Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Καλύτερη διαχείριση υπόσχεται η Ρουσέφ

ΣΑΟ ΠΑΟΛΟ.--

Η Ντίλμα Ρουσέφ, υποψήφια του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος και θεωρούμενο ως μεγάλο φαβορί των προεδρικών εκλογών της Κυριακής, ολοκληρώνοντας την προεκλογική της εκστρατεία στο Σάο Πάολο, κάλεσε τους Βραζιλιάνους να επιλέξουν τη «συνέχεια», έχοντας στο πλάι της τον απερχόμενο πρόεδρο, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

«Ενώπιόν σας δεσμεύομαι να εξαλείψω την ανέχεια και να οδηγήσω αυτή τη χώρα και αυτό το λαό στην ανάπτυξη», δήλωσε η 62χρονη Ρουσέφ. Ωστόσο, η ανάπτυξη αφορά κυρίως τα καπιταλιστικά κέρδη που εξακολουθούν να αυγαταίνουν, ενώ η φτώχεια και η ανέχεια (όσο και αν αμβλύνονται σχετικά κάποιες ακραίες εκφράσεις της) είναι σύμφυτο με αυτή την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Η Ρουσέφ, όπως και ο Λούλα πριν, δεν κρύβουν ότι θέλουν τη στήριξη της ντόπιας ολιγαρχίας στο όνομα της «ανάπτυξης της χώρας». Από πολλά μέσα πλασάρονται ως καλοί διαχειριστές που συμβίβασαν τα συμφέροντα καπιταλιστών και εργατών και ότι αυτή δήθεν είναι η λύση για το λαό. Ωστόσο, τα λαϊκά στρώματα δεν πρόκειται να βελτιώσουν ουσιαστικά τη ζωή τους, παρά μόνο σε ρήξη με την πλουτοκρατία, ντόπια και ξένη.

Η υποψήφια πρόεδρος έχει προτείνει τη μερική ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων και άλλων κομβικής σημασίας επιχειρήσεων του κρατικού τομέα, ώστε όπως ισχυρίζεται να μειωθούν τα προβλήματα που καταγράφονται στις παρεχόμενες υπηρεσίες. H Ρουσέφ έχει ταχθεί υπέρ της ύπαρξης ισχυρών κρατικών επιχειρήσεων σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας - την ενέργεια, το πετρέλαιο και τo τραπεζικό σύστημα. Αλλά τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι το ιδιωτικό κεφάλαιο θα έχει ευκαιρίες και καθησυχάζει τους εγχώριους και ξένους επενδυτές για την πολιτική της, υποσχόμενη αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και αυτονομία της Κεντρικής Τράπεζας. Επίσης έχει ταχθεί υπέρ της συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών στην κρατική αρχή διαχείρισης των αεροδρομίων, Infraero, ώστε να βελτιωθεί η διαχείριση και να επιταχυνθούν έργα εκσυγχρονισμού που καθυστερούν.

Η Ρουσέφ, κατά τις δημοσκοπήσεις, ενδέχεται να εκλεγεί από τον πρώτο κιόλας γύρο των εκλογών της 3ης Οκτώβρη καθώς κατά τις δημοσκοπήσεις συγκεντρώνει πάνω από 45%, ενώ ο κυριότερος αντίπαλός της, ο Σοσιαλδημοκράτης πρώην κυβερνήτης του Σάο Πάολο, Ζοζέ Σέρα, 68 ετών υπολείπεται κατά πολύ στην πρόθεση ψήφου, αφού στις δημοσκοπήσεις φέρεται να λαμβάνει ποσοστό 24-28%. Ακόμη και εάν δεν εκλεγεί στον πρώτο γύρο, στο δεύτερο γύρο φέρεται ως απόλυτη και βέβαιη νικήτρια και μάλιστα με πολύ μεγάλη διαφορά από τον αντίπαλό της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο Φερνάντο Χαντάτ θα αντικαταστήσει τον Λούλα (2018-09-13 00:00:00.0)
Στη φυλακή οδηγείται ο πρώην Πρόεδρος Λούλα ντα Σίλβα (2018-04-06 00:00:00.0)
Μεγαλύτερη ποινή φυλάκισης στον Λούλα (2018-01-26 00:00:00.0)
Καταστολή διαδήλωσης απ' την «αριστερή» κυβέρνηση (2015-01-26 00:00:00.0)
Μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις κόντρα στην αστυνομική βία (2013-06-22 00:00:00.0)
Με το καλημέρα... στράφηκε στην «αγορά» η Ρουσέφ (2011-01-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ