Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Μπαράζ αντιλαϊκών και αντιδραστικών νομοσχεδίων

ΠΑΡΙΣΙ.--

Αργά χτες το βράδυ αναμενόταν να δοθεί στη δημοσιότητα ο προϋπολογισμός για την Κοινωνική Ασφάλιση, όπου η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το έλλειμμα άγγιξε το 2010 τα 23 δισ. ευρώ και «θα πρέπει να μειωθεί». Φυσικά, με γνώμονα τους κεντρικούς πολιτικούς άξονες της ΕΕ, η μείωση αυτή θα βαρύνει τους εργάτες. Μετά το συνταξιοδοτικό σύστημα που αντιμετωπίζεται με το έτερο νομοσχέδιο, στο καινούριο πόνημα της κυβέρνησης Σαρκοζί φαίνεται ότι σειρά παίρνει η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το βέβαιο είναι ότι θα μειωθεί η συμμετοχή του κράτους και των Ταμείων στη χορήγηση φαρμάκων, από 35% που είναι σήμερα, στο 30%, ως πρώτο μέτρο, που εκτιμάται ότι θα «γλιτώσει» 2,5 δισ. ευρώ. Επίσης, ανοίγει ο δρόμος για την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων και σε μια σειρά από ιατρικές πράξεις που λαμβάνουν χώρα σε δημόσια νοσοκομεία.

«Σταθερή» η φτώχεια

Το 13% του πληθυσμού ζούσε κάτω από το όριο της φτώχειας, κατά το 2008, στη Γαλλία. Ως όριο είχε τεθεί το εισόδημα των 950 ευρώ το μήνα, ή σε γενικές γραμμές των 10.520 ευρώ το χρόνο. Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Insee, πρόκειται για 7,83 εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι είναι κατά τι λιγότεροι από τα 8,035 εκατομμύρια που είχαν καταγραφεί το 2007 με όριο τα 920 ευρώ εισόδημα το μήνα. Στα συγκριτικά συμπεράσματά του, το Ινστιτούτο διαπιστώνει ότι, με μικρές αυξομειώσεις, το ποσοστό της φτώχειας ανάμεσα στο 1996 και στο 2008 μοιάζει σταθεροποιημένο περίπου στο 13%, χωρίς ν' αποκλείει τα στοιχεία να είναι διαφορετικά όταν μελετηθεί το 2009 ή το 2010, οπότε σαρώθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας στη Γαλλία με αφορμή την οικονομική κρίση.

Αντιμεταναστευτικός νόμος

Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα άρχισε, χτες, στο Κοινοβούλιο η συζήτηση του νέου νομοσχεδίου για τη μετανάστευση (του πέμπτου σχετικού κειμένου που κατατίθεται τα τελευταία επτά χρόνια). Ο υπουργός Μετανάστευσης, Ερίκ Μπεσόν, υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών απέλασης με την περιθωριοποίηση της αναγκαιότητας απόφασης δύο διαφορετικών δικαστηρίων, καθώς και την αφαίρεση της γαλλικής υπηκοότητας από οποιονδήποτε την έχει λάβει την τελευταία 10ετία και έχει κατηγορηθεί ότι επιτέθηκε κατά αστυνομικού ή κατά κάποιας άλλης νομικής αρχής.

Επίσης, το νομοσχέδιο σε κάποιο σημείο του στοχοποιεί σαφώς τους Ρομά καθώς θέτει σειρά εμποδίων εισόδου στη χώρα σε όσους «παίρνουν προσωρινή άδεια παραμονής για τρεις μήνες» και στη συνέχεια «εξέρχονται της χώρας για να επανέλθουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ