώνησαν στην αυτοκινητοβιομηχανία στην περικοπή των ωρών εργασίας και μισθών στο όνομα της συμβολής για το ξεπέρασμα της κρίσης και της δήθεν διατήρησης των θέσεων εργασίας.

Τώρα με μια χλιαρή ανακοίνωση η ΣΕΣ υποστηρίζει πως «οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να είναι οι μόνοι που θα πληρώσουν για την ανεύθυνη κερδοσκοπία ορισμένων χρηματοοικονομικών ινστιτούτων». Ενώ ο γενικός γραμματέας της, Τζον Μονκς, δηλώνει πως «στις 29 Σεπτέμβρη θα διαδηλώσουμε την ανησυχία μας για το οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο, που επιδεινώνεται με τα μέτρα λιτότητας. Είμαστε ιδιαίτερα θορυβημένοι για την ανεργία και τις αυξανόμενες ανισότητες. Για να αντιμετωπίσουμε αυτή την αυξανόμενη αβεβαιότητα, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις ποιοτικές θέσεις εργασίας». Αυτό είναι το μήνυμα που θα μεταφέρουν όπως λένε και στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ Ιβ Λετέρμ, μετά τη διαδήλωση.

Στην Ισπανία, η Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία Εργατικών Επιτροπών (CCOO) και η Γενική Ενωση Εργατών (UGT) - και οι δύο συμμετέχουν στη ΣΕΣ - ύστερα από σημαντικές αντιδράσεις των εργαζομένων για τα μέτρα λιτότητας που πήρε η «σοσιαλιστική» κυβέρνηση και ενάντια στη νέα επίθεση στις εργασιακές σχέσεις, αναγκάστηκαν να κηρύξουν γενική απεργία για σήμερα. Ηδη από το καλοκαίρι αγωνιστικές δυνάμεις πίεζαν για τη γενική απεργία, ωστόσο τότε από τις ηγεσίες εκτιμήθηκε ότι δεν ήταν ώριμες οι συνθήκες. Αξίζει να σημειωθεί πως στην Ισπανία τα τελευταία 8 χρόνια δεν έχει γίνει ούτε μια γενική απεργία, στο όνομα της ...«κοινωνικής ειρήνης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ