Τετάρτη 13 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΚΛΟΓΕΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΗ 2010
ΔΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ – ΟΡΕΙΝΟΙ ΟΓΚΟΙ
Για να τα απολαμβάνει ο λαός πρέπει να είναι δική του περιουσία

Ο,τι παράγει η φύση ανήκει στο λαό, τόνισε σε χτεσινή του περιοδεία στην Πάρνηθα ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Θανάσης Παφίλης

Μιλώντας με τους πυροσβέστες στο Σταθμό του Ολυμπιακού Χωριού
Μιλώντας με τους πυροσβέστες στο Σταθμό του Ολυμπιακού Χωριού
Τις ολοκληρωμένες θέσεις και προτάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την προστασία των δασικών εκτάσεων και των ορεινών όγκων οι οποίες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την κυρίαρχη πολιτική που προωθεί την εμπορευματοποίησή τους, παρουσίασε χτες ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, σε συνέντευξη Τύπου στο Μενίδι, κατά τη διάρκεια περιοδείας του στην περιοχή, ως επικεφαλής πολυμελούς κλιμακίου της παράταξης.

Η περιοδεία ξεκίνησε από το Πυροσβεστικό Σταθμό του Ολυμπιακού Χωριού και συνεχίστηκε στο Δασαρχείο της Πάρνηθας όπου ο Θανάσης Παφίλης, μιλώντας σε συγκεντρώσεις πυροσβεστών και δασικών υπαλλήλων, τους κάλεσε μπροστά στις εκλογές: «Να αναλάβει ο καθένας τις ατομικές του ευθύνες και να εκφράσει γνώμη με την ψήφο του για τη σημερινή κατάσταση και την πολιτική που εφαρμόζεται. Η ψήφος στους υποψήφιους ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ή στα διάφορα αναχώματα θα σημαίνει ότι υπάρχει στήριξη και για το νέο πακέτο μέτρων που ετοιμάζεται από τις 15 Νοέμβρη. Γι' αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει εντυπωσιακή άνοδος των δυνάμεων της "Λαϊκής Συσπείρωσης" οι οποίες μπορούν μαζί με την κινητοποίηση του λαού να σταματήσουν τη νέα θύελλα των μέτρων που έρχονται».

Υπόθεση του λαϊκού κινήματος η προστασία των δασών

Λίγο αργότερα στη συνέντευξη Τύπου ο Θανάσης Παφίλης μαζί με τον Βασίλη Τοπαλιανίδη, υποψήφιο δήμαρχο Μενιδίου, παρουσίασαν τις ολοκληρωμένες προτάσεις της παράταξης για τα δάση και τους ορεινούς όγκους και έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στην Πάρνηθα.

«Θεωρούμε, τόνισε ο Θαν. Παφίλης, ότι τα δάση και οι ορεινοί όγκοι είναι λαϊκή περιουσία και είμαστε αντίθετοι με οποιαδήποτε εμπορευματοποίηση. Αυτά που παρέχει η φύση, είτε είναι νερό, είτε είναι δάση, δεν μπορεί να είναι αντικείμενο κερδοσκοπίας του κεφαλαίου, αλλά πρέπει να είναι λαϊκή περιουσία, ώστε να μπορεί ο λαός να τα απολαμβάνει. Και η προστασία τους πρέπει να γίνει υπόθεση ολόκληρου του λαϊκού κινήματος, ιδιαίτερα στην Αττική που είναι επιβαρυμένη αφόρητα και που τα σχέδια που υπάρχουν θα επιδεινώσουν αυτή την κατάσταση».

«Δυστυχώς, η κυρίαρχη πολιτική προωθεί την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση των δασικών οικοσυστημάτων. Ολοι οι άξονες του κυβερνητικού προγράμματος για την Αττική, που έχει τη σύμφωνη γνώμη ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. και την ανοχή άλλων πολιτικών δυνάμεων, υπηρετούν το συγκεκριμένο στόχο, να μετατραπούν οι ορεινοί όγκοι και δασικές εκτάσεις σε αντικείμενο εκμετάλλευσης, κερδοσκοπίας και εμπορίας», τόνισε στη συνέχεια και υπενθύμισε:

-- Το 1979 η ΝΔ αποχαρακτήρισε 25 εκατ. στρέμματα δασικών εκτάσεων και τα είπε «χορτολιβαδικά».

-- Το 1987 το ΠΑΣΟΚ αποχαρακτήρισε 45 εκατ. στρέμματα και τα είπε «βοσκοτόπια».

-- Το 1998 το ΠΑΣΟΚ διάλυσε τις δυνάμεις δασοπυρόσβεσης, διασπώντας το ενιαίο πρόληψης και καταστολής.

-- Το 2001 με την αναθεώρηση του συντάγματος επί ΠΑΣΟΚ τσιμεντοποιήθηκαν εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων.

-- Με το προεδρικό διάταγμα της ΝΔ και τον καθορισμό ζωνών, αντί να προστατεύονται οι ορεινοί όγκοι, παραδίδονται στην εμπορευματική εκμετάλλευση.

-- Με το σημερινό σχέδιο νόμου του ΠΑΣΟΚ, που αφορά την κύρωση των δασικών χαρτών, ανοίγει ιδιαίτερα για την Αττική καινούριους επικίνδυνους δρόμους γενικευμένης ιδιωτικοποίησης των δασών.

Ετοιμα τα σχέδια εμπορευματοποίησης

Στην κατεύθυνση υπονόμευσης των λαϊκών αναγκών κινείται και το επικαιροποιημένο πρόγραμμα «Αθήνα Αττική 2014», το οποίο - όπως τονίστηκε - προβλέπει μεταξύ άλλων για την Αττική:

-- «Ενιαίο Φορέα διαχείρισης περιαστικού πρασίνου για την Αττική» ο οποίος θα περιλαμβάνει Υμηττό, Πεντέλη, Πάρνηθα, Αιγάλεω - Ποικίλο. Η μεγάλη παγίδα που κρύβεται εδώ αφορά τη μετονομασία σε περιαστικό πράσινο, με αποτέλεσμα όλα τα δασικά οικοσυστήματα να μένουν έξω από την όποια προστασία της δασικής νομοθεσίας και ταυτόχρονα καταργεί το τεκμήριο κυριότητας και αλλάζει η στρατηγική και ο χαρακτήρας των ορεινών όγκων. Ακόμα, συνδέεται με την επιδιωκόμενη επέκταση και νομιμοποίηση καταπατήσεων, παράνομων αλλαγών χρήσης γης.

-- «Αποκατάσταση και διατήρηση της βιοποικιλότητας των ορεινών όγκων και προστασία ευαίσθητων περιοχών της Αττικής». Ο άξονας αυτός που αναφέρεται στο πρόγραμμα θα αποτελέσει μια δεξαμενή - διέξοδο της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Γιατί αυτό που σχεδιάζεται είναι να ανατίθενται σε αυτούς τους τομείς να δραστηριοποιηθούν μεγάλες επιχειρήσεις, πολλές ΜΚΟ, διάφορες περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες θα αποτελέσουν και τη γέφυρα για μια γενικευμένη ιδιωτικοποίηση δασικών εκτάσεων.

-- «Ελεγχος της αστικής διάχυσης στις εκτός σχεδίου περιοχές της Αττικής». Εχει δημοσιευτεί και δεν έχει διαψευστεί ότι θα υπάρχει αλλαγή στην επιφάνεια για έκδοση οικοδομικής άδειας και από 4 στρέμματα θα γίνει 20 ή και 40 στρέμματα. Αυτό μπορεί να εμφανιστεί ως μέτρο υπέρ των δασών και ότι δε θα μπορεί να χτίσει κανείς σε 4 στρέμματα. Είναι ακριβώς το αντίθετο όμως γιατί με 20 ή 40 στρέμματα θα μπορεί να υπάρχουν μόνο επενδύσεις μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που μπορούν να συγκεντρώσουν τη γη. Αρα η συγκέντρωση της γης για ιδιωτική πολεοδόμηση ή άλλες μεγάλες χρήσεις από μεγάλες κατασκευαστικές και όχι μόνο εταιρείες.

Στο στόχαστρο Πάρνηθα και Τατόι

Ειδική αναφορά έκανε ο Θανάσης Παφίλης στην Πάρνηθα και το κτήμα Τατοΐου: «Αρχικά το ΠΑΣΟΚ μέσω του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας προετοίμασε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που προέβλεπε και τυπικά την κατάργηση του καθεστώτος προστασίας του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας και την παράδοσή του - μαζί με το Κτήμα Τατοΐου, συνολικής έκτασης 42.000 στρεμμάτων - στην εμπορευματική χρήση.

Στη συνέχεια η κυβέρνηση της ΝΔ υπέγραψε το ΠΔ το οποίο θέτει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη δόμησης σε ορισμένα τμήματα του Εθνικού Δρυμού, αλλά και άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, ενώ για το Κτήμα Τατοΐου προβλέπει τον τεμαχισμό του.

Προβλέπει ακόμα τη χρήση του πρώην ανακτόρου για σειρά εμπορικών δραστηριοτήτων και την ίδρυση ιδιωτικού Φορέα Διαχείρισης, που θα αναλάβει προφανώς το μοίρασμα της "πίτας" στα διάφορα οικονομικά συμφέροντα. Ηδη ιδιωτικοί φορείς έχουν δημοσιεύσει μελέτες που προβλέπουν είσοδο με εισιτήριο, εκμετάλλευση του κτήματος με δημιουργία ξενοδοχείου υψηλών προδιαγραφών, ξενώνα προσωπικοτήτων και εστιατορίου με δυνατότητα λειτουργίας του ως πολυχώρου για πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις».

Ταυτόχρονα, σημείωσε, ότι στην Πάρνηθα βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια όπως: Εργα επέκτασης του καζίνου, επέκταση Ιπποκράτειου Πολιτείας, Διεκδικήσεις της εκκλησίας (Μονή Κλειστών, Μονή Πετράκη), ΜΚΟ και διάφορων φορέων και ιδρυμάτων.

«Εμείς θεωρούμε ότι αν προχωρήσει αυτή η πολιτική και αν δεν υπάρξουν αντιστάσεις μεγάλες και από την Τοπική Διοίκηση και από την Περιφέρεια οι επιπτώσεις από όλη την εξέλιξη θα είναι καταστροφικές για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα με γιγάντωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, πλημμύρες σε Μενίδι, Ζεφύρι, Ανω Λιόσια και στην πορεία με απαγορευτική τη δυνατότητα χρήσης του δάσους από τα λαϊκά στρώματα» τόνισε ο Θανάσης Παφίλης και κατέληξε:

«Μέσα σε αυτή τη λογική και πολιτική δεσμευόμαστε σαν "Λαϊκή Συσπείρωση" ότι δε θα τους αφήσουμε να υλοποιήσουν αυτά τα σχέδια. Και για να το κάνουμε αυτό, χρειαζόμαστε και τη δύναμη του λαού, η οποία μπορεί να μας δοθεί και με την ψήφο, αλλά κυρίως την κινητοποίηση του ίδιου του λαού. Είναι καιρός λοιπόν και απευθυνόμαστε και στο λαό της περιοχής να μας δώσει τη δυνατότητα ώστε μαζί να μην επιτρέψουμε το έγκλημα που σχεδιάζεται σε βάρος του λαού της Αττικής».

«Να αξιοποιηθεί η Πάρνηθα από το λαό και μόνο για το λαό»

«Είμαστε η μοναδική παράταξη στο Δήμο Μενιδίου και το ΚΚΕ το μοναδικό κόμμα που χρόνια τώρα έχουμε δώσει σκληρούς αγώνες για να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε την Πάρνηθα από τα διάφορα κατά καιρούς σχέδια εμπορευματοποίησης», τόνισε παίρνοντας το λόγο ο Βασίλης Τοπαλιανίδης και συμπλήρωσε μεταξύ άλλων: «Σ' αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε ώστε μαζί με το μαζικό λαϊκό κίνημα να εμποδίσουμε να παραδοθεί το βουνό στα όποια κερδοσκοπικά συμφέροντα. Σε αντίθεση με όλες τις δημοτικές αρχές και παρατάξεις που έχουν περάσει και όχι μόνο δεν υπερασπίστηκαν την Πάρνηθα έχουν συμβάλει σε διάφορες περιπτώσεις ώστε να χαθεί ο χαρακτήρας μέρους του δάσους. Εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για να αξιοποιηθεί η Πάρνηθα από το λαό και μόνο για το λαό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ