Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ
Συνεχίζουν τον αγώνα για το δικαίωμα στη δουλειά

Συγκέντρωση σήμερα στις 3 μ.μ. στην πλατεία Κουμουνδούρου και πορεία στο υπουργείο Εργασίας. Εμπαιγμός από την κυβέρνηση

Στο πόδι βρίσκονται και πάλι σήμερα οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Στο πλαίσιο παύσης εργασιών θα συγκεντρωθούν στις 3 το μεσημέρι στην πλατεία Κουμουνδούρου. Από εκεί με πορεία στο υπουργείο Εργασίας θα διαδηλώσουν, ενάντια στην πολιτική που για να εξασφαλίσει την κερδοφορία των μονοπωλίων απαξιώνει τη Ζώνη και συνολικά τη ναυπηγική βιομηχανία, καταδικάζοντας τους ίδιους και τις οικογένειές τους στην ανεργία και την ανέχεια. Οι εργάτες με τον αγώνα τους διεκδικούν συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των ανέργων μέχρι να βρουν δουλειά και εξασφάλιση της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης, έκτακτο εποχικό επίδομα σε όλους 2.000 ευρώ, να απαγορευτεί η διακοπή του ρεύματος, του νερού και του σταθερού τηλεφώνου στα σπίτια των ανέργων οικογενειών, να σταματήσει το δουλεμπόριο με βάση την οδηγία Μπολκεστάιν για την κατασκευή του έργου της ΠΕΤΡΟΛΑ, ώστε να μπορούν να δουλέψουν οι άνεργοι του κλάδου μετάλλου και άλλα.

Ταυτόχρονα, προβάλλουν συγκεκριμένα αιτήματα για τη λειτουργία και ανάπτυξη της Ζώνης και συνολικά της ναυπηγικής βιομηχανίας με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες.

Χτες αντιπροσωπεία από τα σωματεία της Ζώνης συναντήθηκε με τον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας Γ. Διαμαντίδη. Από τους εργαζόμενους τέθηκαν τρία βασικά θέματα: Το πρώτο, να ανοίξει τώρα το εμπορικό τμήμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, καθώς το 15ετές λουκέτο του, που αποφάσισαν κυβέρνηση και ΕΕ, είναι στην πραγματικότητα «λουκέτο» και για τη Ζώνη. Η λειτουργία των δεξαμενών του εμπορικού τμήματος των Ναυπηγείων είναι η «καρδιά» των εργασιών και για τη Ζώνη, η οποία δε διαθέτει τέτοια «εργαλεία». Το δεύτερο, άμεση χωροθέτηση της Ζώνης με νόμο που θα απαγορεύει την αλλαγή χρήσης της τουλάχιστον για 50 χρόνια. Το τρίτο, η δεξαμενή Πάναμαξ, με την οποία συμφώνησε ο ΟΛΠ να εξοπλίσει η Ζώνη, να κατασκευαστεί εδώ.

Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός εξέδωσε ένα δισέλιδο δελτίο Τύπου, που αποτελεί ανοιχτό εμπαιγμό και πρόκληση απέναντι στους εργαζόμενους. Οι μόνες του δεσμεύσεις είναι: «Μέσω ΕΣΠΑ θα υπάρξει ένα σύστημα κινήτρων για τον εκσυγχρονισμό και τις συγχωνεύσεις των επιχειρήσεων», που σημαίνει συγκέντρωση και συγκεντροποίηση, εκτοπισμό των μικρών επισκευαστικών επιχειρήσεων. Και η επιδότηση των εφοπλιστών: «Πρόθεση, αναφέρεται στο δελτίο Τύπου, είναι να συμπεριληφθεί στον Αναπτυξιακό νόμο διάταξη για την ενίσχυση μόνο του ξενοδοχειακού μέρους των πλοίων με την ίδια λογική που στηρίζονται οι μονάδες της τουριστικής βιομηχανίας», χωρίς να αναφέρει πού θα κατασκευάζονται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ