Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Απομάκρυνση του δημάρχου της Μόσχας

«Δείγμα της σαπίλας και της διαφθοράς ολόκληρης της κλίμακας της σημερινής ρωσικής εξουσίας από τα πάνω ως τα κάτω», χαρακτήρισε ο Βίκτορ Τιούλκιν, Α' Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΕΚΚ) την απομάκρυνση του δημάρχου Γιούρι Λουζκόφ από τα καθήκοντά του, με απόφαση του Προέδρου της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, κάνοντας χρήση του νόμου που προβλέπει την απομάκρυνση των τοπικών αρχών, δήλωσε την Τρίτη πως ο Λουζκόφ απομακρύνεται επειδή «απώλεσε την εμπιστοσύνη του Προέδρου». Είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες τηλεοπτικές εκπομπές στις οποίες υπήρχαν καταγγελίες για διαφθορά στο «μητροπολιτικό δήμο» της Μόσχας και στην κυβέρνησή του, στην οποία ηγούνταν ο Λουζκόφ, ενώ υπήρχαν κι αιχμές για τη σύζυγο του δημάρχου, που είναι η πιο πλούσια γυναίκα επιχειρηματίας στη χώρα. «Εχουμε να κάνουμε με ένα ακόμη ξεκαθάρισμα στην ηγεσία της ελίτ», σημειώνει ο Β. Τιούλκιν, και προσθέτει πως στόχος του Ενιαίου Μετώπου Εργαζομένων, που έχει συγκροτήσει το ΚΕΚΡ με άλλες δυνάμεις, είναι η αμφισβήτηση ολόκληρου του αστικού συστήματος, «η άρση της εμπιστοσύνης από το αστικό σύστημα. Η εμπιστοσύνη είναι έννοια ταξική. Εμείς εμπιστευόμαστε τον αγώνα των ανθρώπων της δουλειάς».

Από τη μεριά του ο Ιβάν Μέλνικοφ, Α` Αντιπρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) έκανε λόγο για την «έναρξη ενός νέου σταδίου ανάπτυξης του πολιτικού συστήματος της χώρας, που ακόμη είναι αναγκαίο να μελετηθεί» και πρόσθεσε πως «αυτά τα αμαρτήματα για τα οποία σήμερα κατηγορείται ο Λουζκόφ είναι αμαρτήματα του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος».

Να σημειωθεί πως ο Λουζκόφ, ηγετικό στέλεχος του κυβερνητικού κόμματος της «Ενιαίας Ρωσίας», ήταν δήμαρχος της Μόσχας τα τελευταία 18 χρόνια, ενώ θεωρείται πως παρείχε ιδιαίτερη βοήθεια στο σύστημα κατά τη διάρκεια των αιματηρών γεγονότων της Μόσχας, τον Οκτώβρη του 1993. Τότε είχε ταχθεί υπέρ του Γέλτσιν, ο οποίος είχε καταπατήσει το Σύνταγμα και παρείχε σημαντική βοήθεια στη βίαιη καταστολή όσων αντιτάχθηκαν σ' αυτήν την εξέλιξη.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ