Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΚΛΟΓΕΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΗ 2010
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Με τεχνάσματα προσπαθούν να βγάλουν λάδι την κυβέρνηση
  • Στελέχη του ΠΑΣΟΚ καλούν τους οικιστές να ψηφίσουν άκυρο, αν δεν θέλουν να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ!
  • «Λαϊκή Συσπείρωση»: Να μην περάσει η μοιρολατρία, η κατοικία είναι δικαίωμα

Να ρίξουν άκυρο, αλλά ουσιαστικά ΠΑΣΟΚ καλούν τους οικιστές οι εκπρόσωποι του συλλόγου οικιστών στο Ηράκλειο Κρήτης, ισχυριζόμενοι ότι έτσι θα σταλεί μήνυμα διαμαρτυρίας. Παράλληλα, την ώρα που δήθεν καλούν σε άκυρο για διαμαρτυρία, όπου βρεθούν και όπου σταθούν επαινούν τον κυβερνητικό δήμαρχο Ηρακλείου. Κι επειδή η ανοιχτή υποστήριξη του εκπροσώπου της κυβέρνησης στην τοπική διοίκηση δε φτάνει για να συμμαζευτεί η εκφρασμένη ανοιχτά μαζική αγανάκτηση των οικιστών, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο σύλλογο καλούν όποιον δε θέλει να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ να ρίξει άκυρο με την τοποθέτηση ενός αυτοκόλλητου - που θα βγάλουν οι ίδιοι- στα ψηφοδέλτια.

Η ενέργεια αυτή είναι καθαρό ότι αποσκοπεί στην προφύλαξη της κυβέρνησης και των εκπροσώπων του δικομματισμού στους δήμους από την καταδίκη και το μαύρισμα στις επερχόμενες εκλογές. Αποτελεί αθώωση των ενόχων, κάτι που θέλει και η κυβέρνηση. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι της διοίκησης δεν πρόσκεινται απλά στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά είναι στελέχη του που θέλουν να διοχετεύσουν σε ανέξοδα κανάλια τη λαϊκή αγανάκτηση.

Να αναφέρουμε ότι κοντά 40.000 οικογένειες στο Νομό Ηρακλείου και ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή των Δήμων Ηρακλείου - Μαλεβιζίου ταλαιπωρούνται χρόνια με τα αυθαίρετα, ένα πρόβλημα που άλλοι δημιούργησαν και συντηρούν.

Αυθαίρετη δόμηση που συνδέεται με την ίδια την άναρχη καπιταλιστική ανάπτυξη. Είναι αποτέλεσμα των ίδιων πολιτικών που ερήμωσαν την ύπαιθρο και έφεραν τον κόσμο στις πόλεις, τον εξανάγκασαν να αγοράσει και να χτίσει σε οικόπεδα εκτός σχεδίου. Τον έφεραν στη διαρκή απειλή καταβολής υπέρογκων προστίμων.

Βέβαια, τα τελευταία χρόνια η αυθαιρεσία γιγαντώθηκε. Κάποιες εταιρείες πλούτισαν, κάποιοι έστησαν μηχανισμούς κομματικών πελατειακών σχέσεων και ψηφοθηρίας, με χιλιάδες οικογένειες - ομήρους της εκάστοτε κεντρικής και τοπικής εξουσίας, κάποιοι δεν περιορίστηκαν να βάλουν ένα κεραμίδι στο κεφάλι τους, αλλά μπάζωσαν ρέματα και κοινόχρηστους χώρους, έχτισαν προκλητικές αυθαίρετες πολυκατοικίες και βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Δικαιολογημένα σήμερα - με το αντιλαϊκό μνημόνιο - η αγωνία των λαϊκών στρωμάτων μεγαλώνει. Με μισθούς, μεροκάματα και συντάξεις πείνας, με την ανεργία να φουντώνει, με την αδυναμία να πληρώσουν φως, νερό, τηλέφωνο και δάνεια, τι θα γίνει; Πού θα βρεθούν τόσα χρήματα για τα νέα χαράτσια;

Οι εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Νομό Ηρακλείου από την πρώτη στιγμή κατήγγειλαν την απόφαση αυτή, τονίζοντας ότι οι οικιστές δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα. Με άκυρο και αποχή δε θα βελτιωθούν οι συσχετισμοί. Θα ευνοηθούν οι συνδυασμοί που στηρίζουν την κυβέρνηση, ενώ θα συνεχίσει να τιμωρείται ο λαός. Ετσι και στις εκλογές του 2009, η αποχή ή το άκυρο τιμώρησαν το λαό και όχι τους αίτιους.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού οι υποψήφιοι περιφερειάρχης Κρήτης, Στέλιος Ορφανός και αντιπεριφερειάρχης, Δημήτρης Βρύσαλης, με τον υποψήφιο δήμαρχο Ηρακλείου, Μανώλη Συντυχάκη και Μαλεβιζίου, Μιχάλη Χουστουλάκη, τονίστηκε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι ένα είδος σφυγμομέτρησης αν πιάνει στο λαό η τρομοκρατία, η ομηρία και η μοιρολατρία, αν ο λαός έχει αποφασίσει να παραδοθεί στη μοίρα του ή αν θα σηκώσει κεφάλι.

Γι' αυτό δε φτάνει να αγανακτούμε ούτε να απέχουμε όπως επισημάνθηκε, χρειάζεται, τώρα, να μετατραπεί η ψήφος σε «όπλο» στον αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής που δημιουργεί και οξύνει τα λαϊκά προβλήματα.

Παρουσιάζοντας τις θέσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» οι επικεφαλής απαίτησαν την κατάργηση των προστίμων και τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου. Να νομιμοποιηθούν οι οικοδομές πρώτης κατοικίας στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού που να καλύπτει τις κοινωνικές και στεγαστικές ανάγκες των οικογενειών. Να έχουν το δικαίωμα μεταβίβασης και πώλησης των περιουσιών τους. Να επεκταθούν άμεσα τα σχέδια πόλης, ώστε να σταματήσει η αυθαίρετη δόμηση και η υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων. Αμεσο σχέδιο και εφαρμογή αντισεισμικής προστασίας και αντιπλημμυρικής θωράκισης όλων των κτισμάτων.

Κλείνοντας, τόνισαν ότι σήμερα χρειάζεται μια τελείως διαφορετική αντίληψη για τη διαχείριση της γης, τη ρύθμιση του χώρου, την ανάπτυξη της λαϊκής κατοικίας και των κατασκευών. «Η γη να γίνει λαϊκή - κοινωνική ιδιοκτησία, με αναπλάσεις περιοχών και να παρέχεται φτηνή λαϊκή στέγη, έως και δωρεάν. Λαϊκή εξουσία με στόχο την ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ